Gezondere havermoutkoekjes

posted in: Koekjes | 6
Dit is bijna het populairste recept op mijn blog en waarom ook niet 
ze zijn super lekker, makkelijk en gezond. 
Maar ze hadden heel lang nog geen foto, maar nu gelukkig wel :) 
Tegenwoordig is gezond hip. Denk maar aan het ik-kies-bewust-logo en alle zogenaamd gezonde producten die te krijgen zijn in de supermarkt.
De fruit-smooties, 0% vet, 0%suiker producten en nog veel meer van zulke dingen vliegen je om de oren. Maar vaak zijn de ‘gezonde’ dingen niet heel veel beter dan de zogenaamd ongezonde dingen, want denk eens hoeveel troep ze in een product moeten stoppen om chocolademouse minder vet te maken, immers chocolademouse bestaat met name  uit chocolade en slagroom die beide zeer veel vet bevatten.
Ik vind het ook heel belangrijk om gezond te eten en als ik dan een bakbui krijgt is dat een beetje lastig. Dat was vandaag het geval. Dus ben ik eens gaan googlen op gezonde koekjes. En ik heb ze gevonden: havermoutkoekjes! Havermout is heel gezond omdat het heel veel vezels bevat en die zijn weer heel goed voor de stoelgang en ze ‘trainen’ je darmen. En dit recept bevat geen boter, want de boter is vervangen voor appelmoes. Maar hoe gezond deze koekjes ook mogen klinken, houdt er wel rekening mee dat er wel redelijk wat suiker in zit. Maar af en toe mag dat best :)
Of probeer de volgende eens:

Gezonde Havermoutkoekjes

Gezonde Havermoutkoekjes
Nodig:
  • 55 g basterdsuiker
  • 50 g suiker
  • 125 g bloem
  • 80 g havermout
  • 70 g rozijnen
  • 180 ml appelmoes
  • 1/2 tl kaneel of koekkruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Roer de suiker, basterdsuiker en appelmoes door elkaar.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en kaneel boven een kom.
  4. Roer dan het appelmoesmengsel door het bloemmengsel.
  5. Voeg de rozijnen en havermout toe en roer goed.
  6. Bak de koekjes 10 min in de oven totdat ze goudbruin zijn, ze moeten nog zacht aanvoelen.
  7. Laat de koekjes even afkoelen op een rek en smullen maar.

geeft 10-12 koekjes

6 Responses

  1. jelke

    Met de helft van de suiker smaken ze ook prima. En met abrikozencompote, met stukjes abrikoos ipv rozijnen en een handje fijngehakte amandelen zijn ze ook erg lekker!

  2. Femke

    Het verbaasd mij enigzins dat “gezonde havermoutkoekjes” zo veel aan geraffineerde suikers bevatten.
    105 gram suiker in totaal en dan slde suikers in de appelmoes niet eens mee geteld.

    Pure bijenhoning of palmsuiker maakt het al gezonder.
    De koekjes lijken me nog steeds erg lekker maar geen vervanging voor andere ongezonde koekjes.

    • Inge

      Hoi Femke, ik ben niet tegen suiker, ik bedoelde bij dit recept met gezonder omdat het zonder boter of palmvet (met veel verzadigd vet) gemaakt is. Maar uiteraard is gezond een term die voor iedereen iets anders betekend.

  3. Noor

    Ook gemaakt voor de verjaardag. Ze vielen in de smaak, maar ik vond het zelf te zoet. De volgende keer gebruik ik minder suiker, hoor! ;)

  4. Karin

    Ik heb ze gemaakt met suikervrije appelmoes, de basterdsuiker weggelaten en 75 gram suiker (i.p.v. de 50 gram in het recept). Vervolgens een kwartier gebakken op 180 graden (anders waren ze veel te melig). Koekjes zijn dan nog steeds best wel zoet. Heel lekker, voor herhaling vatbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.