Knapperige Linzen Crackers

posted in: Snacks | 12

Toen ik laatst iets met linzen maakte, viel me het op dat als je linzenpuree maakt en dat helemaal laat afkoelen, het een heel stevig deeg wordt. En dat zette me aan het denken, zou je er geen crackers van kunnen maken. Ik bedoel als je kikkererwten roostert dan worden ze ook knapperig, dus waarom zou het niet kunnen met linzen?

Dus geprobeerd en het lukte! De 1e poging was zelf zo lekker dat ze op waren voordat ik ze kon fotograferen. Je kunt deze crackers groot laten en ze zo eten, met of zonder beleg. Of je kan ze ook zoals ik doe, heel klein maken en als een soort van hele gezonde cruesli/muesli/ontbijtgranen (het zijn geen granen I know) eten. En dat deed ik op mijn favoriete manier: giet wat yoghurt in de holte van een gehalveerde meloen, bestrooi met de linzencrackers en eet met een lepel. Instant en eetbare kom. En het mooiste? Geen afwas (oké één lepel en een kopje voor je thee ;)

Knapperige Linzen Crackers
De Bakparade Original

IMG_0754

Nodig:

 • 90g rode splitlinzen
 • 1- 3 el honing
 • 1 tl kaneel
 • 2 el bloem

Hoe maak je het:

 1. Doe de linzen samen met 300ml water in een steelpan en breng het water aan de kook. Zet het vuur laag als het water kookt en laat met de deksel op de pan koken totdat al het vocht opgenomen is.
 2. Pureer de gekookte linzen en zet weg om af te koelen.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Meng de honing, kaneel en bloem door de gepureerde linzen.
 5. Spreidt het linzenmengsel uit op de bakplaat tot een zo dun mogelijke plak. Je kunt dit het beste doen door een beetje bloem over de bovenkant te strooien en met je handen uit te duwen.
 6. Bak de crackers 15 minuten.
 7. Draai om, dit gaat het beste door een het bakpapier helemaal op te tillen, een snijplank erop te leggen, het geheel om te draaien en het bakpapier eraf te trekken.
 8. Bak nogmaals 15-25 minuten totdat de crackers lichtbruin en redelijk knapperig zijn.
 9. Snijdt in stukken zo groot als je wilt en laat helemaal afkoelen.

12 Responses

 1. gewoonkim

  Wauw, weer zo’n briljant recept-idee! :)

  Hoelang kun je de crackers bewaren denk je, ongeveer?

 2. Ik heb deze gisteren gemaakt. Voor de eerste keer linzen gekookt. Was na t koken al een soort puree. Volgens mij te veel geroerd. Als ik de foto’s bekijk, zijn de mijne veel lichter en ik heb het denk ik te dun uitgesmeerd. De boven en onderkant zijn op sommige plekken ook los van elkaar gekomen. Maar….. ZE ZIJN LEKKER!! Mmmmm.

 3. @Mb82,
  Maakt niet uit als je veelt roeren, en qua kleur linzen zijn een natuur product dus het kan varieeren. Ik had het overigens ook bij een paar dat de onder en bovenkant van elkaar loslieten.

 4. Is het nodig om de kaneel, bloem en honing toe te voegen als je hartige crackers wilt maken?

 5. @ Anoniem
  Bloem wel kaneel en honing niet.

 6. Zijn het echte tussendoortjes ? die je niet te vaak moet maken en eten zegmaar. of zijn ze redelijk gezond

 7. @ Anoniem
  Ze zijn redelijk gezond linzen zitten vol vezels en eiwitten. Het enige minder gezonde is dat je honing toevoegt, maar ik denk dat je deze crackers met een gerust hart elke dag kan eten!

 8. Anonymous

  Klinkt goed! Ik denk dat je ze ook hartig kunt maken door kruiden. Hoe hoog zet je de oven?

 9. @anoniem
  200 graden!

 10. Dit recept heb ik tijden terug al eens uitgeprobeerd en is sindsdien dé basis voor mijn huisgemaakte crackers.. Ik eet veganistisch en glutenvrij, en dit is een betaalbare manier om toch van crackers e.d. te mogen genieten.. Maar ik houd ook van uitproberen, en stond vandaag in de keuken en moest aan je blog denken, ik had namelijk een variatie met pindakaas gemaakt, en ik meen me te herinneren dat dat nogal een liefde van je is. Haha! Het was erg geslaagd overigens:

  Blikje voorgekookte linzen
  2 eetlepels pindakaas
  1 eetlepel tahin (zonder zout)
  3 theelepels chilipoeder (ik houd van pittig, dus mag minder)
  scheutje ketjap
  1 theelepel witte peper
  2 theelepels currypoeder
  Handje pinda’s
  3 eetlepels gedroogde bieslook/peterselie/ui

  Dit is ongeveer een schatting van de verhouding ingredienten, ik mix altijd maar en ga op mn gevoel af, met als nadeel dat als het lukt, namaken een net zo’n grote uitdaging is..

  Alles in een grote kom, staafmixer erop, eventueel wat water bijschenken tot het een smeuige pasta is, dan wat meel (ik heb maismeel gebruikt, maar gebruik ook vaak rijst/kikkererwtenmeel) erbij terwijl je met een vork goed mixed, tot het deeg stevig maar niet te droog/klonterig wordt.. Uitspreiden over een bakplaat bekleed met bakpapier tot je een plak van een halve cm hebt, sesamzaadjes er ruim overheen sprenkelen en een beetje aandrukken, in de oven (gas stand 3/4), plak na 20 minuten omdraaien en nogmaals 20 minuten afbakken..

  • Wat leuk dat je zo aan het experimenteren geslagen bent :), klinkt super goed en geeft mij weer inspiratie om weer eens een andere variant te maken :)

Leave a Reply