Zoete Uien Rozemarijn Jam

posted in: Dips en spreads, Lunch, sandwich | 7

Ik weet het, ik weet het, het klinkt heel erg raar jam en uien in een receptitel en dan ook nog rozemarijn erbij? Jullie moeten denken dat ik gek ben geworden. Maar ik beloof je met mijn hand op mijn hart, dat dit echt echt echt heel erg lekker is.
Het is niet jam in de traditionele betekenis van het woord, want het is niet super zoet, maar net genoeg om de zoete smaak van de uien net iets meer na boven te halen en de rozemarijn geeft er net een kruidig smaakje aan dat helemaal lekker is.
En hoe gebruik je dit? Ik heb het op boterhammen, crackers en rijstwafels gesmeerd zoals het is, maar het is ook geweldig in combinatie met kaas. Dus of een boterham met kaas en deze jam of bij een kaasplankje. Ik beloof je, je zult smullen!

Eerdere recepten van de lunchweek:

Zoete Uien Rozemarijn Jam
Aangepast van Rosemarried

IMG_7828

IMG_7833

IMG_7837

Nodig:

 • 500g uien, in dunne plakjes
 • 1 el gedroogde rozemarijn
 • 1 tl tijm
 • 1/2 tl zout
 • 80ml balsamicoazijn
 • 2 el honing
 • 1 el suiker

Hoe maak je het:

 1. Bak de uien op medium vuur in een klein scheutje olijfolie aan.
 2. Voeg zout en peper, rozemarijn en tijm toe. Doe de deksel op de pan en bak 15 minuten.
 3. Voeg de balsamicoazijn, honing en suiker toe en laat 30 minuten sudderen totdat het dik, donker en plakkerig is.
 4. Doe in een schoongemaakte pot en bewaar in de koelkast.

Geeft één kleine pot, genoeg voor 6 boterhammen.

7 Responses

 1. Irene

  Ik heb het vorige week gemaakt en het was echt lekker,
  Alleen vind ik het meer op chutney lijken dan op jam.
  500g is voor 1persoontje wel wat veel; vriendlief durfde het niet aan en na vijf dagen elke dag wat te hebben gebruikt was nog niet de helft op.
  Maar prima recept!

  • De Bakparade

   Wat leuk dat je het geprobeerd hebt :) Het is inderdaad soort combi tussen jam en chutney. Je zou het ook prima bij ene kaasplankje kunnen eten… Of bij Indische gerechten.

 2. Lisette

  Hi Inge,

  Wat een super lekker recept. Ik heb deze uienjam dan ook gemaakt voor de foodblogswap. Ik ga je volgen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

 3. Dian en Janne

  We hebben op basis van jullie recept een versie gemaakt zonder suiker. Omdat we (Janne is mijn dochter en ik) allebei candida hebben, zijn we op zoek naar dit soort versies.
  We vinden het erg lekker en zoals je al aangeeft is het heerlijk op een speltcracker met geitenkaas en daarop een beetje chutney.
  Dian

  • Alies

   Hoi Dian & Janne,

   Ik volg ook een Candida dieet en ik kan de suiker, honing & balsamico dus nuet toevoegen. Zouden jullie het recept hier misschien kunnen toevoegen aan de reacties? Dat zou erg gewaardeerd worden :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.