Hoe ontzout je gezouten pinda’s

posted in: Maak het zelf | 11

 

Ik kreeg heel lang geleden eens de vraag van iemand of je gezouten pinda’s ook kan gebruiken om zelf pindakaas te maken. Waarom zou je vragen? Nou de gezouten pinda’s zijn echt te goedkoop in vergelijking tot de ongezouten. De gezouten kostte in mijn supermarkt 28 cent per 250g terwijl de ongezouten 0,69 cent kosten, nu is dat natuurlijk niet super duur, maar als je heel veel pindakaas gebruik zoals ik kan dat wel eens gaan oplopen en ik ben altijd in voor manieren om geld te besparen.

Maar in ieder geval ik wou weer eens zelf pindakaas maken, omdat ik volgens mij voor de give-away de snicker-havermout koekjes moet gaan maken (je kan nog altijd meedoen, zie hier).

En toen viel me die vraag dus in en wat doe je als je niet weet hoe je iets moet doen? Juist je vraagt het aan google. En Google stelde me niet teleur en het bleek heel simpel te zijn!

Nodig

IMG_3782

Hoe doe je het:

 1. Doe de pinda’s in een zeef en spoel heel goed af onder lauwwarm water, maar echt heel goed dus 1-2 minuten. Je zou ze eventueel ook kunnen weken denk ik.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 3. Dep de pinda’s zo goed mogelijk droog.
 4. Leg de pinda’s op een bakplaat en bak 10 minuten, terwijl je halverwege even roert. Na de 10 minuten lijken ze nog nat, maar dat is niet zo, dat is een laagje olie!
 5. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

11 Responses

 1. Ik kook mijn ongezouten pinda’s in de Chinese supermarkt. Daar zijn ze heel goedkoop!

  • Nico van Dijk

   Goedkoop? 8 euro de kilo, bij de Chinese toko op de Kruiskade. Neem gewoon gezouten pinda’s van AH basic (2 euro de kilo) en spoel het zout eraf.

 2. @ Saskia,

  Goed idee moet ik eens kijken als ik weer in Maastricht ben (waar ik zelf woon heb je geen toko :()

  groetjes I.

 3. Anonymous

  Ja dat klopt inderdaad. Toen ik laatst zelf pindakaas ging maken viel het me op dat de ongezouten veel duurder waren! Best raar eigenlijk? Zout moet je toch toevoegen=extra grondstof=duuder is mijn redenatie

  gr floor

 4. Mja.. en wat kost het opwarmen van je oven elke keer? Ik zou het dan wel combineren met een andere baksessie, anders is het niet voordelig meer!

 5. @ Lenna,

  Das een goede, maar je zou het inderdaad makkelijk met een andere baksessie kunnen combineren!

 6. Anonymous

  kan dit ook met gezouten pistachenootjes?

 7. Willemijn

  Mijn oud-tante van in de 90 kocht per ongeluk gezouten pinda’s en wist niet wat ze er mee zou moeten. Ze is de zuinigheid zelve dus weggooien was geen optie. Ik liet vallen dat ik ergens op een blog iets gelezen had over het ontzouten van pinda’s en dat ik het haar zou mailen. Ze mailt me zojuist terug ( om daar vervolgens achteraan te bellen dat ze gemaild heeft en of het wel aangekomen is)dat het een heerlijk recept is en dat ze nu weer kan genieten bij haar borreltje! Dus bedankt voor je recept :)

  Groetjes, Willemijn

 8. Calvé-pindakaas smaakt best goed. Oorspronkelijk waren er te Delft de Olie Raffinaderijen, een bedrijf dat zich richtte op plantaardige oliën voor veevoeders. Later gingen zij samen met de gebroeders Calvé uit Frankrijk en richtte men zich op de welbekende slaolie. Zodoende is hun aandacht voor de olienootjes niet verwonderlijk. Na het persen houdt men van allerlei pulp over, een toepassing is dus veevoeder.
  Rauwe pinda’s, die zijn giftig. Dat is met veel zo, het groen van de aardappels eten we ook niet… Vooral Nederland kent al heel lang pindakaas, zij hadden dit ontwikkeld. Te Delft werd tot niet zo lang geleden met de oude machine voor heel Europa de pindakaas gemaakt. Inmiddels is het allang Unilever en is het verhuisd naar Oost Europa om te besparen op personeelskosten. Afijn, na de oogst van de aardnootjes komen ze per schip aan en worden in grote schuren opgeslagen. De pinda’s gaan op een lopende band die door een oven loopt, vervolgens in een trechter waar de nog hete pinda’s vermalen worden en vervolgens worden vermengd met de andere ingrediënten. Van daar loopt het nog warm de potjes in.

  Inge, anders dan in al die wonderlijke sausjes van Unilever, kent dit product niet van die rare ingrediënten. Er zit wat palmolie in en daar iets niets mis mee. Bij gewone olie wordt de pindakaas vettig en niet smeuïg. Laat je het rusten, dan zinkt de pindakaas en drijft er olie bovenop. Het bijzondere van palmolie is dat het in warme landen olie is, in ons klimaat hier op vet lijkt. Dus vermengd met de juist gebrande pinda’s vermengt het zich goed, dus loopt het nog warme product gemakkelijk in de potjes. Eenmaal afgekoeld is het een smeuïge pindakaas die zich ook in een koude ruimte goed laat smeren. Deze olie is helemaal niet ongezond, integendeel. Het wordt gewoon uit de kokosnoten geperst.
  Verder zit er nog wat suiker bij, niet bijzonder veel. En tot slot een weinig zout.

  Kokosolie (ook wel palm- of klapper-olie genoemd) kun je in ieder geval bij elke toko vinden. Nogmaals, gezien ons klimaat oogt het als een wittig vet. Ook maar iets verwarmt en het is vloeibaar en eerder kleur- en smaak-arm. Om deze eigenschap wordt het door koks wel vaker toegepast. Een beetje zoals men soms i.p.v. gelatine liever het van algen gemaakte agar-agar gebruikt. Het wonder van agar is dat ze oplost in de kokende soep en verstijfd als het afkoelt. Precies omgekeerd als met gelatine. Bovendien, wanneer je het weer opwarmt, wordt het weer vloeiend. (Ook te vinden bij een toko, reformwinkels vragen overal de gekste prijzen voor.)
  Aangezien er in pindakaas een beetje zout zit (echt weinig) is het genoeg zoute pinda’s even onder handwarm water in een vergiet af te spoelen. Het zout in de pindakaas zit er niet in om het te zouten, men proeft het niet eens. Ongemerkt (zoals ook vaak citroensap wordt toegepast) opent het de smaakpapillen.
  Nadat de noten gebrand zijn, zijn ze steriel. Olie en zout wordt sinds eeuwen her ook gebruikt om allerlei te bewaren. Er zijn dus geen verdere toevoegingen, want dat zou niets toevoegen. Jawel, wel wat suiker om het op smaak te brengen. :-)

  P.s. Pinda’s moeten niet met kokend water of heel lang afgespoeld worden. Dan worden ze zacht, gaan ze wellen. Direct na het handwarm afspoelen de oven/koekenpan in. Dus eerst alles klaarzetten (oven voorverwarmen) en een bakje voor de pinda’s als ze naar smaak geroosterd zijn. Want als je niet goed roert of ze niet direct uit de koekenpan haalt, binnen een halve minuut zijn ze van mooi bruin al aangebrand.

Leave a Reply