Lijnzaad?! Wat is dat?

posted in: Informatie | 4

Als ik een vraag vaak krijg, is het toch wel, wat is lijnzaad en waar koop ik het. 
Nu ik na aanleiding van de enquête weet dat je graag informatie artikelen zien, vond ik de tijd rijp om eens een boekje open te doen over lijnzaad. 

Mocht je overigens over een ander ingrediënt graag een informatiestuk lezen, laat het me dan weten! 

 
Laten we beginnen met waar kan je het kopen?


Ik koop mijn lijnzaad gewoon in de supermarkt (dat had je niet gedacht he;)), meestal van de Zonnatura, maar als je winkel een biologisch schap heeft dan liggen ze daar meestal ook. 


Als je voor het schap staat zal je zien dat er meestal twee soorten zijn, heel lijnzaad en gemalen lijnzaad. 
Oh nee….. welke moet ik nu nemen?
Ten eerste blijf kalm ;)
Ten tweede je wilt eigenlijk altijd gemalen lijnzaad, omdat je lichaam anders de voedingsstoffen niet kan opnemen; maar er zit ook een nadeel aan gemalen lijnzaad. Doordat de zaadjes gebroken zijn, worden de oliën in de zaadjes blootgesteld aan lucht en licht en dat zorgt ervoor dat de olie ranzig kan worden. Dit kan je voorkomen door of heel lijnzaad te kopen en het zelf te malen in een koffiemolen of door wel gemalen lijnzaad te kopen en een klein gedeelte in de koelkast te bewaren en de rest in de diepvries. Zo heb je altijd verse lijnzaad. 


Maar waarom zou je het eten? Wat zijn de voordelen?


Lijnzaad is het plantaardige voedingsmiddel met de hoogste hoeveelheid omega-3 vetzuren. Je hebt vast wel eens van omega-3 vetzuren gehoord, het zijn de vetten die vis zo gezond maken. Maar als je net als ik vegetarier bent dan moet je die vetten die heel gezond zijn toch ergens anders vandaan halen en daar heb je lijnzaad! Twee eetlepels lijnzaad bevat ruim 130% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetzuren per dag. Dus een paar eetlepels lijnzaad per week en je lijf is ook weer blij.


Maar wat is er nu precies zo gezond vraag je je misschien af, waar helpt het tegen/voor.
Lijnzaad bevat dus veel omega-3 vetzuren die een hele positief effect hebben op hart en bloedvaten, de omega 3 vetzuren hebben een anti-oxidant en anti-ontstekingseigenschap die kans op hart en vaatziekten verminderen, maar ook kans op verschillende soorten kanker, diabetes en astma.

 
Buiten de omega-3 vetzuren bevat lijnzaad ook heel veel lignanen, dit zijn vezelachtige componenten die ook een anti-oxidant werking hebben, maar ook phyto-estrogenen zijn. Eerst over de vezels, die vezels kunnen water opnemen en een soort van geld vormen, die helpen bij een snellere en betere vertering en absorptie van voedingsstoffen. Verder zorgen vezels voor een langer voldaan gevoel en trainen ze de spieren van je darmen.
 

Wat betreft de phyto-estrogenen, deze stoffen hebben een zwakke oestrogene werking in het menselijk lichaam en er zijn wat bewijzen dat dit positief zou kunnen zijn voor vrouwen in de meno-pauze, maar daar is nog enige onduidelijkheid over.


Nu weet je waar je het kan kopen en waarom het zo gezond is, maar wat kan je er mee? Hoe gebruik je het?


Mijn favoriete manier voor het gebruiken van lijnzaad is dat ze door de gel-vormende werking heel goed eieren kunnen vervangen in baksel. Als je 1 eetlepel gemalen lijnzaad mengt met 3 eetlepels heet water en je laat het even staan, zie je dat er een soort van gel ontstaat die dezelfde werking als ei heeft. Dit kan tot op bepaalde hoogte overigens, maximaal 2 eieren per recept kunnen zo vervangen worden.
 

Zo maak ik heerlijke koekjes :)


Maar je kan ze ook door de muesli/cruesli ’s ochtends doen.
In een smoothie doen.
Pudding van maken.
In brood verwerken.
In crackers verwerken.Hopelijk weten jullie nu alles over lijnzaad :)

Heb je nog vragen dan hoor ik het graag! 


 


4 Responses

  1. Tanja

    Ik koop mijn lijnzaad altijd online, niet duur, zelfs nog meerdere zaden te koop bij deze webshop!

    heerlijk door muesli, of door mijn zelf gebakken brood!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.