Suikervrije Jam Vingerafdruk Koekjes

posted in: Koekjes, Suikervrij | 16

Toen ik een tijd geleden in een enquête (nog steeds in te vullen!) vroeg wat jullie graag mee wilden zien op de Bakparade, kwam het antwoord suikervrije dingen heel veel naar voren. Dus vandaag weer eens een suikervrij recept en dit keer een keer zonder stevia, zoetstof of bananen. Maar met rozijnenpuree, mijn nieuwe uitvinding om recepten zoet te maken zonder suiker toe te voegen. Het is super simpel, maar super lekker. Ik eet de puree zelfs met een beetje kaneel door de yoghurt of op een cracker of gewoon zo uit de pot ;)
Maar deze koekjes zijn super schattig, super lekker en heel leuk om te maken (het heeft vast iets te maken met het je duim in het deeg duwen idee; ook leuk voor kinderen ;).

Tips:

  • Je kan altijd ander gedroogd fruit gebruiken voor een ander smaakje.
  • Normale jam kan natuurlijk ook, suikervrije jam koop je bij de natuurvoedingswinkel.
  • Wil je ze vetvrij? Vervang de pindakaas door 2 el appelmoes

Suikervrije Jam Vingerafdruk Koekjes

Aangepast van Food Doodles

IMG_8280

IMG_8273

Nodig:

  • 60g volkorenbloem
  • 1/4 tl baking soda
  • 1/4 tl zout
  • 15g havermout
  • 95g rozijnenpuree
  • 30g pindakaas
  • 1/4 tl vanille extract
  • 3 el suikervrije jam

Hoe maak je het:

  1. Maak als eerste de rozijnenpuree: bedek de bodem van een klein pannetje met rozijnen en zet ze net onder water. Zet het pannetje op het vuur en laat 10-15 met de deksel op de pan pruttelen totdat al het water is opgenomen. Pureer de rozijnen tot een glad mengsel.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Meng de rozijnenpuree, vanille extract en pindakaas in een grote kom.
  4. Voeg de bloem, havermout, zout en baking soda toe en roer tot alles gemengd is.
  5. Vorm kleine balletjes van het mengsel en leg ze op de bakplaat.
  6. Duw je duim (of een bolle theelepel) op het deegballetje zodat ze plat worden en er een kuiltje ontstaat.
  7. Vul elk kuiltje met ongeveer 1tl jam.
  8. Bak de koekjes 12 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.

Geeft 8 koekjes

16 Responses

  1. Annelieke

    Ziet er weer goed uit.
    Maak je de rozijnenpuree gewoon door de rozijnen te ‘pureren’ in de keukenmachine?

    Leuke tip misschien. In sommige supermarkten is er ook suikervrije jam te koop van st. dalfour. Erg lekkere jam.
    Ze hebben hem in elk geval bij de C1000 en Jumbo

    • De Bakparade

      Ik kook de rozijnen eerst in een bodempje water 10 minuten ofzo totdat ze al het water hebben opgenomen en daarna pureer ik het met de staafmixer, maar keukenmachine kan natuurlijk ook!

      St dalfour is inderdaad super lekker :), maar helaas ook heel duur…

    • Anne

      Bedankt voor het recept, ik ga ze zeker eens maken. St Dalfour is inderdaad heel lekker, ik geniet er nog maar even flink van nu ik nog thuis woon, straks kan ik het niet meer betalen haha.

  2. Iris

    Leuk idee, die rozijnenpuree. Maar uiteindelijk is het toch ook gewoon suiker, met weinig vezels. Of is de samenstelling op de een of andere manier gezonder dan kristalsuiker oid?

  3. De Bakparade

    Een kleine vergelijking

    100g rozijnen: 326 kcal, 3g eiwit, 76g koolhyrdraten, 1g vet, 4g vezels en een heleboel mineralen.

    100g suiker: 400kcal, 0g eiwit, 100g koolhydraten, 0g vet, 0g vezels, nagenoeg geen mineralen

    Je ziet dat rozijnen 25% minder suiker bevatten, 4X zoveel vezels, minder kcal en meer mineralen…
    En dan heb je ook nog eens minder rozijnen nodig dan suiker!

  4. Ann

    Oehh, echt blij dat ik deze blog ontdekt heb! Ga deze koekjes binnenkort maar eens maken.
    Waar haal jij vanille-extract?

    • De Bakparade

      Bedankt voor het compliment :) En je moet de koekjes zeker maken, ze zijn zo lekker!
      Ik maak het zelf, of van de dr oetker, gewoon in de supermarkt.

  5. Francine

    Mmmmmmmm!
    Ik heb ze zojuist gebakken.
    Het zijn vier grote koeken geworden, twee met jamvulling, twee met pruimenmoussevulling.
    Ze zijn echt niet normaal lekker!

  6. Elisabeth

    Hallo,

    Wat een leuke website en wat een lekkere koekjes ik ga het binnenkort n keer proberen.
    De St. dalfour jam is deze week in de aanbieding bij de Dekamarkt dus sla je slag zou ik zeggen!
    Groetjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.