Vegetarische Worstjes| zelf maken

posted in: Hoofdgerecht | 12

Wauw, wauw,  wauw dat was de eerste gedachte toen ik deze vegetarische worstjes uit het aluminiumfolie haalde. Ze zagen er super mooi uit, bijna net als ‘echte’ worstjes.
En ook de smaak was wauw. Want de worstjes zijn super lekker qua smaak. En de structuur? Ze hebben (ik durf het bijna niet te zeggen) bijna de textuur van vlees, op een goede manier.

Ik weet dat deze worstjes een aantal niet echt gebruikelijke ingrediënten bevatten, maar ze zijn zo lekker dat ik denk dat het zeker de moeite van het zoeken van de ingrediënten waard is. Je kunt het recept verder makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen en de worstjes die je niet meteen eet, in de diepvries bewaren.

Tips:

  • Glutenmeel en voedingsgist zijn in Nederland lastig te krijgen, probeer het bij de biologische winkel of bestel via iHerb (zie dit artikel). Mocht je in de buurt van de Duitsland wonen, bij de Kaufland kun je van het merk Veganz seitan mix kopen, dit is hetzelfde als glutenmeel. Ook bij De Notenshop verkopen ze glutenmeel.
  • Je kunt de kruiden helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Vegetarische Worstjes

vegetarische worstjes zelfs maken

vegetarische worstjes zelfs maken

Nodig:

  • 100g witte bonen
  • 240ml groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 3 el tomatensaus
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 180g glutenmeel
  • 4 el voedingsgist
  • 1 el cajunkruiden
  • 1 tl oregano
  • 1/8 tl rode peper vlokken

Hoe maak je het:

  1. Voordat je begint; zorg ervoor dat je een manier hebt om de worstjes te stomen. Je kunt een stoommandje gebruiken; dat heb ik niet, dus ik gebruikt een pan
    met een laagje water, er in hangend een vergiet dat ik afdekte met een handdoek en een deksel die in het vergiet paste.
  2. Scheur vier stukken aluminiumfolie af en vet ze aluminiumfolie in met wat olijfolie.
  3. Pureer de witte bonen tot een puree.
  4. Voeg de rest van de ingrediënten toe, in de volgorde van de ingrediëntenlijst. Roer tot zich een stevig deeg ontstaat. Kneedt het deeg 5 minuten stevig door.
  5. Verdeel het deeg in 4-en. Neem één stuk deeg en rol het uit tot een cilindervorm van 12 cm, dit gaat het makkelijkst door het deeg uit te trekken.
    Rol het deeg in het aluminiumfolie en maak er een soort snoepje van (zie foto).
  6. Leg de worstjes in je stoom-apparaat en stoom 40 minuten.
  7. Je kunt de worstjes zo eten of even kort in een beetje olie opbakken dan worden ze wat krokant.

Geeft vier tot zes worstjes.
Dit recept verscheen eerder op 13 september 2012, op 11 oktober 2020 werd de foto gewijzigd. 

12 Responses

  1. Mo

    Wat Klinkt dit goed! Alleen ik probeer tegenwoordig glutenvrij te eten! Hoe zit dat dan met glutenmeel?

    Hartegroet,

    Mo

    • Inge

      Hoi Mo,
      Ze zijn echt super lekker! Maar helaas glutenmeel is echt puur gluten… dus denk niet dat je het dan kan eten :(

  2. Lydia

    Ik zou er nog look en ui aan toevoegen :-) Dan wordt het een soort cevapcici

    • Inge

      Nee dat kan helaas niet, je hebt de gluten uit het glutenmeel nodig voor het krijgen van de worstjes textuur.

  3. Corinne

    O wat is dit lekker! Ik wil je dus bedanken. Heerlijk ook in stukjes door ovenschotels, soepen enz. Ik eet sinds kort vegan en dat valt niet mee, maar dit soort recepten helpt me echt.

  4. Anonymous

    Vind ze wel lekker (vers gemaakt) maar uit diepvries vindt ik ze niet meer te eten

    • Inge

      Wat fijn dat je ze vers in ieder geval lekker vind! Ik vind ze uit de vriezer prima te eten, maar smaken verschillen natuurlijk :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.