Zoete Zonnebloempit en Zoete Aardappel Spread

posted in: Dips en spreads | 0

Ik had al een hele tijd een zakje zonnebloempitten in de diepvries liggen (noten en zaden kan je het best in de diepvries bewaren, om te voorkomen dat ze ranzig worden) en ik had geen idee wat ik er mee moest doen. Vaag in mijn achterhoofd had ik nog wel het idee om een keer zelf zonnebloempitpasta te maken, net zoals ik zelf pindakaas maak. Maar wat ik dan erna mee moest doen? Ik kan het wel gewoon op brood smeren, maar dat vond ik een beetje zonde van de toch wel dure zonnebloempitten.
Maar toen kwam ik een recept tegen voor zoete aardappel spread; klinkt goed! En toen ik zag dat er ook nog zonnebloempitpasta in moest was ik helemaal verkocht.
En al ziet het er een beetje dubieus uit (het heeft een beetje een grijze kleur), het is echt heel erg lekker; zoet, kaneel en heel licht de smaak van zonnebloempitten.

Zonnebloempitpasta kun je gewoon in de biologische winkel kopen of maken op dezelfde manier als pindakaas. Of gebruik gewoon een andere notenpasta zoals pindakaas.
Zoete aardappelpuree maken? Een uitleg staat bij de intro.

Zoete Zonnebloempit en Zoete Aardappel Spread

Aangepast van Diet, Dessert and Dogs

IMG_7559
Nodig:

  • 30g zonnebloempitpasta of pindakaas
  • 60g zoete aardappelpuree
  • 1/2 tl kaneel
  • snuf zout
  • 5-10 druppels (vanille) stevia

Hoe maak je het:

  1. Pureer de zonnebloempitpasta samen met de rest van de ingrediƫnten in een keukenmachine tot een luchtige massa, voeg eventueel een klein scheutje water toe.
  2. Proef en voeg eventueel extra kaneel of stevia toe.

Geeft 6 porties van 1 eetlepel.
Lekker op een geroosterde boterham, rijstwafel of als dip voor een appel.

Leave a Reply