Review: Peijnenburg Complete Start Noten

posted in: Review | 9

Wat?
Peijnenburg Complete Start Noten (Je hebt ook de smaken Fruit en Vezels)

Waar?
Gekregen op station Arnhem, maar ook te verkrijgen in alle supermarkten in het houdbare brood schap

Wat kost het?
1,69 voor vier repen van 65gram.

Waarom gekocht?
Niet gekocht maar gekregen, maar vond het zelf ook een heel interessant product, ik bedoel een koek reep die word aangeprezen als een goed ontbijt? Dan wil ik wel eens de ingrediënten en voedingswaarde zien ;)

Hoe ziet het er uit?
Vrolijke gele verpakking, met op de voorkant: Bevat minimaal 25% van de 8 dagelijkse vitamines en mineralen. Op de achterkant ook nog een verhaal over het feit dat er zoveel er zoveel vezels in zitten. De koek zelf ziet er uit als een (enorme: zie de foto met mijn hand) reep ontbijtkoek met kleine stukjes noot erin.
IMG_6488

IMG_6494
Ingrediënten
Glucose-fructosestroop, roggevolkorenmeel 15%, roggebloem, water, suiker, noten 7,8%(amandelen 3,9%, hazelnoot 3,9%), rozijnen 6%, rietsuiker, kandijstroop, voedingsvezel (oligofructose), maïs, magere cacao, zuurdesem, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), gebrande suiker, plantaardige oliën en vetten, conserveermiddel (kaliumsorbaat), jodiumzout, aroma, verdikkingsmiddel (xanthaangom), vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, E), ijzer en calcium.

Word ik blij van de ingrediënten?
Nee en ja. Wat vind ik well goed? Roggevolkorenmeel, heel goed veel vezels. Noten, heel goed veel goede vetten.
Minder goed? Het eerste ingrediënt is glucose-fructosestroop? Je prijst dus een koek aan als ontbijt, waarbij ingrediënt nummer 1 (waarvan dus het meeste in zit) suiker is? Word er niet geadviseerd om minder toegevoegde suikers te eten? (de antwoorden hierop zijn ja dat word geadviseerd en nee je zou dit niet als ontbijt moet eten).
Wat me verder heel erg tegen de borst stoot dat er word gezegd dat er 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van allerlei vitamines in zit en dat klopt ook, maar als je het gewoon zo toevoegt? (zie hele rits aan het einde) dan vind ik dat een beetje jammer, dan kan ik net zo goed een multi vitamine nemen. En datzelfde geld voor de vezels, ze zijn gewoon toegevoegd :(
Cijfer: 5,5

Voedingswaarde

image

Word ik blij van de voedingswaarde?
Als je dit als ontbijt zou nemen dan is het qua calorieën om mee te beginnen wel ok aan de lage kant, maar goed. (Het voedingscentrum adviseert een ontbijt van 200-350 kcal). Ook de hoeveelheid vet is prima in orde en ook zeer weinig verzadigd vet, duim omhoog! En dan de vezels ook heel erg goed! Maar wat ik heel erg jammer vind is de enorm hoge hoeveelheid suiker 22 gram suiker, in wat alleen nog maar je ontbijt is! Veel en veel te veel!
Cijfer: 6,5

Hoe smaak het?
Ik neem 1 hap en wat me meteen opvalt is dat het heel erg droog smaakt en dat het heel erg na roggebrood proeft, wat niet heel erg vreemd is aangezien er roggemeel in. Maar als ik het even in mijn mond heb vind ik de smaak toch wel erg lekker en ook de nasmaak is erg lekker. Wat me ook opvalt is dat het niet overmatig zoet proeft, terwijl er zoveel suiker in zit.
Conclusie: 7,5

Conclusie
Lekker, ingrediënten en voedingswaarde: Mwoah.

Totaal cijfer: 6

Hebben jullie ze al geprobeerd?

9 Responses

 1. Ik heb het nog niet geprobeerd, ben nl. niet echt dol op peperkoek (ontbijtkoek).
  Bedankt voor de review. Teveel ingrediënten ook voor mij…

 2. Een gegeven paard moet je natuurlijk niet in de bek zien, maar ik zou het zelf niet kopen. Veel verpakking ook altijd die ‘handige portiepakjes’.

  Goed van je dat je hem even in je hand hebt afgebeeld want hij is veel groter dan ik verwachtte toen ik de verpakking alleen zag.

  Wat inderdaad behoorlijk opvalt is dat wanneer je dit eet als ontbijt 1/3 van je hele ontbijt dus bestaat uit suiker! Vierenhalf suikerklontje per plak.

  Voor wanneer je anders zonder ontbijt de deur uitgaat is dit misschien wel een redelijk plan, maar ik vermoed dat wanneer je een ontbijtkoek in 15 gelijksoortige plakken snijdt en daarnaast een multivitaminepil wegtikt met een glas water, je een stuk goedkoper uit bent en dan heb je meteen alle vitamines voor de dag binnen. Nou ja, als dat zou werken dus, maar het is in ieder geval vergelijkbaar met wat je binnenkrijgt als je dit eet.

  Het verbaast me eerlijk gezegd dat het voedingscentrum zo weinig calorieen aanraadt voor het ontbijt. Als je er ongeveer 2000 op een dag eet (als vrouw) dan krijg je dus maar +/- 15% tijdens je ontbijt binnen? Lijkt me weinig voor de keizerssmaaltijd van de dag.

 3. @ Tine
  Inderdaad als je het zelf maakt, heeft het 5 ingredienten ofzo?

  @ Minous
  Ik vind de suiker ook echt bizar en het is inderdaad bizar duur, want een gewoon pak ontbijtkoek zal 1,00 kosten of zo (en je zou ook nog de minder suiker variant kunnen kiezen).
  Ik weet overigens niet waar het voedingscentrum dit op baseert want het is best weinig. Ik bedoel 2 boterhammen zonder beleg is al 200kcal…

 4. Ha, opgeleukte ontbijtkoek. Nu wil het dat suiker mijn favoriete zoetstof is maar dan liever niet in mijn brood(vervanger). Dit lijkt mij weer tiepies zo’n product wat best een keertje kan maar niet geschikt is voor elke dag. Of elke week. Of elke maand. Ach, laat ook maar. ;)

 5. Sonyanijntje

  Echt als vervanging voor het ontbijt zou ik het ook niet echt aanraden; zowel qua voedingswaarde als suikergehalte (33% van de reep!) vind ik het niet echt geschikt. Ook als je weinig tijd hebt kan je nog binnen een minuut wel twee boterhammen smeren die je in je hand mee kan nemen ofzo om onderweg op te eten.
  Bovendien vult een bruine boterham met kaas toch veel beter dan zo’n reep en je kan er langer op door, de suikers heb je snel opgebrand.
  Ik heb zelf de reep ook geprobeerd (niet als ontbijt, maar tussendoor), en zelfs ook de fruit-variant. Deze noten-variant smaakt beter dan de fruit-versie! Dus ik zou eerder deze aanraden (maar toch niet als ontbijt zoals Peijnenburg doet..).
  Hij smaakt nog best lekker vond ik, maar inderdaad een compactere structuur dan de luchtigere standaard-ontbijtkoek (een beetje net als roggebrood vs gewoon brood, maar deze is minder ‘zwaar’).

 6. Ik vind de portieverpakkingen wel handig. Helaas is deze Peijnenburg wel wat droog. Ik had er laatst een als proefmonster via de post gekregen. De koekrepen die ik wel lekker vind en mijn zoon ook zijn de (groene verpakking) kruidkoekrepen van Appie. En als ik er een keer een eet hoef ik niet de hele week kruidkoek te eten omdat het anders oud wordt. Ga toch eens kijken hoe het daarin zit met de suiker…

 7. @ Branwen,
  Haha dus eigenlijk nooti ;)

  @ Sonyanijntje
  Helemaal gelijk, 2 boterhammen smeren kost je 1min ofzo? En dan ben je een stuk voldaner.
  Ik vind het een behoorlijk zware reep.

  @ Yvonne
  Gewone ontbijtkoek heeft ook wel heel veel suiker, maar je kan altijd de minder suiker variant proberen (die is meestal zonder zoetstoffen)

 8. Anonymous

  Logisch dat er veel suiker inzit, van suiker krijg je nou eenmaal energie. Bekijk maar de reclame over de slapende buschauffeur. De rest van de dag is het toch niet nodig om suiker te nemen dus het valt reuze mee. Mensen worden tegenwoordig bij elke calorie, vet of suiker hysterisch.

  • Ja maar van suiker krijg je 1h energie en daarna crash je keihard. Suiker is natuurlijk niet slecht en in appels en ander fruit zit ook suiker, maar daar zitten ook nog vezels, vitamine, mineralen en andere bioactieve stoffen in en dat zit hier niet in. Ik ben niet tegen een stuk ontbijtkoek tussendoor, maar als ontbijt gaat het me te ver.

Leave a Reply