Gezondere Chocolade Mousse Speculaas Taart

posted in: Desserts, Gebak, Snacks, Taart, Zonder bakken | 9

Gezonde chocolade mousse?? Dat is onmogelijk toch? Nou dat dacht ik ook altijd totdat ik dit recept tegen kwam.. Chocolade mousse gemaakt zonder room en eieren? Een veganistisch chocolade mousse? En dan ook nog eens gemaakt met avocado! Dat is toch niet mogelijk, denk je! Nu als ik iets zie waarvan ik denk dat het niet mogelijk is dan moet ik het proberen, omdat het heel misschien net als dit recept, super-duper over de top heerlijk is :)
Dus een poging later en het is echt heerlijk! Je moet me beloven niet te sceptisch te zijn en het gewoon te proberen, want de avocado’s zorgen voor een heerlijke romige smaak zonder alle nare verzadigde vetten die in room zitten… En iedereen weet dat je van chocolade heel erg gelukkig word ;) Dus overall een heel gezonde en vooral HELE lekkere taart en daar worden we al helemaal blij van :)

Oja je hoeft natuurlijk niet perse de bodem te maken, je kan het ook gewoon als chocolademousse serveren, giet het dan in glaasjes en zet het een paar uur in de koelkast…
2e Oja dit is natuurlijk een super kerstdessert (als je alle ingrediënten nog kan verzamelen ;))

Gezondere Chocolade Mousse Speculaas Taart
IMG_3035

IMG_3033Nodig:

  • 175g speculaas, vermalen tot kruim.
  • 75g boter
  • +/- 450g avocado vlees (3 medium avocado’s)
  • 80ml melk (soja, koe, rijst wat je wilt)
  • 150g suikerstroop (of honing als het niet vegan hoeft)
  • 1 el pindakaas
  • 1 el maiszetmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 190g pure chocolade
  • 40g cacao
  • Ter garnering: Schuddebuikjes en pure hagelslag

Hoe maak je het:
1. Maak eerst de bodem. Bekleed een springvorm (diameter 22 cm) met bakpapier. Smelt de boter (in de magnetron) en roer de speculaas erdoor. Giet dit mengsel in de bakvorm en duw met de achterkant van een lepel aan. Zet de vorm tot je de chocomousse af hebt in de koelkast.
2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de chocolade in de keukenmachine.
3. Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron (intervals van 30 seconde en tussendoor steeds roeren).
4. Doe de gesmolten chocolade in de keukenmachine en pureer totdat alles gemengd is en je vooral geen groene stukjes meer ziet, het is belangrijk om daarom tussendoor de randen af te schrappen.
5. Giet de mousse op de taartbodem en zet minimaal 2 uur in de diepvries.
6. Haal 15 minuten voor serveren uit de diepvries en snijd dan in stukken en garneer met hagelslag en schuddebuikjes en geniet ;)

Geeft 8 stukken

9 Responses

  1. Anonymous

    Gezond omdat er Avocado in zit?
    volgens mij is deze taart al behalve gezond!
    Maar goed, wel goed bedacht

  2. De Bakparade

    @ Anoniem,
    Ja ik zou dit gezond noemen zeker als je het vergelijkt met een gewone chocolade taart waar heel veel eieren, boter en room in zitten. Je hoeft de bodem niet te maken, dan heb je een heerlijke chocolademousse met alleen gezonde vetten en heel veel anti-oxidanten uit de avocado, chocolade en cacao!

  3. Vera Thirteen

    Deze taart heb ik afgelopen week gemaakt en hij viel zeer in de smaak bij iedereen.
    Ik zou de taart inderdaad alleen niet gezond noemen. Maar dat maakt niet uit, want hij is heerlijk!

    Bedankt!

  4. De Bakparade

    @ Vera

    Wat leuk dat je hem geprobeerd hebt en lekker vond :)
    En bedankt voor het herinneren aan deze taart, was hem al weer een beetje vergeten (gebeurt als je zoveel kookt/bakt helaas)

  5. Marianne

    Jaaa, ik heb hem ook geprobeerd, en hij is geweldig! Ik heb twee jongens en een man die allebei te hoog cholesterol hebben (FH), dus ik ben een grote fan van je blog. Boter en eieren vervangen, super! Je proeft de avocado echt niet, de taart is heerlijk. Niet zeuren over gezond of niet, vet of slank – gewoon niet zo’n grote punt snijden en dan genieten! Dankjewel!

  6. Kelly

    Hi! Ik ga deze vandaag maken en wil hem morgen & zaterdag serveren. Kan ik hem vrijdag na serveren gewoon in koelkast bewaren of is het beter hem terug in de vriezer te zetten? Thanks!

    • Inge

      Heyy Kelly, je kan hem wel een dagje in de koelkast bewaren, maar dan wordt hij wel zacht. Ik zou hem dus wel in de diepvries bewaren.

  7. Laura

    Wat een leuk idee.. De taart was ook zeker wel romig en goed opgesteven maar de smaak vond ik het toch net niet. Vond hem niet genoeg naar chocolade smaken, maar verder wel een heel leuk idee en vond het echt verrassend dat de mousse zo’n goede structuur kreeg door de avocado!

    • Inge

      wat leuk dat je hem gemaakt hebt! Als je de chocolade smaak niet genoeg vind dan zou ik 2 el cacao extra toevoegen of wat meer/puurdere chocolade!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.