Wat te doen met te rijp fruit, deel I: Kruidige Peer Spread

posted in: Snacks | 2

 

In Nederland maar overal ter wereld word zo veel eten weggegooid en als ik ergens niet van houd is het eten weggooien. Het is zo zonde de energie die in de productie is gegaan, maar het is ook zonde voor jezelf want 1. je hebt je zuur verdiende geld er aan uitgegeven en 2. je kunt er vaak nog heerlijke dingen mee maken :)

Dus ik ga de komende weken een aantal recepten delen die je kan maken met fruit dat op zijn laatste benen loopt en wat je niet meer zo kan eten. En ik begin met peren, ik had namelijk een enorme zak peren gekregen die al heel erg zacht waren, en ik haat zachte peren (ja ik ben zo iemand die zijn peren kei en kei hard eet ;)). Dus wat doe je er dan mee? Je kan er perensap van maken, is ook heel erg lekker, maar ik had een beter idee, ik was een tijd geleden dit recept tegengekomen en het leek me uiterst geschikt om deze peren daar voor te gebruiken. Resultaat een heerlijke spread, die lang houdbaar is en ook nog eens, met een lintje eromheen, een goed kerstcadeautje is…

Wat te doen met te rijpe peren tot nu toe:

Zoete Aardappel-Peer soep

 

Kruidige Peer Spread

IMG_2995

Nodig:

 • 10 hele rijpe peren
 • 2 el honing
 • sap van 1 sinaasappel
 • schil van 1 sinaasappel, fijngesneden
 • 2 tl koekkruiden

Hoe maak je het:

 1. Ontdoe de peren van hun klokhuis en snijd in stukken (het hoeft niet heel klein).
 2. Doe de peren en de rest van de ingrediënten in een grote pan met dikke bodem en zet op het vuur.
 3. Breng aan de kook en laat 1-1,5 uur pruttelen en roer elke 10 minuten goed, tot een redelijk dik mengsel is.
 4. Schep het in de keukenmachine en pureer tot het fijn is.
 5. Schep terug in de pan en laat nog eens 1/2 tot 1 uur pruttelen.
 6. Schep in een steriele glazen pot en bewaar in de koelkast.

Geeft 1 kleine pot

2 Responses

 1. Anita

  Ik heb deze spread gemaakt. Nu ja, hij is veel te dun uitgevallen. Maar, de smaak is super en ik gebruik het nu als maakmaker in yoghurt en smoothies.

  • Inge

   Ik ben blij dat je het lekker vond, wel jammer dat het niet dik is geworden; ik denk dat het er een beetje aan ligt hoe lang en hoe hard je het kookt…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.