Wist je dat Woensdag: Invriezen

posted in: Ander | 13

Nog een nieuwe rubriek hier op de Bakparade (ik ben bezig met een nieuw blogschema). Voortaan elke woensdag een wist-je-dat met betrekking tot koken of bakken.

En we beginnen deze week met de diepvries. Want:

Wist Je Dat je veel meer kan invriezen dan je denkt? Niet alleen pizza’s en restjes maar nog veel meer…

Als bewijs, mijn diepvries la:

image

Tips voor invriezen

 • Vries vloeistoffen in in ijsblokjesvormpjes en doe ze in een zakje als ze hard zijn geworden. Die blokjes zijn ideaal, bijvoorbeeld bij de appelmoes, zo kan ik er precies uithalen hoeveel ik nodig heb voor mijn baksels.
 • Bewaar oude plastic bakjes van ijs, halvarine, die je bij de Turk krijgt, was ze heel goed af en gebruik ze om in te vriezen (veel goedkoper dan Tupperware, hoewel je dat weer heel goedkoop bij de kringloop kan halen).
 • Fruit dat te snel rijp wordt om zo op te eten, kun je makkelijk invriezen en dan of gebruiken om te bakken of licht bevroren op te eten, heel erg lekker en verfrissend, zeker in de zomer :) Ik heb het al gedaan met nectarine, mango, ananas, druiven, watermeloen etc.
  Bananen die te rijp zijn kun je ook invriezen en perfect gebruiken voor bananen ijs of bananenbrood.
 • Tropisch Banaanbrood
 • Wraps invriezen, gaat het makkelijkst als je er 2 op elkaar legt en dan dubbel vouwt en nog eens dubbel (eigenlijk in 4-en dus) en dan in een zakje stop en invriest. Wil je ze gebruiken, haal de twee dubbelgevouwen wraps uit het zakje, probeer ze niet uit elkaar te halen, want dan scheuren ze. Je kunt ze pas van elkaar halen als ze ontdooid zijn (10 seconde in de magnetron).
  En wraps maak je natuurlijk zelf :)
  volkorenwrap
 • Als je afbakbroodjes invriest en je legt ze meteen in de oven (zonder voor te verwarmen) en je bak ze als de oven op temperatuur is zolang als ze normaal moeten, dan zijn ze perfect!
 • Koekjes, brownies, cake, muffins en zelfgebakken brood kan je ook perfect invriezen, gewoon een paar in een goed afgesloten doosje doen en dan 30 minuten voordat je ze wil eten uit de diepvries halen.
 • Andere dingen die je kan invriezen waarvan je het niet wist:
  Geraspte kaas
  Vruchtensap
  Gekookte bonen en linzen
  Melk
  Zelfgemaakte spreads

Jullie nog goede invriestips?
Of dingen waarvan alleen jij lijkt te weten dat je ze kan invriezen?

13 Responses

 1. Dit is een hele nuttige post :) Dat van de appelmoes wist ik nog niet.

  Ik vries ook rauwe groente in die ik over heb. Zoals broccoli roosjes en paprika. Die gebruik ik dan later in de bento. Je kunt ook verse kruiden invriezen maar die zijn als ze ontdooien nat… dus daar doe ik vast iets niet goed, haha.

 2. Diepvriesfruit is ook super, heb je ‘s winters toch lekker zomerfruit! Haal altijd van die doosjes (rode bessen, aardbeien, frambozen etc.) bij de AH.. ook lekker en makkelijk in smoothies/ijs :)

 3. @ Uniflame,

  Ik dacht dat je ongekookte groente niet kon invriezen. Wordt de paprika dan niet helemaal paperig? Tja dat met die kruiden ken ik, die kan je dan idd alleen nog gebruiken in roerbakgerechten…

  @ Iris,

  Ik ben ook echt dol op het diepvriesfruit, ik ben niet zo van de smoothies, maar ik eet het altijd zo als het net een beetje ontdooid is ;) Maar nadeel is best nog duur, tenzij je het bij de sligro koopt –> 1,5kg voor 3 euro en veel meer soorten :)

 4. Super handig he, zo´n vriezer! Ik wist niet dat je wraps of appelmoes ook in kon vriezen. Wel stop ik veel vers producten als vers fruit, pizzadeeg, muffins en zuudesembroodjes! Ook verse kruiden vries ik in zodat ik ze kan gebruiken wannneer ik maar wil.
  Ps. Wat is jouw vriezer netjes geordend ;).

 5. Leuk om een foto van je vriezer te zien. :-) Ik heb nog niet zo lang een echte vriezer, hiervoor had ik alleen een vakje. Ik ben er erg blij mee en ben er al achter dat je eigenlijk alles wel in kan vriezen. Sinds koet weet ik dat je mozzarella prima in kan vriezen, gewoon in de verpakking. Gaat heel goed!

 6. @ Marike
  Dat van dat pizzadeeg wist ik niet, had ik inderdaad wel eens vaag gehoord. Zeker een idee als ik weer eens vokorenpizzadeeg maakt, bedoel 2 porties is net zo makkelijk gemaakt.
  En ik moet eerlijk toegeven dat de diepvriezer niet altijd zo opgeruimd is, maar alles moest gewoon goed op de foto ;)

  @ Puur en Groen
  Haha, altijd leuk een kijkje in de ‘kastjes’ van iemand anders, misschien doe ik binnenkort wel een van mijn voorraad kast (of bakspullen).
  Wat goed van die mozerella dat wist ik dan weer niet, goed idee voor als het in de aanbieding is.

 7. Invriezen is inderdaad ideaal! Sinds ik de vriezer veel meer gebruik gooi ik minder weg!

  Wat ik altijd lekker vind is fruit dat over is (restjes fruitsalade bv) mixen met optimel yoghurt/ kokosmelk of vla (zelfs de karamel en dubbel vla variant)en dit in zelfmaak ijs bekertjes doen. Even in de vriezer en je hebt lekkere ijsjes naar eigen smaak.
  Werkt ook goed met gortepap gemixt met een scheutje slimpie limonade

  De AH heeft ook plakjes zalm die ik vaak in porties verpak. Zo trakteer ik mezelf op een lekker broodje vis zonder dat het hele pak in 2 dagen op moet!

  Succes met je blog!
  gr Eef

 8. Anonymous

  Eierkoek, ontbijtkoek (in plakjes)

 9. Zelfgemaakte soep maak ik voor meerdere dagen en vries een deel in. Ook maak ik van ovenschotels meerdere. Uit de vriezer in de koelkast en s’avonds als ik uit mijn werk kom doe ik er kaas over en zet het in de oven. Voordeel: het huis warmt in de winter sneller op en mijn man en ik eten vrijwel altijd gezond

  Voor de kleinkinderen blender ik fruit en doe dit in ijsvormjes. Gezond en lekker ( en ieder wat wils)

  • Goede tips! Als je een grote vriezer hebt is dit zeker ideaal :) Ik moet het helaas doen met 1 lade diepvries, maar zeker iets dat ik voor de toekomst in gedachte ga houden :)

 10. Hoi hoi, ik vroeg me af kunnen pepernoten ingevroren worden? We hebben echt veel te veel gekregen van werkelijk iedereen en in februari krijgt mijn dochter er weer trek in ongeveer! En chocolade? Kan dat? Letters bedoel ik dan? We groeien dicht in december!pfff

  • Heyy.. Ik zou de pepernoten niet invriezen. Ik denk dat als je ze in een luchtdichte doos bewaard dan kan je ze wel een hele tijd bewaren. De chocolade letters kan je zeker zo bewaren geen probleem :)

 11. Invriezen is idd superhandig als je weinig tijd hebt. Kan je zowel deeg (voor koekjes, cake, banaanbrood …) invriezen of enkel het gebakken resultaat? Enig idee hoe lang zoiets in de vriezer kan?

Leave a Reply