Bak Benodigdheden de basis

posted in: Ander | 6

Ik kreeg de vraag van een lezer of een blog wou schrijven over wat nu eigenlijk de basis benodigdheden zijn voor bakkers. Het was een aankomende studente die graag bakte, maar niet zo’n goed idee was wat ze nu in huis zou moeten halen, zonder dat je op je kleine studentenkamertje (ik heb 12m2 dus ik kan erover mee praten) helemaal geen plaats meer overhoudt.

Nu zal ik eerst even mijn situatie schetsen. Ik woon in een studentenhuis, wat dus wil zeggen dat ik mijn keuken deel met andere. In die keuken zijn de normale dingen aanwezig, fornuis, koelkast, oven en magnetron. Verder heb ik daar ook nog mijn keukenmachine (inclusief blender) en mixer staan. In de keuken heb ik een koelkast die ik deel en een kastje voor mezelf. De rest van mijn spullen staan op mijn kamer, ik heb één kastje waar al het houdbare eten instaat en een klein koelkastje voor wat losse dingen.

Je kunt dus wel zeggen dat ik redelijk goed ben in mijn bakspullen op een kleine ruimte bewaren (wat overigens niet wil zeggen dat ik weinig heb, wat je hieronder ziet is een gedeelte)

Maar nu terug na de basis welke ingrediënten zou je echt in huis moeten hebben om redelijk te kunnen bakken?

IMG_6567

Ik zou adviseren:

 • Appelmoes (als boter vervanger)
 • Bloem, volkorenbloem en havermout.
 • Cacoa
 • Suiker, basterdsuiker (1 soort), suikerstroop of honing, eventueel stevia of zoetstof.
 • Gedroogd fruit (1 soort), noten en zaden (1 soort)
 • Chocolade (hoeft niet duur te zijn, ik gebruik meestal goedkope pure)
 • Bakpoeder, baking soda, vanille suiker, vanille extract (wodka flesje), koekkruiden/kaneel en gist.
 • Lijnzaad (als ei vervanger)
 • Melk
 • Evt. iets om koekjes etc. mee te versieren

En weet je? Dan denk dat je al een heel eind komt!

Volgende week: Springvormen, deegrollers en nog veel meer…

Vraag: Ben ik nog iets vergeten?

 

6 Responses

 1. Ik zou zeggen dit is een absolute goede start kit voor de bakers:)

 2. Nou als studente ben je zeker goed voorzien! Ik heb alles wel in huis en ben heel benieuwd hoe ik boter door appelmoes en ei door lijnzaad kan vervangen. Mijn zoon mag allebei niet hebben en na tientallen mislukte cakes en cakejes hebben we het eigenlijk maar opgegeven. Oke appeltaart lukt best zonder ei maar verder….. dus als je tips hebt graag!!! Thom zal je dankbaar zijn.
  Groetjes
  Yvonne

 3. Dankjewel voor dit artikel! Hier kan ik zeker mee voort en kan ik gewoon verder blijven bakken :)

 4. ik heb daarnaast toch standaard boter en eieren (zijn lang houdbaar) en zelfrijzend bakmeel en poedersuiker
  groetjes Liesbeth

 5. Inmiddels de eerste muffins gemaakt, met lijnzaad, appelmoes Lactosevrije boter en suiker (en zelfrijzend bakmeel) en ze werden erg goed ontvangen, Binnen 5 minuten had Thom er 4 op ;-)

 6. De Bakparade

  @ Yvonne,
  Super :) Ik wou je nog vragen wat je zoon nu allemaal precies wel/niet mag zodat ik een cake kan verzinnen, je mag ook mailen als het te persoonlijk is.

Leave a Reply