Vegan Sinaasappel Curd

posted in: Dips en spreads | 0

Ik ontdekte laatst iets heel erg lekkers, heel toevallig achter in de koelkast bij de T. aka the Boyfriend thuis. Wat ik ontdekte?

Lemon Curd!

Ik vind het zo lekker, de combinatie van romigheid, zoetheid en zurigheid allemaal in één product, heerlijk! Ik heb het potje zo’n beetje leeg gegeten dat weekend.

En jullie weten als ik iets heel erg lekker vind, dan moet ik het altijd zelf proberen te maken. Maar als ik iets maak dan moet het natuurlijk wel op mijn manier. Niet dat Lemon Curd nu heel erg ongezond is, maar jullie weten dat ik niet houd van boter en eieren of andere dierlijke producten in mijn recepten. Dus het recept moest vegan worden en dat is gelukt. En nog een verandering, ik maakte het met sinaasappels, omdat ik die nog had liggen en dat bleek een goede keuze te zijn.

Wat doe je met lemon curd? Ik eet het liefst op een geroosterde boterham of cracker. Maar je kan het eigenlijk overal op smeren waar je ook jam op smeert, maar je kan het ook gebruiken als vulling voor cakejes (recept komt nog), taarten of als smaakmaker voor yoghurt of ijs.

Tips:

 • De curd kan ook makkelijk met ander fruit gemaakt worden: citroen of limoen bijvoorbeeld.
 • De curd word dikker als je hem in de koelkast bewaard (door het vet in de kokosmelk), laat hem dus op kamertemperatuur komen voor een romigere spread.

Vegan Sinaasappel Curd

IMG_0818

Nodig:

 • 180ml kokosmelk
 • 120ml vers sinaasappelsap
 • 3 el maïzena
 • 50g suiker
 • 1 tl sinaasappelschil, fijngesneden

Hoe maak je het:

 1. Meng de kokosmelk, sinaasappelsap, maïzena en suiker met een garde in een steelpan.
 2. Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng al roerende aan de kook.
 3. Zet het vuur laag en laat het 3-5 minuten heel zacht koken terwijl je continue roert. Je wilt een mengsel met de dikte van de vla, want het mengsel wordt nog dikker als het afkoelt.
 4. Haal van het vuur af en roer de sinaasappelschil erdoor.
 5. Giet het mengsel in een bakje en laat afkoelen.

Geeft ongeveer 250ml

Leave a Reply