Zoete Aardappel Week!

posted in: Ander | 4

Ik heb een hele tijd geleden een Bananenweek gedaan, dat hield in één week lang elke dag recepten met banaan. Ik heb dat toen heel erg leuk gevonden. Dus toen ik de afgelopen weken een aantal recepten met zoete aardappel had gemaakt, kwam bij mij meteen de gedachte op om een zoete aardappel week te doen en die komt er deze week dus ook. Dus ga op na de toko en haal wat zoete aardappel, maak zoete aardappelpuree (zie hieronder) en ga de komende week genieten van heel veel heerlijk en gezonde recepten met zoete aardappel!

Maar voordat we beginnen, natuurlijk eerst een klein lesje over zoete aardappel. Want een zoete aardappel is nu niet iets wat standaard in de Nederlandse keuken gebruikt word.

Een zoete aardappel of in het Nederlands ook wel bataat genoemd is een wortelgewas dat onder de grond groeit. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel, zoals veels mensen denken. Binnen de soort ‘’zoete aardappel’’ zijn ook weer heel veel verschillende ondersoorten; zo kunnen zoete aardappel oranje vruchtvlees hebben, maar ook wit of paars! Maar ook de vorm kan heel erg verschillen tussen ondersoorten van langwerpig tot bolvormig.

Een zoete aardappel bevat zeer veel beta caroteen, welke in het lichaam omgezet kan worden in vitamine A. Daarnaast bevat het ook heel veel vitamine C, mangaan en vezels. En het is relatief laag in calorieën en vet; ongeveer 90kcal per 100g bereid product en 1.5g vet (waarvan 0.3g verzadigd).

Zoete aardappel kan je op heel veel verschillende manieren bereiden en eten. In een logische manier is om hem te poffen en als zetmeel bron te eten.
Poffen kan heel makkelijk door gaatjes in het vel te prikken met een vork en 8-12 minuten in de magnetron te poffen totdat ze zacht zijn.
Maar je kan er ook hele lekkere zoete recepten mee maken. Hiervan is vaak zoete aardappelpuree de basis. En die puree kun je heel makkelijk maken:

Pof de aardappel totdat deze heel zacht zijn. Laat vervolgens even afkoelen zodat je ze kan hanteren. Haal het vel eraf en prak het vlees met een vork tot een puree, voeg eventueel een scheutje melk toe om het makkelijker te maken.

Voor de visuele mensen onder ons check dit filmpje van Youtube  (hij maakt het in de oven en dat kan natuurlijk ook en ik weet dat het een filmje is over babyvoeding maar het gaat om het idee)

<\/param><\/embed><\/object><\/div>“;” alt=””>

Wat kan je nog meer verwachten deze week?

2 ontbijtgerechten
1 spread
1 hoofdgerecht

En kan je niet wachten? Check dan de recepten die ik al eens eerder maakte met zoete aardappel:

4 Responses

 1. Bovendien is zoete aardappel supergezond! Het verlaagt namelijk de bloedsuikerspiegel, bevat anti oxidanten, en nog veel meer! Zoete aardappel komt veel voor in Suriname en wij gebruiken het best ook in soepen. Denk dat ik ook een special erover zal schrijven, met weer een verwijzing naar dit artikel. Goede actie!

 2. Heerlijk, die zoete aardappel!! Ben benieuwd naar de rest van de week, deze maak ik zelf ook regelmatig (met knoflook en peterselie).

 3. Ik kan niet wachten op de ontbijtgerechten en de spread! :)

 4. He wat grappig, toevallig heb ik gisteren ook een zoete aardappel soep recept op mijn blog gezet wat ik maandag al in het voren had geschreven :-)
  Als ik dit had gezien, had ik het blogje nog even een paar weekjes bewaard. Ik heb alleen een recept geen informatie. Wel leuk die info daarover!
  Zie dat vaker dat er ineens over hetzelfde onderwerp wordt geschreven. Grappig!
  Lekker he zoete bataat. Ik eet het bijna iedere 14 dagen wel een keertje. Alleen stoom ik ze vaak en nu toevallig als soep.
  Ik gebruik nooit aluminiumfolie omdat ze pannen afraden en dan denk ik toch dat de folie ook niet goed zal zijn.

Leave a Reply