Suikervrij Bakken hoe doe je dat?

posted in: Informatie | 11

Ik weet dat heel veel van mijn lezers heel erg geintresseerd zijn in suikervrij bakken.
Nu ben ik zelf niet mega tegen suiker, maar ik vind het wel leuk om recepten net wat gezonder te maken en dat lukt vaakt wel als je recepten suikervrij maakt.

Maar hoe maak je een recept suikervrij?
Je kan natuurlijk gewoon de suiker vervangen door honing; dan doe je ongeveer 100ml honing per 100g suiker, maar moet je wel de hoeveelheid vocht in het recept aanpasssen.
In plaats van honing kan je ook agave siroop, dadelsiroop, rijstsiroop etc gebruiken.
Nu gebruik ik zelf niet de naam suikervrij als er honing of dergelijke in zit, omdat dit in mijn ogen niet heel veel beter is dan suiker. Ja er zitten nog een paar extra mineralen in, maar het is en blijft vooral suiker.

Mijn favoriete suiker vervangers op een rijtje:

Banaan

Banaan blijft toch wel mijn favoriete suikervervanger, makkelijk, goedkoop en lekker.  Vol vezels, vitamine B6 en vitamine C.
Qua vervanging moet je denken aan 1 banaan voor 50-100g suiker en wederom moet vocht weggelaten worden.
Mijn favoriete recepten met banaan als suikervervanger:

Suikervrije Bounties 

Suikervrije Banaan Zoete aardappel muffins 

Rozijnen, dadels of gedroogde vruchten (puree)


Gedroogd fruit smaakt van zichzelf al zoeter dan normaal fruit en is heerlijk als vulling door de koekjes. Maar als je ze stooft in wat water en dan pureert kun je het als suiker vervanger gebruiken.
Vervanging 100ml rozijnenpuree voor 100-150g suiker, laat wederom wat vocht weg uit het recept.

IMG_8280

Suikervrije jam vingerafdruk koekjes

Suikervrije Appelstroop of jam 

Zowel jam als appelstroop kun je als geheel natuurlijk variant zonder toegevoegde suiker verkrijgen, het voegt natuurlijk wel een smaakje toe, vooral appelstroop zorgt voor een iet wat zurig smaakje. 100ml appelstroop/jam voor 100g suiker.

IMG_7548

Suikervrije boekweit rozijn muffins 


Suikervrije brownies

Stevia

Een plant die een enorme zoetheid geeft. Nadeel is dat je een enorme kleine hoeveelheid nodig hebt zeg 1/4tl voor 100g suiker en dat het een enigszins bittere nasmaak heeft. Is moeilijk mee te werken en ik zou aanraden om recepten te volgen als:

vanille sojavla

Suikervrije vanille sojavla

11 Responses

 1. […] De vraag na suikervrije recepten blijft enorm, maar er staan al heel veel suikervrije recepten online, dus bij deze een lijstje van 8 heerlijke, makkelijke suikervrije recepten! Wil je meer lezen over suikervrij bakken? Lees mijn artikel: Suikervrij bakken hoe doe je dat.  […]

 2. […] Meer info over suikervrij bakken.  […]

 3. […] Tips voor suikervrij bakken? Tips voor suikervrij bakken. […]

 4. Ivm de strijd tegen K, moet ik zoveel als mogelijk producten eten zonder geraffineerde suikers. Stevia als vervanger wordt als eerste aanbevolen. Soms kan agave siroop.
  Nu bakten wij voorheen regelmatig appeltaart, fruitcake enz.
  Maar als je in een recept 250 gram basterdsuiker hebt staan, hoe vervang je dat dan zonder de structuur van het te bakken product te verpiepen? Wetende dat stevia (druppels of poeder) 10 x zo zoet is als suiker, gebruiken we 22,5 gr stevia, maar dan verlies je volume. Mag je dan het gehalte aan bloem verhogen? Moet er meer vocht toegevoegd worden.
  Wij zoeken algemene aanwijzingen.
  Bij voorbaat dank,

  sjon Huisman

 5. Hee Inge,
  Over stevia zie ik je al schrijven over dat het moeilijk is om mee te werken..
  Ik heb een vraag over stevia, maar misschien is dat ook wat je bedoelde met ‘moeilijk’. ;)
  Kan ik in een recept suiker vervangen door stevia zonder dat het recept mislukt?
  Het volume aan suiker is zo ongelijk vergeleken met wat je nodig hebt aan stevia voor dezelfde zoetkracht… Het lijkt me dat het recept dan ook uit verhouding is.. Klopt dat?

 6. Ik ben erg benieuwd of er al reactie geweest is op de vraag van Francine en van J. Huisman. Ik zit nl. met dezelfde vraag.

 7. Gebruik dadels in plaats van stevia of andere suiker. Honing is óók suiker dus ook slecht. Met dadels krijg je ook hetzelfde volume.

  • Sjon Huisman

   Jordan is niet helemaal correct.
   Natuurlijke suikers, dus de zoetstof die van nature in vruchten zit is op zich goed.
   Er is biologische honing zonder toegevoegde suikers te koop. Zo ook Maple (Ahorn) siroop, de klasse A variant is goed te gebruiken.
   Wij gebruiken stevia maar ook dadels of vijgen en rozijnen in koekjes naast amandelmeel.
   Het lastigste is een zodanige substantie te krijgen dat je een goed volume krijgt en ook geen uitgedroogde kruimelkoek na het bakken.

 8. Ik kan niet tegen tarwe, en m’n man mag geen suiker.ik heb een recept van appel taart met boekweit meel en rijst meel en Agar Agar voor het binden van het deeg .dus ik ga daar voor.

  • Wat een interessant recept, ik ben benieuwd of het lukt, als het lukt wil je dan het recept met ons delen?

Leave a Reply