Ik heb dit ijs al eens eerder gepost (zie hier), maar omdat ik vind het zo lekker dat het een uitgebreidere post verdient. En ik heb inmiddels een heleboel variaties en toppings bedacht die ik ook graag wil met jullie wil delen…
1 ingrediënt gezond of niet Banaanijs
Nodig:
- banaan
- evt. scheut melk/water/ sinaasappelsap / koude koffie
- add-ins en topings (zie hieronder)
Hoe maak je het:
1.
Breek de banaan/bananen in stukken en vries in.
Haal uit de diepvries als ze hard zijn en snijd in stukken, dit gaat verbazingwekkend makkelijk als je ze even laat liggen (2 minuten misschien), een koksmes erop zet en met je hand omlaag duwt.
2.
Doe de banaanstukjes in je keukenmachine/blender en doe er een scheut melk/water/sinaasappelsap/ koude koffie bij.
3.
Blenden maar!
Op een gegeven moment ziet het eruit als op bovenstaande de foto, roer het dan even door en giet er nog een scheut vocht bij en blend verder, tot het er als volgt uit ziet:
4. Nu begint het leukste gedeelte, je add-in en hier kan je dus helemaal los gaan, wat ik al allemaal heb geprobeerd:
- Chai thee kruiden, koekkruiden, espresso-koffie
- Kokos
- Cacao (chocolade-ijs!)
- Sinaasappelschil rasp
- Tutti Frutti in stukjes, rozijnen, cranberries, ander gedroogd fruit.
- Vruchtenhagel, hagelslag, vlokken, speculoos-hagel.
- Koffiesiroop met smaakje, limonade-siroop
- Pindakaas, jam, speculoos, honing, Nutella, dulce de leche
- Aroma’s: vanille, rum.
- Stukjes chocolade
- Stukjes speculaas of andere koek of brownies (alleen als je het meteen opeet)
- Stukjes vers of diepvries fruit (bv aardbeien voor aardbeienijs)
- Nootjes (b.v. chocolade hazelnoten)
- M&M’s, Maltesers, in stukjes gesneden Mars, Snickers etc.
- Voor in een gekke bui (las ik op internet): gummi bears of mini-marshmallows (of grote in stukjes geknipt).
Je kan het er door heen blenden of roeren (ligt eraan wat je erdoor doet).
5.
Doe in kleine bakjes en bewaar in de diepvries.
Haal 10 minuutjes voordat je het wil eten uit de diepvries of zet het 10-20 seconde in de magnetron.
6.
Je kunt eventueel natuurlijk ook nog een topping erop doen, zoals:
- Chocolade, aardbei of caramelsaus (warm of koud)
- Handje cruesli
- Hagelslag, vruchtenhagel.
- Verkruimelde koekjes
- Nootjes
- Warme pindakaas (soort pinda-saus dus)
- etc etc
Ben ik nog iets vergeten? Jullie nog goddelijke ideeen? Ik sta altijd open voor nieuwe ideeen ;)
Hebben jullie het ijs al eens gemaakt?
(Zo niet dan moet je het eigenlijk vandaag nog proberen, ik beloof het je zult meteen verkocht zijn!)
Spaarcentje
beloofd! ik ga het vandaag proberen!!!
Sam
Yummmm! So sweet!
Wederom een geweldig recept, dank je wel!
Omdat ik geen suiker eet maar wel een snoepkont ben zijn dit soort tips goud waard. Enne, ik heb inmiddels ook een flinke berg bananen voor weinig op de kop getikt en bananenweek dus lekker mee :)
De Bakparade
@ Spaarcentje
Ik zag het berichtje op je blog, moest wel lachen, ik kan me ook nooit aan recepten houden, is vast een blog tic :)
@ Sam
Wat fijn dat je het zo lekker vind :)
Ik ben zelf niet zo heel goed in suikervrij bakken, ik heb wel 1 recept daarvoor (havermoutkoekjes) maar ik zal nog eens denken voor andere recepten zonder suiker. Gebruik je wel stevia? Of kunstmatige zoetstoffen?
x Inge
Sam
Hey, er is denk ik iets misgegaan want ik had dagen geleden al een reactie achtergelaten.
Maar je hebt best veel suikervrije recepten hoor! O.a. mueslirepen en je chocomouse van avocado. Hmmm.
En als antwoord op je vraag: ik gebruik geen kunstmatige zoetstoffen, maar wel honing (al vind ik dat soms wat dominant van smaak), agavesiroop, appel(-peren)stroop bijv. van Zonnatura, geplette banaan, jam zonder toegevoegde suiker en laatst heb ik Lucumapoeder aangeschaft, maar dat heb ik nog niet gebruikt.
Inmiddels heb ik al een aantal varianten van volkoren bananenmuffins zonder suiker geprobeerd, maar dat blijft toch een gevalletje ‘zompige boterham-achtige muffin’. Niet echt een succes dus. Maar ik blijf proberen!
Bedankt voor de inspiratie!
Groetjes, Sam
Sam
Branwen
Dat bananenijs gaat als een speer. Nu heb ik, nog steeds, geen blender. Heb daarom 1 banaan in de vriezer gedaan (alvast in kleine blokjes gesneden) en met de staafmixer gepureerd. De eerste keer met sinaasappelsap en toen stukjes pure chocolade en stukje gekonfijte sinaasappelschil toegevoegd en weer ingevroren. Deze keer met magere yoghurt dunner gemaakt. Wordt een hele mooie ijsstructuur. Beetje dikker dan met sap. En lekker fris van smaak. Bedankt voor de inspiratie.
De Bakparade
@ Branwen,
Wat een super oplossing en wat een lekkere smaken :)
Het is ook zo’n veelzijdig recept!
Anonymous
je kan dit misschien ook met ander (bevroren) fruit proberen
http://chocolatecoveredkatie.com/2009/01/12/and-so-begins-vitamix-week/
gewoonkim
Mijn bakkie staat nu in de diepvries! :) Ben benieuwd!
Maar een vraagje: Waarom moet de banaan eerst in stukjes in de vriezer? Kan je die stap ook overslaan?
Hoe dan ook, een superrecept!
De Bakparade
Dat is een hele goede vraag en het staat op de planning om een keer uit te proberen ;)
Sacha Nekrasova
wauwww ik heb het net geprobeerd. Met banaan kokos melk en een flinke scheut cacao. Echt het heerlijkste chocolade ijs wat ik ooit heb geproeft ;) dankje voor dit geweldige idee!
Gewichtsconsulente De-Appelboom
dit ijs staat op het menu met kerst als mijn ouders en schoonouders komen eten! mjam!
Anonymous
Superlekker, en gezond!
Maar hoeveel bananen heb je nodig voor 1 portie ijs? Is hiervoor 1 banaan genoeg?
Groetjes Laura
De Bakparade
2 kleine of 1 grote
Anonymous
@de bakparade.
dankjewell! ik heb het vandaag gemaakt en wat smaakte het goed.
Dit recept ga ik onthouden.
Linda
Vandaag geprobeerd, combi banaan/Snickers echt goddelijk! Heb het bijna zonder schuldgevoel binnen gelepeld! :D
Quincy Vanterwijngen
Hemels LEKKER.
Heb deze vandaag in 3 verschillende versies gemaakt: met stukjes bevroren mango en kokospoeder. Met chocoladepoeder en chocoladestukjes en met meloen en munt.
Anonymous
Superr lekker! Ik heb het gemaakt met stukjes chocolade en yoghurt erdoor. Ik heb ook nog een versie met alleen maar aardbeien en sojamelk, die is iets minder omdat er aan de aardbeien en minder sterke smaak zit dan banaan denk ik. Maar dit ga ik zeker vaker maken, nu al verslaafd!
hapjesprinces
Waarom vries je de banaan eerst in en ga je er dan pas mee aan de slag? Kan je ze niet gewoon eerst blenden en de melk enzo toevoegen en dan in de diepvries steken?
Gr. Julie
De Bakparade
@ Hapjesprinces omdat het dan een grote ijsblok wordt en niet lekker romig.
ikkenormaal
Dit ziet er zo supermakkelijk uit. Ga vriendje het eens laten lezen zodat hij het dessert kan maken. Ik denk aan kokosbanaanijs
Anonymous
Hoe lang moet de banaan in de vriezer?
De Bakparade
@ Anoniem, tot dat ze bevroren zijn, ik zou zeggen een uur of 8?
De Bakparade
@ Anoniem, tot dat ze bevroren zijn, ik zou zeggen een uur of 8?
bieke de coussemaker
oh my foodness!!!! bijna niet te geloven dat dit gezond is!
life saver;)
Mijn week II | De Bakparade De Bakparade
[…] Van links naar rechts, boven naar onder. Ik besloot om te proberen spruitjes eetbaar te maken, deze spruitjessalade was verbazingwekkend lekker || Maakte een super lekker post-Kerstmis salade met cranberrycompote || Bracht een bezoekje aan Sostrene Grene en kocht o.a heerlijke drop thee || Het is weer kaki seizoen!! 1 kilo in 2 dagen geen probleem. || Tweede kerstdag helemaal naar Groningen en 3e weer terug || Kerstontbijt met kaarsjes! || Kerst Banaanijs […]
an
ziet er echt wel lekker uit, toch een vraagje: mag je ingevroren banaan koud bewerken en weer invriezen, ze ontdooit misschien niet echt helemaal bij het blenderen de 2°maal ?
Inge
Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, aangezien het inderdaad bij lange na niet ontdooid, maar je kan het ook per portie maken en meteen opeten :)