In veel Amerikaanse recepten wordt ‘’baking soda’’ gebruikt, terwijl in Nederlandse recepten vaak bakpoeder gebruikt word. En ik vroeg me altijd af wat het verschil nou was en of je ze visa versa kan uitwisselen.
Toen ik in De dikke vegetariër aan het lezen was (overigens een geweldig boek, echte aanrader!) vond ik opeens een duidelijk uitleg over wat het verschil nou was en ik dacht dat zal ik eens delen om het voor eens en altijd duidelijk te maken?
Natriumbicarbonaat = zuiveringszout = dubbelkoolzure soda = baking soda Natriumbicarbonaat produceert alleen koolstofdioxide als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen.
Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt moet je het pas op laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.
Baking soda koop ik overigens bij de toko. En nog een voordeel van baking soda je kunt er nog veel meer dingen mee doen dan alleen bakken, je kan er je gezicht mee schoonmaken, poetsen en nog veel meer.
En dan natuurlijk de vraag waar koop je baking soda? Heel makkelijk bij de Toko (het oranje doos van de foto hierboven).
Bakpoeder is natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd zodat je dat zelf niet aan het recept hoeft toe te voegen. Het bakpoeder dat in Nederland in de winkel te koop is, wordt zogenaamd dubbelwerkend poeder genoemd, dit wil zeggen dat het 2 rijzingen heeft, één meteen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet.
Je kunt dus baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder niet door baking soda!
Duidelijk? JA? Mooi! :)
Wist je overigens dat je heel makkelijk zelf bakpoeder kan maken?
1 deel baking soda
1 deel maïzena
2 delen wijnsteenzuur (cream of tartar)
Wijnsteenzuur kun je bij de betere kookwinkel of biologische winkel kopen.
Andere informatie artikelen:
Saskia
En moet je er dezelfde hoeveelheden van gebruiken? Want ik dacht altijd dat je van bakpoeder meer moest gebruiken…
...
ja, van bakpoeder moet je altijd de dubbele hoeveelheid als van baking soda gebruiken
Tine
Hey!
Ik ontdekte zonet je blog en vind het prettig lezen. Ik zie dat je je recepten ook baseert op recepten van blogs die ik regelmatig lees. Leuk leuk! :)
Ik zet je alvast in m’n Bloglovin’ zodat ik up-to-date blijf!
Succes!
I.
@ Saskia
Volgens mij kun je gewoon dezelfde hoeveelheden uit wisselen, zeker omdat je zo’n kleine hoeveelheden gebruikt. Ik heb het ook wel eens gedaan bij een recept vorodat ik wist waar je baking soda kon kopen en dat is toen ook gewoon gelukt.
@ Tine
Tnx voor je lieve berichtje, had ook ff jouw blog gecheckt ook echt super leuk en super leuk dat je in het engels blogt :)
groetjes I.
noflik nifelje
Wat een nuttige info! Ik had mezelf deze vraag al regelmatig gesteld. Ik vind de boeken van nigella lawson altijd erg leuk en daar komt baking soda regelmatig in voor! Bedankt! en leuk dat je meedoet aan mijn give-away
fijn weekend
Petra
Geralda
Wat handig om te weten, toch snap ik sommige recepten dan niet. Kijk maar eens bij muffins (bananen,chocolade)op Youtube (engelstalig) daar wordt zowel bakpoeder als baking soda gebruikt. Er zit verder geen zuur in de muffins, dus zou de baking soda alleen werken op het zuur uit het bakpoeder? Ik heb ze gemaakt, en ze waren heel mooi gerezen. Veel beter dan de nederlandse muffins waarin vaak bakpoeder en zelfrijzend bakmeel (ook dubbel) wordt gebruikt.
Zo weet ik ook van bakpoeder dat je er niet teveel van moet gebruiken en niet in een te hete oven moet plaatsen, dan krijg je een te snelle rijzing, en zakt het na het uit de oven nemen, door het grote temp. verschil weer helemaal in.
De Bakparade
@ Geralda
Dat is een hele goede vraag…
En je antwoord kan je hier: http://www.finecooking.com/item/12173/baking-soda-and-baking-powder vinden!
Het komt er op neer dat beide gebruiken inderdaad kan leiden tot een beter rijzing, een mooiere kleur en betere smaak!
Anonymous
Bij sommige recepten heb ik echt baking soda nodig voor het betere rijzen. Wel altijd in combinatie met iets zuurs voor betere rijzing en voor de smaak.
In sommige koekjesrecepten staat baking soda en wordt er geen azijn of citroensap gebruikt. Dan smaken de koekjes naar zeep is mijn ervaring.
Groetjes, VeggieMo
Josette
En wat met “alkali”? oftewel: ammoniumbicarbonaat? Ik vond het bij de apotheker omdat ik het nodig had om mooie madeleines te bakken ( en ze waren schitterend moet ik zeggen ;-) ), wordt ook gebruikt voor Hasseltse speculaas en eierkoeken… Het is ingewikkeld allemaal.
De geur van ammoniak gaat door het bakken volledig weg trouwens, en maar goed ook!!
De Bakparade
Het is de voorloper van bakpoeder en wordt met name gebruikt in kleinere baksels en zorgt voor een luchtig baksel met een knapperige buitenkant…
bron: http://www.recipetips.com/glossary-term/t–38733/ammonium-bicarbonate.asp
k.homan
Natrium bicarbonaat is belangrijk voor het ontzuren van het lichaam .
zuur -base evenwicht is van groot belang
tabellen met basenvormend voeding staat op internet
Zuurvormend zijn oa dierlijke eiwitten,granen etc
Eet je veel zuurvomende producten dan wordt het risico om botontkalking te krijgen groter
gelal salah
meisje !!! je bent geweldig,dank je wel
Daan
Ik ga morgen een Carrot Cake maken en daar moet ook baking Soda in maar er moet ook appeldiksap in maar dat wil ik vervangen door Agavesiroop maar weet iemand of dat wel kan?
De Bakparade
Ik denk dat het kan..
Anonymous
Dankjewel ik vroeg het me steeds af maar is nu helemaal duidelijk. vr. groet Anja
Anonymous
Als je bakpoeder gebruikt ipv backing soda, moet je dan de karnemelk vervangen voor normale melk? Als het zuur niet nodig is voor het rijzen, beinvloed dit dan de smaak?
De Bakparade
Ligt eraan, karnemelk word ook wel toegevoegd voor de smaak…
Gerjo van den Berg
Baking Soda is ook handig om te gebruiken als schoonmaakmiddel of luchtverfrisser in bijvoorbeeld de koelkast. Ideaal voor de Baking Soda die overblijft na het bakken.
Het product is ook online te koop in onze webwinkel:
http://www.shopamerica.nl/arm-hammer-pure-baking-soda-454-gram.html
Anonymous
Hai beste,
om over de bakpoeder en backing soda nog even terug te komen…..
Je kan wel degelijk bakpoeder door backing soda vervangen, je hebt echter wel gelijk dat je backing soda op het laatst moet toevoegen en dat er iets zuurs aan te pas moet komen zoals karnemelk of citroen e.d.
Maar er is nog een zeer groot verschil tussen de 2 en niet onbelangrijk.
Backing soda heeft nl. veeeel minder addetiven (goedhoud middelen, E nrs) dan bakpoeder en dus gezonder voor je lijf en dat is iets dat (bijna) niemand vermeld.
Ik heb dat na-gevraagd bij http://www.relatievoedingengedrag.nl
Anonymous
heel handig om te lezen allemaal, maar wat is “baking soda” eigenlijk? hoe heet het in het Nederlands? en bakpoeder, is daar een andere naam voor ofzo, wat ik snap niet wat er mee bedoeld wordt?
De Bakparade
@ Anoniem
Baking soda en bakpoeder zijn dus NIET hetzelfde. Baking soda heet in het nederlands maagzout en kun je kopen bij de drogist. Baking soda kun je kopen bij bakwinkels of de toko
Silvia
Ik kwam op je site toen ik een engels muffin recept wilde maken met baking soda. Bedankt voor de uitleg en complimenten met de website!
Yvonne
Ik heb ook baking soda, nu zag ik op het doosje dat je het na 30 dagen moet “vervangen” weggooien dus. Feit of fabel?
Bedankt voor de uitleg verder heel helder!
Ellen
Hallo Yvonne,
Ik zit me dezelfde vraag maar vind het antwoord niet.
Weet jij inmiddels of het een feit of een fabel is?
Rainie
Goed om te weten! Bedankt !
Sil
Hier een stukje tekst dat ik gekopieerd heb uit een interessant artikel dat ik aan lezen was;
Together lemon and baking soda help to fight cancerous cells or diseases in the body while helping to increase the body’s ability to clean itself up of what may be causing the diseases in the first place. Having lemon as a part of your diet is certainly healthy and taking this combination as a detox can also be helpful even if you don’t have an illness.
One method I have found for introducing this into your body as a drink is to mix 1/2 a teaspoon of baking soda into 250ml of water with about 1 half of a lemon.
Ik was me dus nu aan het afvagen of ik in dit geval gewoon bakmeel kan gebruiken i.p.v. baking soda.
liedje
Dag ,
ik heb bakking soda in mijn kast staan en het staat er al een jaar in een afgesloten trommel en mijn cake’s rijzen nog goed.
op 500 gr meel heb je maar 4,1 gram nodig
vr gr Liedje
Jan
Voor lekkere pancakes heb ik een (denk ik) goed recept gevonden maar ik twijfel over de baking powder/soda die er in moet. Dit is de ingrediënten lijst:
1 1/4 cups all-purpose flour
1 egg
1 1/4 cups buttermilk
1/4 cup granulated sugar
1 heaping teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/4 cup cooking oil
pinch of salt
Wat is het nut van 2 soorten toevoegen? Ik ga ze vooralsnog maken met alleen baking soda maar misschien kan je me vertellen wat het nut is van beiden gebruiken :)
Groeten Jan
Inge
Hoi Jan,
De baking soda zal meteen reageren met de karnemelk en zorgt dan voor de eerste rijzing. Het bakpoeder zal pas later reageren bij de warmte, je hebt dan twee rijzingen die voor extra luchtigheid zullen zorgen.
groetjes Inge
Jan
Bedankt voor de reactie, ik heb het geprobeerd en zoals je zegt is er dan inderdaad een tweede rijzing. Denk wel dat ik iets teveel bakpoeder had want er zaten nogal wat gaatjes in de pannenkoek ;)
Bart
Hoi.
Je vertelt hier dat bakking soda past werkt als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen. Ben jaren werkzaam geweest als banketbakker en doe dat thuis nog geregeld. Bij een klein recept van speculaasdeeg bijv. gaat maar 1 ei door. Toch doet de soda wat hij moet doen. Lekkere luchtige knapperige speculaas. En ik kan me geen deeg voorstellen zonder iets van vocht. Dus dat het alleeen met een zuur vocht werkt betwijfel ik. Overigens wordt de soda in de bakkerij alleen gebruikt bij speculaas en dat proef je ook. zo weet je of het op een traditionele manier gebakken is of niet. Verder mijn complimeneten over je site leuke dingen staan er op en kom zeker vaker terug hier.
Gr. Bart
Inge
Hoi Bart, wat leuk om de mening van een professional te horen! Het klopt dat er inderdaad ook vaak voor de smaak word toegevoegd, maar zit te denken word er in speculaas niet ook nog bakpoeder toegevoegd>? weet het niet hoor… groetjes Inge
Bart
Hoi Inge,
In speculaas wordt officeel geen bakpoeder gebruikt.
De soda doet hier gewoon wat hij moet doen en geeft net genoeg rijzing om het koekje luchtig te krijgen.
En het doet net dat ene met de smaak wat je mist met de supermarkt koekjes.
Ben wel met je eens dat de werking met zuur het effect versterkt.
In het recept van de speculaas kan je bijv 20 gr. bakpoeder vervangen door 10 gr. soda
In de speculaas recepten op internet kom je meestal de versie met bakpoeder tegen.
Ik denk dat het komt door de onbekendheid en het feit dat bakpoeder makkelijker te verkrijgen is. (elke supermarkt).
Gr. Bart
joskeshake
Bart, toffe uitleg, maar waarom niet ineens het recept van je lekkere speculaas hier op zetten
danielle
kun je gist ook vervangen door bakpoeder of baking soda? En zo ja, in dezelfde hoeveelheid of een andere verhouding?
Inge
Hoi Danielle, je kan gist in sommige gevallen vervangen door baking soda; daar zijn helaas geen standaard hoeveelheden voor, je kan voor brood bv eens kijken naar recepten voor soda brood. Als je iets anders zonder gist wilt maken dan moet je me even alten weten wat, dan kan ik even voor je kijken, groetjes Inge
karin
Hoi allemaal,
Ik woon in het zuiden van Frankrijk en ben werkelijk verzot op natriumbicarbonaat je kunt er mee schoonmaken, wallen onder je ogen? Een watje met bicarbonaat opgelost in water en even laten zitten onder je ogen en weg zijn ze, ook voor je huid is het super. Mijn echtgenoot heeft al sinds enkel jaren uirslag op zijn benen dat vreselijk jeukt verschillende zalfjes cremetjes van de huisarts maar niets helpt behalve bicarbonaat oplossen in het water op een watje 2x daags smeren en nu eindelijk trekt het weg. Insectenbeten worden er ook mee behandeld en gewone wonden zijn meteen ontsmet en helen sneller.Witte kleding met een grauwsluier of de bekende witte sokken van de jeugd na sportschoenen, ik gooi wat bicarbanaat op de was in de machine en viola wit. Geuren verwijderen of dweilen ook daar gebruik ik het voor super schoon. En iedere ochtend neem ik een glas water met bicarbonaat je voelt je lekkerder in je vel, gaat makkelijker naar het toilet en je hebt meer energie. Plus een goede remedie om af te vallen en het verlicht gewrichtspijn. Nou dat is een hele lijst het heeft niets met de topic te maken maar wilde het jullie niet onthouden.Hier in Frankrijk is het in iedere supermarkt te koop en het kost vrij weinig dus kom je in Frankrijk sla een paar bussen in altijd handig om im huis te hebben.
Groetjes Karin
Inge
Wowie dat zijn veel toepassingsmogelijkheden! Bedankt :)
Anna-Karina
Goedemiddag,
Wijnsteenzuur is (scheikundig) echt een heel andere stof. Je bedoelt waarschijnlijk wijnsteen? Die vergissing wordt zovaak gemaakt en het leidt tot heel veel verwarring. (staat soms zelfs verkeerd op verpakkingen!)
Inge
Dankjewel voor je verheldering!
Hennie
Hallo Inge, Nigella’s taart met ananas gemaakt, waar ook dubbelkoolzure soda in moest. In plaats daarvan heb ik wat gist gebruikt. Mijn vraag is of ik ook zuiveringszout kan gebruiken, en of zuiveringszout en bakpoeder hun werking verliezen als je het langere tijd niet gebruikt? Iedereen bedankt voor de verhelderende antwoorden.
Rob Alberts
Duidelijk, dank voor je uitleg.
Vriendelijke groet,
Anonymous
Wijnsteen is niet wijnsteen zuur of in het Engels Cream of tartar is niet tartaric acid. Zijn beide te koop al is wijnsteenzuur beter verkrijgbaar. Of ze in recepten onderling uitwisselbaar zijn?