Review: Alpro Soya Yofu Blauwe Bes

posted in: Review | 9

Wat?

Alpro Soya Yofu Blauwe Bes

Waar?
Hoogvliet

Wat kost het?
1,55 voor beker van 500gram.

Waarom gekocht?
Ik moet op bevel van de dokter meer zuivel eten en aangezien ik niet heel erg dol ben op gewone zuivel vanwege de dieren, maar ook milieu factoren en gezondheid, leek soya me een goede vervanging. Buiten dat leek me deze ook erg lekker. En kende ik de vanillevla al, maar had de ‘’yoghurt’’ nog nooit geprobeerd, dus was benieuwd.

Hoe ziet het er uit?
Een mooie kartonnen beker met op de voorkant een redelijk simpel design met een plaatje van bosbessen. Op de achterkant een hele reeks met voordelen (a la het is plantaardig). De vla zelf is niet heel dik, maar ook niet dun en héél erg roze.

IMG_6919

IMG_6922

IMG_6924

Ingrediënten
water, suiker, gepelde sojabonen (7,2%), (blauwe bosbessen (6%)), glucose-fructosestroop, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), hibiscus- en wortelsapconcentraat, natuurlijk aroma, zeezout, emulgator (lecithine), vitaminen (riboflavine, B12, D2), yoghurtfermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus), antioxidanten (ascorbylpalmitaat, tocoferolrijke extracten)..

Word ik blij van de ingrediënten?
Zoals bij (bijna) elk product zijn er dingen waar ik blij van word en minder fijne zaken. Laten we beginnen met de positieve zaken: er zitten echte bosbessen in er zitten ook yoghurtculturen in, welke goed zijn voor de darmflora. Minder positief? Er zitten wel heel veel toevoegsels in, dingen die je in normale yoghurt niet zou vinden. En er zitten jammer genoeg ook kleurstoffen in, de oorzaak van de mooie roze kleur denk ik.
Cijfer: 6

Voedingswaarde

IMG_6920

Word ik blij van de voedingswaarde?
Ik heb het even vergeleken met ‘’gewone magere vruchtenyoghurt’’ van Friesche Vlag en de voedingswaarde zijn nagenoeg hetzelfde. Vergelijk je het met gewone magere yoghurt dan is het natuurlijk wel iets meer, 40kcal per 100gram tegenover 75kcal. Maar als je het weer vergelijkt met vla (90kcal per 100gram) dan is het weer wat minder. Ik ben best tevreden met deze voedingswaarde, ik neem een schaaltje als toetje en dan is het ok qua calorieën er zit niet te veel vet in en er zitten de voedingstoffen uit zuivel (calcium, vitamine b12) in die ik nodig heb.
Cijfer: 7,5

Hoe smaak het?
Ik moet zeggen dat ik niet met een heel positief idee begon met eten. Ik neem wel eens vaker sojamelk en sojavla en hoewel ik het niet vies vind, zit er toch een soort planten smaak aan. Maar toen ik een hap van de yofu nam, was ik aangenaam verrast, het was heel erg lekker! Licht zoete smaak, een beetje fruitig, het proeft net als gewone vruchtenyoghurt! Gewoon lekker!
Cijfer: 8,0

Conclusie
Lekker, redelijk gezond, ingrediënten kunnen ermee door, maar wel prijzig.

Eindcijfer: 7.5

En hebben jullie als een soja yoghurt gehad?
Nog andere suggesties voor niet zuivel bronnen met wel de stoffen van zuivel erin?

9 Responses

 1. Wat is de reden dat je meer zuivel moet eten van je huisarts? Want als het om de proteïnen gaat kun je net zo goed tempeh/tofu of kikkererwten eten, en als het om de calcium gaat kun je broccoli, groene kool, witte bonen of amandelen eten.

 2. @ Wolkje

  Ik moet het eten vanwege de vitamine B12 en calcium. En het klopt dat dat ook in andere voedngsmiddelen voorkomt en ik zou ook supplementen kunnen nemen, maar ik vind de makkelijkste manier via ”zuivel”

 3. Je recensies zijn altijd leuk om te lezen!

  Ik neem zelf wel eens biologische havermelk voor in de muesli. Minder toevoegingen, en ik vind het lekkerder dan sojamelk.

  Hoe het precies zit met de voedingswaarde weet ik eigenlijk niet. Dus eigenlijk heb je niet heel veel aan mijn antwoord je :+)

 4. Ik ben gek op sojayoghurt!
  Ik vind alleen wel dat de gewone naturel variant van alpro soja de allerlekkerste is. Ik houdt niet zo van van die smaakjes allemaal.
  Al heb ik in de biowinkel ook wel eens kokos sojayoghurt zien staan.. die leek me ook wel erg lekker.
  De fresh varianten van de sojamelk van alpro soja zijn trouwens ook erg lekker.
  Geitenyoghurt is trouwens ook erg lekker en eens anders dan de standaard koezuivel ;)

 5. Vanwege een lactose-overgevoeligheid eet ik sinds een paar jaar soya-‘youghurt’ – soms de alpro soya, soms de biologisch provamel (die er qua verpakking in elk geval heel erg veel op lijkt). Voedingswaarde heb ik eerlijk gezegd nooit vergeleken. Maar ik vind ze beide erg lekker. De provamel nog iets lekkerder, want een beetje minder zoet.
  Vanwege dezelfde reden gebruik ik soyamelk. Naturel of vanillesmaak. Wel alleen maar verwerkt in gerechten of warm in de koffie. Prima bruikbaar om op te schuimen voor cappuccino of latte. Wat mij betreft in dat geval zelfs lekkerder dan koemelk. Dat soyamelk zo goed op te schuimen is, schijnt te maken te hebben met het vetgehalte. Dat moet voldoende zijn. Ik heb ook wel eens de soyadrank van AH geprobeerd, maar daarmee lukt het absoluut niet.

 6. Niet te veel soja gaan eten hoor, want zo goed is dat ook weer niet en ook soja is enorm belastend voor de natuur. Kun je beter gewoon wat diepvriesframbozen pureren en mengen met bijvoorbeeld kwark, dan eet je veel puurder en krijg je toch je zuiveltje binnen of eet je dat ook niet. Het antwoord van wolkje is helemaal correct. Drink eens dagelijks een smoothie van spinazie of groene kool met banaan (om het wat zoeter te maken) en havermoutmelk. Dan krijg je zeker weten voldoende binnen!

 7. Heb je The China Study wel eens gelezen? Echt een aanrader! (link: http://www.amazon.com/China-Study-Comprehensive-Nutrition-Implications/dp/1932100660)

  En ik vind Provamel met limoen het aller- allerlekkerste! :)

 8. @ Lies
  Wow kokos dat klinkt echt super lekker :)
  Ik ben zelf niet zo’n fan van geitenzuivel, dus helaas…

  @ Anoniem
  Sojamelk is inderdaad ideaal voor cappuchino :) Ik vind het ook lekker om gewoon zo op te schuimen, maar daar komt nog een post over ;)

  @ Spaarcentje
  Het klopt dat soja heel belastend is voor het milieu, maar men vergeet altijd te zeggen dat dit bijna geheel veroorzaakt word door de soja die verbouwt wordt als dierenvoer.
  Gewone kwark vind ik ook wel lekker, maar ik houd gewoon niet zo van dierlijke producten, persoonlijke keuze…
  En een smoothie met groente heb ik nog nooit geprobeerd, ik vinde ze er een beetje eng uitzien…

  @ Bo
  Die wil ik inderdaad nog een keer lezen, ik heb er al heel veel over gehoord. Maar ben een beetje bang dat ik dan opeens vegan moet worden… (alle vegan blogs die ik lees hebben het namelijk al eens over die studie gehad!)

 9. Ik eet geen sojayoghurt, ik vind het een veel te bewerkt product en ik geloof inderdaad niet dat het erg gezond is. Vitamine b12 haal ik liever uit dierlijke, biologische producten, niet heel veel natuurlijk. Maar volgens mij heb je ook niet heel veel nodig. Calcium kan ook prima uit plantaardige bronnen die veel minder bewerkt zijn, zoals hierboven al gezegd.

Leave a Reply