Wat kwam het goed uit dat het foodblogger event deze maand over fermentatie
ging. Dat betekende namelijk dat ik twee vliegen in één klap kon doden: én een doel van
mijn doelen voor 2013 halen en weer een keer iets inzenden voor het Foodblog event :)
En dus ging ik aan de gang met het maken van een zuurdesem starter, het is zo leuk
en spannend! Het is net als sof je een huisdier hebt, elke dag paar keer aaien (doorroeren)
en eten geven (bloem en water geven) en dan maar hopen dat hij groeit.
En dat hij! Super leuk :)
En toen moest ik nog een recept uitzoeken, ik wou natuurlijk niet gewoon een normaal
brood bakken, dus na wat gezoek kwam ik op dit gemberbrood terecht en omdat ik dol
ben op ontbijtkoek wist ik dat ik dit vast ook heel erg lekker zou vinden. En niks bleek minder
waar het is lekker zoet en kleverig, met een beetje een zurigheid/scherpte van het zuurdesem, een
echte aanrader!
Zuurdesem Gemberbrood
Aangepast van Capital City Weekly
Nodig:
- 195g zuurdesem (ik gebruikte dit recept en gebruikte de desem na 7 dagen)
- 55g boter
- 50g suiker
- 1 1/2 tl lijnzaad + 2 el water
- 120ml suikerstroop of honing
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl gember
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl bakpoeder
- 30g bloem
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een kleine springvorm in.
- Klop de boter en suiker met een mixer tot een licht en luchtig mengsel.
- Mix het lijnzaad met water erdoor.
- Mix de stroop erdoor.
- Roer de zuurdesem, kaneel, gember, zout en bakpoeder erdoor.
- Roer de bloem erdoor en klop 2 minuten met de mixer.
- Giet het mengsel in de springvorm en bak 45 minuten totdat de bovenkant lichtbruin
is en een satéprikker er schoon uitkomt.
Geeft 6 stukken
Paula Meijer
Is er ook een nederlands recept voor zuurdesem?
Inge
Jup hier https://www.debakparade.nl/zuurdesem/