Zelfgemaakte Dolce de Leche, 2 manieren

posted in: Desserts, Maak het zelf, Snacks | 16

Update 1-04-2011
Ik heb het gister met halfvolle melk gemaakt en het ging helemaal goed, nog steeds te lekker ;)

Al eens van dolce de leche gehoord? Het al eens gemaakt? Nee? Dan mist er toch echt iets in je leven. Het is super makkelijk om te maken en het is goddelijke nu weet ik dat ik dat vaker zeg, maar het is echt echt echt zo. Het is lekker op boterhammen, door brownies (verdeel het over het deeg en roer met een mes erdoorheen van , voordat je het in de oven zet en eet ze zo uit de oven echt goddelijk, dit recept is mijn favoriet (bak ze wel 5-10 minuten langer)) of door ijs of gewoon zo uit de pot ;)

Er zijn meerdere manier om Dulche de leche te maken, je kunt het blikje gecondenseerde melk ongeveer 3h koken in een pan met water, maar dat vind ik een beetje eng aangezien ik had gelezen dat het kon ontploffen, je kunt het ook in de oven doen, maar toen ik las over de manier op het gasfornuis was dat toch mijn favoriet, je hebt dan de meeste controle over de dikheid van het eindproduct en het is de snelste manier.

Je kan het ook zonder de zoete gecondenseerde melk doen, dan word het ook goddelijk verslavend lekker, maar het duurt iets langer…

Voordeel van de 2e manier? Het is stukken goedkoper, een blikje zoete gecondenseerde melk kost ongeveer 1,80 terwijl de ingrediënten voor de 2e manier in totaal 70cent zijn en 2x zoveel oplevert, dus aan jou de keuze duurder en sneller of goedkoper en langzamer?

Wil je helemaal snel zijn? Het dat bebogeen ongeveer hetzelfde is… Iemand wel eens geprobeerd? Ben heel benieuwd, ik vind het er echt super spannend uit zien ;)  

Dulche de Leche

IMG_3585

IMG_3590

Manier I: met blikje zoete gecondenseerde melk

Nodig:

 • 1 blikje zoete (!) gecondenseerde melk

Hoe maak je het:

 1. Open het blikje en doe de inhoud in een kleine steelpan.
 2. Breng op een heel laag vuur onder voortdurend roeren aan de kook.
 3. Laat het heel zachtjes koken terwijl je blijft roeren, kook het tot het een dikke karamelkleurige massa is geworden, dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Hoe langer je het kookt des te dikker het wordt, maar pas op het word nog dikker als het afkoelt, dus niet te lang koken!
 4. Bewaar in een potje in de koelkast, het blijft dan wel een maand goed (niet dat je dat gaat redden ;))

Manier II, zonder gecondenseerde gezoete melk

Nodig:

 • 1 l volle melk (gesteriliseerd of gepasteuriseerd, het zal ook wel met halfvol of soya kunnen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd)
 • 250g suiker
 • 1/2 tl zout

Hoe maak je het:

 1. Doe alle ingredienten in een pan met een dikke bodem en breng op middelhoog vuur al roerende aan de kook.
 2. Zet het vuur laag en laat het onder af en toe roeren heel zachtjes sudderen voor 2-3h totdat het een lichte karamel kleur heeft, het is dan nog redelijk vloeibaar, giet het in een bakje/pot en laat in de koelkast afkoelen, het word dan nog dikker.
 3. Je kan het ook sneller doen door het vuur hoger te zetten MAAR je moet dan wel veel vaker roeren om te voorkomen dat er klonten/vel ontstaat. Ik heb deze methode naar het einde toe gebruikt (ik werd ongeduldig ;)) en dat ging helemaal goed ;)

16 Responses

 1. Oh, lekker! Ik wist niet dat gecondenseerde melk zo makkelijk te vinden was, maar ja, ik heb er ook nooit achter gezocht. En je hebt gelijk over dat ontploffen als je het blikje kookt! Mijn mama heeft er nog hilarische verhalen over. Derbij wordt er gezegd dat er stoffen kunnen vrijkomen van het blikje, wat het niet zo gezond maakt. (maar dat was dan ook 30 jaar geleden, misschien zijn de blikjes nu anders :) Hoe dan ook: jouw recept ga ik proberen.

 2. @ Vera
  Is echt super lekker om te maken, ik vind het echt een gevaar om in huis te hebben, ik eet echt de hele pot op ;)
  Ik had daar nog nooit over nagedacht, maar lijkt me best logisch dat er stoffen vrijkomen, ik bedoel het word echt super warm in zo’n blikje aangezine damp niet kan ontsnappen.. Dan kan je het maar beter zou doen :)
  Laat je me weten of het lekker was geworden (hoewel ik daar niet aan twijvel ;))

 3. Anonymous

  Klopt het dat het na circa een uur nog totaal vloeibaar is, gewoon dunne melk dus? Of moet ik het fornuis hoger zetten?

 4. @ Anoniem
  Het duurt wel zeker 2-3 uur eer het klaar is. Maar het moet wel echt pruttelen, zonder de deksel er op, het water uit de melk moet verdampen…

 5. Met een blikje gecondenseerde melk lukt het ook hoor. De gouden regel is: 2 gaatjes maken in het deksel met een blikopener. Zo kunnen de dampen ontsnappen en is er geen ontploffingsgevaar ;)

 6. Anonymous

  Ja het is wel redelijk gelukt, maar ik kan niet zeggen dat het in het bakje in de ijskast net zo stijf is als chocopasta of zo. Die substantie heeft het niet. Dus had ik het langer moeten laten koken of is het toch de bedoeling dat het redelijk zacht is?

 7. Klinkt erg lekker!
  Maar smaakt het net zo als bebogeen? Dat vind ik namelijk niet zo lekker (wordt meestal misselijk als ik dat op brood doe).

 8. @ Lies,
  Het heeft wel wat weg van Bebogeen, maar dan veel en veel lekkerder, het proeft een beetje als hele romige caramel, of gesmolten Werthers :)

 9. Ik ken het recept met nog een vanillestokje erbij.
  Gisteren geprobeerd met sojamelk en Sukrin (suikervervanger). Het mengsel heeft langer dan 3 uur op het gasfornuis geprutteld, sindsdien in de ijskast, maar het is nog steeds niet dik geworden.

 10. @ Anoniem
  Ik denk dat de suikervervanger het probleem is, ik heb het zelf ook al eens met soyamelk geprobeerd en dat was wel gelukt…

 11. Anonymous

  heb het blikje gekookt, zonder gaten.
  gewoon zorgen dat het de hele tijd onderstaat dan kan er niets mis gaan.

 12. wow! wat lekker.. net de variatie met soyamelk gemaakt en het smaakt heerlijk, geen idee of het erg afwijkt met die op koemelkbasis maar dat is dan een volgend experiment.

  ik heb ook wel eens gelezen dat dit ook een basis kan zijn voor chocopasta, weet iemand daar wat van?

 13. @ Es

  Blij dat je het lekker vond :)
  Ik heb nog nooit gehoord van een chocopasta, maar misschien als je er gesmolten chocolade door roert?
  Maar misschien kan je dit recept proberen?

  http://whatshouldieatforbreakfasttoday.tumblr.com/post/7781444610/hazelnut-and-chocolate-paste

 14. Het wil ook heel goed met zelfgemaakte kikkererwten melk en suiker. Het wordt dan ook een stuk steviger in de koelkast.

 15. 320 gram gare kikkererwten, 350 gram water. Met een staafmixer 5 minuten pureren. Dan 250 gram suiker erbij, een klein beetje zout en 1 uur op een laag pitje koken. Af laten koelen en dan heb je broodbeleg (bebogeen).

Leave a Reply