Zelf Cottage Cheese / Hüttenkäse maken

posted in: Dips en spreads | 58

Vaak is het zo dat dingen die je zelf maakt, lekkerder zijn. Maar vaak denk je ook niet na bij het feit dat je bepaalde dingen die je elke week koopt ook makkelijk zelf kan maken.

Een mooi voorbeeld is vla; super makkelijk en veel gezonder om zelf te maken. Hetzelfde gaat op voor cottage cheese want dat is ook super makkelijk om zelf te maken en de smaak is echt 1000x beter dan in de winkel. Zelfgemaakte cottage cheese is licht, luchtig en een beetje zoet; het is zo lekker dat ik het gerust zó met een lepel eet.

Maar voordat ik over ga tot het recept, nog een opmerking; ik heb het recept gemaakt met gepasteuriseerde magere melk, gepasteuriseerde halfvolle melk en gesteriliseerde halfvolle melk. Het beste resultaat (licht, luchtig en zoetig) kreeg ik met de gepasteuriseerde halfvolle melk. De magere melk was korreliger en droger en hetzelfde gold voor de gesteriliseerde halfvolle melk. Ik zou dus aanraden om gepasteuriseerde halfvolle of volle melk gebruiken.

Maar het staat je natuurlijk vrij om een ander soort melk te gebruiken: volle melk, geitenmelk, schapenmelk. Ik zou alleen geen sojamelk gebruiken, want dan krijg je tofu en dat is een recept voor een andere keer ;)

Op zoek naar lekkere manieren om cottage cheese te eten: Hoe maak je cottage cheese lekker.

Zelf cottage cheese maken

zelf cottage cheese maken

zelf cottage cheese maken

Nodig:

  • 1l melk
  • 3 el citroensap

Hoe maak je het:

  1. Breng de melk al roerende op een laag vuurtje aan de kook.
  2. Roer het citroensap erdoor en roer 30 seconde. De melk zal meteen schiften, er ontstaan witte korrels en een groenige vloeistof (zie foto).
  3. Zet het vuur uit en laat 30 minuten staan.
  4. Giet het mengsel door een zeef die met een dunne theedoek of kaasdoek bekleed is.
  5. Laat 10 minuten uitlekken.
  6. Roer 1/2 tl zout door het mengsel.

Geeft +/- 200g hüttenkäse

58 Responses

  1. Rosanneke

    Klinkt makkelijk! Ik ben echt dol op huttenkase, ik vind echt dat je er zoveel mee kunt doen! Ik eet het vaak met stukjes perzik, lekker zoet. Of met wat rozijntjes en kaneel, mm..

  2. Anonymous

    Hee Inge :)
    Ik ben helemaal fan van je blog en een aantal recepten heb ik dan ook gemaakt.
    Met betrekking tot je zelfgemaakte hüttenkase; komt jouw variant overeen met die van Danone, ook betreft calorische waarde (aangezien je zelf halfvolle melk gebruikt)?
    En hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast, aangezien het bereide/gekookte melk is?
    Liefs en ga zo door met het plaatsen van je gezonde (vetvrije) recepten!!!

    • De Bakparade

      Ik weet niet zeker hoe het calorie technisch zit, in die van Danone zit ook vet en halfvolle melk bevat maar 1,5g vet per 100ml dus dat valt wel mee.
      Het is nog wel een tijdje houdbaar in de koelkast, ik denk 1 week, maar dat haalt hij bij mij nooit ;)

  3. Lydia

    Zelf hüttenkäse maken dat wil ik zeker eens proberen, want ik lust die uit de winkel zelfs zonder iets door. Ik heb dat een hele tijd gegeten in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet. Ook lekker met geraspte appel erdoor.

  4. Corien

    Heb vandaag zelf hüttenkäse gemaakt.
    Verse melk bij de boer gehaald.
    Is goed gelukt en smaakt goed.
    Bedankt voor het recept. Nooit gedacht dat het zo gemakkelijk gaat.

  5. Anniek

    Ik ben het nu aan het maken, ik hoor altijd veel van hüttenkase maar ik heb het nog nooit gehad. Ik ben benieuwd dus!

  6. ellen

    Via google op je pagina uitgekomen! Wil graag zelf cottage cheese maken :)
    Hoeveel gram cottage cheese heb je uiteindelijk van 1 liter melk?

    Dankje!

    • Inge

      Hi wat leuk dat je het wilt maken, het is echt super makkelijk dus ik zou het zeker doen :) Ik denk dat ik ongeveer 200g heb gekregen?

  7. wieke

    Nu aan het maken :-) Superleuk en makkelijk …mmm lekker met verse alfalfakiemen op brood straks!
    bewaren in een afgesloten plastic bakje? met het vocht of droog beter?

  8. Anna

    wat een leuk en makkelijk idee. Zou het ook lukken met karnemelk?

    • Inge

      Nee dat gaat niet, je zou wel 1/2 melk en 1/2 karnemelk kunnen gebruiken, en dan het citroensap/azijn weg laten.

  9. Susanne

    Heb nu 1 liter melk en 1 liter karnemelk
    Omdat ik toch zeker meer dan 200 gram cottage cheese Wilde maken. Jammer genoeg is het 160 gram zou ik iets verkeerds doen? Inge

    • Inge

      Ohh echt dat is raar. Ik maakte gister van 1l volle melk en 1l halfvolle en kreeg er 360 gram uit. Heb je nog extra azijn toegevoegd? Of was het zuur van de karnemelk genoeg? Misschien heeft karnemelk minder eiwit? Probeer het anders eens met helemaal melk en voeg zoveel azijn/citroensap toe totdat het water echt groen/gelig is zoals op de foto.

  10. Heleen Parre

    Hallo Inge,
    De Hüttenkäse is heel er lekker.
    Ik heb hem gemaakt met halfvolle gepasteuriseerde melk – echt super lekker!
    Dankjewel voor het delen van je recepten.
    Vandaag heb ik de chocolade brownies gemaakt en deze ga ik zometeen proeven ;)
    Met hartelijke groet.

  11. femke

    Ga het vandaag maken :-) ben er dol op namelijk , en maak graag alles lekker zelf .. Ik ben benieuwd :-)

  12. Gerry

    Zojuist gemaakt van lactose vrije halfvolle melk. Door mijn lactose intolerantie een yoghurt maker gekocht en heerlijke yoghurt gemaakt en nu dus huttekase. Precies 200 gr. opbrengst. Staat nu in de koelkast en morgenvroeg proberen. Heb er zin in.

      • Gerry

        Zeker en het smaakte heel lekker. Voor iedereen die een lactose intolerantie heel bruikbaar.

        • Bonnie

          BEDANKT GERRY! Ik zoek me lens naar lactosevrije huttekase en zo simpel is het dus, hoeraa!! \0/

          • Inge

            Wat leuk om te horen! Geniet er van, want cottage cheese <3 <3 <3

          • Gerry

            Graag gedaan. Zo is soya yoghurt, vind ik, ook niet lekker. Ik heb een yoghurt machientje gekocht, de goedkoopste bij de Mediamarkt en geniet nu van heerlijk zure yoghurt. Laat je de yoghurt uitlekken krijg je Griekse yoghurt of nog droger is het hangop. Allemaal met lactose vrije melk.

  13. Heleen

    Hi, heb net huttekase gemaakt van 1 lt biologische gepasteuriseerde halvolle melk.
    Het vreemde is dat tijdens het koken, bijna kookpunt, ik zag dat de melk al wat begon te schiften .. op het pak stond de datum van vandaag!
    Zou de melk toch niet goed meer zijn geweest, vind de huttekase ook een beetje weeïg ruiken helaas.

    Maar wel een heel makkelijk recept!
    Dankjewel :)

    • Inge

      Hmm das inderdaad wel raar, je had er nog geen azijn/citroensap bij gedaan?
      Cottage cheese ruikt altijd wel een klein beetje weeig, maar misschien voor de zekerheid toch maar een nieuwe poging wagen?

  14. Maarten

    Een inwonende student uit de Oekraïne houdt erg van Cottage cheese. En we zullen m dus maar zelf eens gaan maken. Bedankt voor het eenvoudige recept!

  15. Martine

    Ik heb, vanwege een lactose-intolerantie, geitenmelk gebruikt. Er gebeurt helemaal niks…. Geen korrels, beetje groene verkleuring.
    Zal dat niet kunnen?

    • Inge

      Ik heb het nog nooit met geitenmelk geprobeerd, maar zou wel gewoon moeten kunnen… als je het nog hebt zou ik proberen om meer zuur er bij te doen, misschien dat het dan wel nog werkt.

  16. Martine

    Wederom geprobeerd. Deze keer met Arla lactosevrije melk. Resultaat nihil. Geen enkel korreltje, wel de groene kleur… Ik geef t op.

    • Inge

      Dat is wel echt balen :( ik ga het binnenkort ook een s proberen, kijken of ik de oplossing voor het probleem kan vinden

  17. Marianne

    Kun je nog iets doen met deed “groene vloeistof” die overblijft?

  18. Isabelle

    Met de overgebleven vloeistof kun je brood maken. Water vervangen door de vloeistof.

  19. LISELOTTE DUPONT

    Kan je het vloeibare dat overblijft, na het maken van cottage cheese, nog voor iets gebruiken?

    • Inge

      Hele goeie; ik heb wel eens gehoord dat het mensen gebruiken voor soep of gebruiken om de planten water te geven…

  20. Ruth

    Jippie, nu kan ik zelf hutenkase maken van lactosevrije melk… Super!

  21. Ria

    Mrt geitenmelk lukt get hele verhaal niet.iemand had dat al geschreven, ja met.

  22. Ansjeliek

    Ik koop de cottage cheese van domspitz milch 200 gram bij de deka voor 49 cent. Daar koop ik geen liter melk voor:-)

    • Inge

      Tegenwoordig wel, op het moment da tik deze post schreef had je alleen nog maar dure Danone :) Tegenwoordig koop ik hem ook meestal.

  23. Joke

    Ik had maar de helft van alles genomen om het uit te proberen. Het is goed gelukt en was heerlijk én super makkelijk. Ga nu een grotere portie maken.

  24. Ruddy

    Wauw, simply amazing!!! en vooral héééééél lekker, veel beter en smaakvoller dan uit de shop. Zelfs als de kostprijs ietsje hoger is als je melk moet kopen is het zeker de moeite waard, ten minste als je voor kwaliteit kiest. Hartelijk dank voor dit recept.

  25. Anonymous

    Ik woon in Senegal en heb hier nog geen hüttenkäse ontdekt. Halfvolle melk is ook niet altijd te krijgen en ik ga het gewoon proberen met de volle melk (brrrr) die ik wel kan vinden. Ik hoop zo dat het lukt.

  26. Diana

    Ik woon in Senegal en kan hier geen hüttenkäse vinden. Ik ga je recept uitproberen met gepasteuriseerde volle (brrr) melk. Normaal drink ik dat niet, maar het is het proberen waard om de hüttenkäse te verkrijgen.

  27. Jess

    Precies het recept gevolgd. Kreeg geen groene laag op m’n pan en het resultaat is ongeveer een bodempje hüttenkäse en nog een pan vol (nu niet meer drinkbare) melk. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    • Inge

      Hoi Jess,

      Wat vervelend, het lastig voor mij om zo te zeggen wat je fout hebt gedaan. Soms kan het een kwestie zijn van nog wat extra citroensap/azijn toevoegen, of nog even rustig laten staan. Maar het kan ook te maken hebben met de melk die je gebruikt hebt, gesteriliseerde melk werkt bijvoorbeeld minder goed dan gepasteuriseerde melk en vol en halfvol werk beter dan mager.

      Groeten, Inge

  28. Louise

    He Inge! Wat leuk, ik ben het direct gaan proberen, met verse melk, direct van de boer. De eerste lichting ging wel schiften, maar het vocht bleef melkachtig. Ik heb gelijk een 2e lichting gemaakt, met meer citroensap en wat harder aan de kook gebracht (de eerste was denk ik net tegen de kook aan). En dat werkte, dat schiftte veel sterker! Ik ga kijken of ik het andere vocht opnieuw aan de kook kan brengen en er nog wat kaas uit kan halen.

    Nu nog iets bedenken met het vocht, want daar heb ik nu anderhalve liter van :-)

  29. Lien

    Het schiften gaat het beste als je je melk verhit op 92 graden. Dan je ‘zuur’ toevoegen. En je geschifte melk laten afkoelen. De vloeistof die overblijft is wei. De witte massa is wrongel (heel verse kaas). Ik weet niet of je deze wei nog kan gebruiken omdat hij extra aangezuurd is. Bij kaasmaken kan je de wei die overblijft nogmaals koken en aanzitten (zelfde procédé) en dan krijg je ricotta.
    Gr lien (kaasmeester)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.