Seitan Basis Recept

posted in: Hoofdgerecht, vegan, vegetarisch | 8

Ik had in Parijs seitan gegeten en ik vond het super super lekker. Ik heb het toen opgeslagen ergens achterin mijn hoofd dat ik het nog een keer wou maken. Maar terug aangekomen in Nederland bleek een ieniemienie klein potje seitan al 4 euro te kosten in de biologische winkel.  Ik heb het toen maar uit mijn hoofd gezet.
Maar toen kwam een tijdje geleden een site tegen waarop uitgelegd stond hoe je zelf seitan kon maken. En alhoewel ik een beetje sceptisch was over het hele proces van een deegbal onder water kneden, besloot ik het op een vrije zaterdagmiddag toch maar eens uit te proberen. En ja het is heel raar en het duurt even (je bent 30 min actief bezig), maar dan heb je ook wel iets, want seitan is lekker! Vegetarische vleesvervangers hebben vaak een hele nare structuur, maar seitan is zo mals en sappig, echt geweldig. En als je het zelf maakt kost het je nog niet eens 1 euro en heb je genoeg voor 4 personen.

En wat doe je ermee?
Morgen een recept, maar het is heel lekker in de saté, in nasi of gewoon in een stoofschotel.

Seitan

Aangepast van Aziatische Ingrediënten en Youtube

Nodig:

 • 1kg bloem
 • 1tl zout
 • 550ml lauwwarm water
 • 2 bouillonblokjes
 • 50ml sojasaus

Hoe maak je het:

 1. Meng de bloem en zout in een grote kom.
 2. Schenk het water erbij en roer tot er zich een deeg vormt. Als het roeren niet meer gaat dan giet je het op een met bloem bestoven oppervlakte en kneed +/- 12 minuten totdat het deeg glad en elastisch is.
 3. IMG_7788                                                                                                 Vorm een bal van het deeg en leg het 10 minuten in een kom met koud water.
 4. Giet het koude water weg en vul met lauwwarm water, begin het deeg nu te kneden, er zal melkkleurig water ontstaan. Giet dit telkens weg en vul aan met iets kouder water. Ga door met kneden en water verversen totdat het water bijna doorzichtig is. Het deeg zal heel erg slinken tijdens het kneden, dit is goed!
 5. IMG_7790                                                                                                       Knijp dan het deeg goed uit en laat het deeg 10 minuten rusten.
 6. Breng 1.5l water met de bouillonblokjes en sojasaus aan de kook.
 7. Knip (met schaar) het deeg nu in stukjes en leg ze een voor een in de kokende bouillon. Laat 45 minuten pruttelen met de deksel 1/2 op de pan. Zet het vuur uit en laat de blokjes nog 15 minuten in de bouillon staan.
 8. Schep de stukjes uit de bouillon en laat afkoelen.
 9. De blokjes zijn nu klaar voor gebruik. Wil je ze bewaren? Zet de blokjes dan onder in bouillon en bewaar in de koelkast.  Of vries ze (zonder bouillion) in.

Geeft genoeg voor 4 personen

8 Responses

 1. willeke

  Hoi inge,
  Ik heb al een aantal keer een pak bloem in huis gehaald om een keer seitan te maken.. Elke keer komt er weer iets tussen, maar morgen ga ik er echt aan beginnen. Zou ik het eventueel ook kunnen halveren?

  Weet jij toevallig of je het ook van speltbloem/meel zou kunnen maken?

  Willeke

 2. De Bakparade

  @ Willike
  Halveren kan, maar ik zou gewoon de hele hoeveelheid maken en de restjes invriezen, het is namelijk best veel werk dus dan kan je beter in 1x de dubbele hoeveelheid maken dan heb je maar 1x werk :)

 3. willeke

  Het is nu aan het koken, ben benieuwd!! Kan ik het trouwens na het koken nog in kleinere stukjes snijden?

  Zag trouwens dat ik ook nog glutenmeel heb.. misschien voor de volgende keer, als dit bevalt..

  Had trouwens geen groente boulion en sojasaus (vind ik niet lekker), runderbouillon en ketjap gebruikt.

  Willeke

 4. José

  Hallo Inge,

  bedankt voor je uitleg. Als ik het zelf maak, dan wordt het tijdens het koken idd heel groot, maar als het dan uit de pan haalt, dan slinkt het ontzettend en hou ik bijna niets meer over.
  heb jij daar een oplossing voor?
  Ik zou ook wel een een lekker dik stuk “vlees” over willen houden i.p.v. altijd maar zo’n plat lapje!

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Hartelijke groeten

  José

  • Inge

   Hoi José, ik zou eigenlijk niet weten hoe dat kan, ik heb er nooit last van. Wat je eventueel zou kunnen doen is het in de kookvocht laten afkoelen, dat doe ik meestal. Of het proberen te maken van glutenmeel,
   groetjes Inge

 5. José

  Hallo Inge,

  meestal maak ik het ook van glutenmeel, maar dan heb ik hetzelfde probleem.
  Ik zal gewoon een proberen of het met eerst laten afkoelen te verhelpen is.
  Dat zal wel even duren trouwens, want ik hen net m’n pols gebroken :(

  nogmaals bedankt en fijne feestdagen gewenst!

  groetjes José

 6. gio

  eigelijk mag het water niet koken, simmiering is het engelse woord het water moet wolken nee zelfs niet pruttelen en dan zwelt je seitan niet als een ballon traditioneel mag het zelfs niet koken het water het maakt je seitan spons achtiger en veranderd de smaak.
  dus het is niet koken je kookt geen seitan. je doet het verkeerd. koken is altijd zwellen .
  ik houd niets meer over te zien dat je er niks van kent stop er gewoon mee. doe iets goed of houd er je handen af

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.