Gember Koekjes (Gingerbread Men)

posted in: Koekjes, Snacks | 5

 

Ik moest iets bakken om iemand te bedanken (ja ik weet het, dat vind ik echt vreselijk ;)) Maar het moest wel goed te vervoeren zijn (het moest een bus, trein en wandeltocht overleven). Dus wat maak je dan? Ik dacht meteen aan koekjes, omdat die natuurlijk makkelijk te vervoeren zijn. Een kijkje in mijn bookmarked recepten, leverde dit recept op, dat ik al te lang een keer wou proberen (er zijn ook zoveel lekkere dingen om te bakken ;)). Dus zo gezegd zo gedaan… En dit was het resultaat

IMG_3732 IMG_3731

Zien ze er niet te schattig uit? En ze zijn ook nog lekker ook :P

Gember Koekjes

Nodig:

 • 25g boter (je zou ook 2 el appelmoes kunnen proberen)
 • 50g bruine basterdsuiker
 • 105g suikerstroop
 • 2-4 el water
 • 240g bloem
 • 2/3 tl baking soda
 • 1 tl koekkruiden

Hoe maak je het:

 1. Mix de boter, suiker, stroop en 2 el water met een mixer tot een romig mengsel.
 2. Meng in een aparte kom de droge ingrediënten.
 3. Roer de droge ingrediënten door de natte en roer tot zich er een zacht deeg vormt. Kneed het tot een bal en voeg eventueel nog extra water toe als het te droog is.
 4. Rol het deeg in plastic folie en laat minimaal 1h in de koelkast rusten (zo kan de smaak zich ontwikkelen)
 5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Verdeel het deeg in 2-en en rol een deel uit op een bestoven oppervlakte tot een lap van 3-5 mm dik.
 7. Steek er vormpjes uit en leg op de bakplaat.
 8. Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze stevig en lichtbruin zijn.
 9. Laat afkoelen op een rooster.

Geeft 28 koekjes (afhankelijk van hoe groot je uitsteker is)

Voedingswaarde per koekje:

Kcal 53
Eiwit (g) 0.9
Koolhydraten (g) 10.4
Vet (g) 0.8
Verzadigd vet (g) 0.3

5 Responses

 1. Hoe doe jij dat juist, dat bookmarken van recepten? Ik kom vaak receptjes tegen die ik graag eens wil uitproberen, maar ik vergeet altijd waar ik ze gevonden heb…

 2. @ Saskia
  Ik heb in mijn favorieten een mapje met ‘uit te proberen’ recepten. Ik voeg dan gewoon het recept toen aan dat mapje en als ik het gemaakt heb en het zelf gepost heb, verwijder ik het weer. Nu moet ik eerlijk toegeven dat die map heel erg vol staat, er zijn ook zoveel heerlijke recepten om uit te proberen ;)

 3. Hi,
  Bedankt voor je reactie op mijn blog.
  Stevia koop ik hier: http://www.esstevia.nl/webshop.

  Stevia heeft wel een specifieke smaak. In de thee is het helemaal oke, in de koffie moest ik er wel aan wennen eerst.

  In combinatie met azijn (salades) wordt het echt heel bitter.
  Bakken heb ik nog niet geprobeerd met stevia, daarvoor is het ook te duur en ik heb ook eigenlijk bij niemand het gezien in recepten. Bij het bakken gebruik ik ook banaan of appel of gewoon bruine suiker, zoals jij ook vaak.

  Groetjes,
  NZ

 4. Hallo ze zijn mooi maar ik zie geen gember bij de ingrediënten staan.

  • Het is een heel oud recept :) Maar ik ga ervan uit dat ik het letterlijk uit het engels heb vertaald (gingerbread man) in koekkruiden zit ook vaak gember :)

Leave a Reply