Suikervrij bakken? Zo doe je dat!

posted in: Informatie | 11

Ik weet dat veel van mijn lezers geïnteresseerd zijn in suikervrij bakken.  Fun fact, het meest gelezen gepinde recept van deze blog is een suikervrij recept, namelijk het suikervrije kokosbrood.
Ik eet zelf genoeg suiker, en ben ook zeker niet tegen suiker, maar ik geloof wel dat gerechten die je zoet met iets anders dan kristalsuiker gezonder zijn. Denk maar als je een recept zoet met banaan, krijg je de zoetigheid van de banaan, maar je krijgt ook meteen de vezels en de kalium die in een banaan zitten. Dat er meer voedingsstoffen in gebak gemaakt met banaan zitten wil natuurlijk niet zeggen dat je deze gebakjes onbeperkt kan eten, er zit nog altijd suiker in zijn natuurlijk variant is!

Maar hoe maak je een recept suikervrij?

Mijn favoriete suiker vervangers op een rijtje:

Banaan

Banaan blijft toch wel mijn favoriete suikervervanger, makkelijk, goedkoop en lekker.  Vol vezels, vitamine B6 en vitamine C.
Qua vervanging moet je denken aan 1 banaan voor 50-100g suiker, maar let wel op dat een banaan ook vocht bevat dus vaak moet de hoeveel vloeistof (zoals melk of water) verminderd worden. 

Een aantal recepten gezoet met banaan.

eiwitrijk banaanbrood

Eiwitrijk Banaanbrood

Suikervrije Bounties 

Suikervrije Banaan Zoete aardappel muffins 

aardbei banaanbrood

Aardbei Banaanbrood

Rozijnen, dadels of gedroogde vruchten (puree)


Gedroogd fruit smaakt van zichzelf al zoeter dan normaal fruit en is heerlijk als vulling door de koekjes. Maar als je ze stooft in wat water en dan pureert kun je het als suiker vervanger gebruiken.
Vervanging 100ml rozijnenpuree voor 100-150g suiker, laat wederom wat vocht weg uit het recept.

IMG_8280

Suikervrije jam vingerafdruk koekjes

Suikervrije Appelstroop of jam 

Zowel jam als appelstroop kun je als geheel natuurlijk variant zonder toegevoegde suiker verkrijgen, het voegt natuurlijk wel een smaakje toe, vooral appelstroop zorgt voor een iet wat zurig smaakje. 100ml appelstroop/jam voor 100g suiker.

IMG_7548

Suikervrije boekweit rozijn muffins 


Suikervrije brownies

Stevia

Een plant die een enorme zoetheid geeft. Nadeel is dat je een enorme kleine hoeveelheid nodig hebt zeg 1/4tl voor 100g suiker en dat het een enigszins bittere nasmaak heeft. Is moeilijk mee te werken en ik zou aanraden om recepten te volgen als:

vanille sojavla

Suikervrije vanille sojavla

Honing en andere vloeibare zoetstoffen

Je kan natuurlijk gewoon de suiker vervangen door honing, agave siroop, dadelsiroop en rijstsiroop; dan doe je ongeveer 100ml honing per 100g suiker, maar moet je wel de hoeveelheid vocht in het recept aanpassen. Overigens bevat honing nagenoeg evenveel suiker als normale kristalsuiker, dus of je een gerecht met honing suikervrij kan noemen is een grote vraag.

pompoen kruidkoek
Pompoen Kruidkoek gezoet met honing

11 Responses

 1. 8x suikervrij! | De Bakparade De Bakparade

  […] De vraag na suikervrije recepten blijft enorm, maar er staan al heel veel suikervrije recepten online, dus bij deze een lijstje van 8 heerlijke, makkelijke suikervrije recepten! Wil je meer lezen over suikervrij bakken? Lees mijn artikel: Suikervrij bakken hoe doe je dat.  […]

 2. J. Huisman

  Ivm de strijd tegen K, moet ik zoveel als mogelijk producten eten zonder geraffineerde suikers. Stevia als vervanger wordt als eerste aanbevolen. Soms kan agave siroop.
  Nu bakten wij voorheen regelmatig appeltaart, fruitcake enz.
  Maar als je in een recept 250 gram basterdsuiker hebt staan, hoe vervang je dat dan zonder de structuur van het te bakken product te verpiepen? Wetende dat stevia (druppels of poeder) 10 x zo zoet is als suiker, gebruiken we 22,5 gr stevia, maar dan verlies je volume. Mag je dan het gehalte aan bloem verhogen? Moet er meer vocht toegevoegd worden.
  Wij zoeken algemene aanwijzingen.
  Bij voorbaat dank,

  sjon Huisman

 3. Francine

  Hee Inge,
  Over stevia zie ik je al schrijven over dat het moeilijk is om mee te werken..
  Ik heb een vraag over stevia, maar misschien is dat ook wat je bedoelde met ‘moeilijk’. ;)
  Kan ik in een recept suiker vervangen door stevia zonder dat het recept mislukt?
  Het volume aan suiker is zo ongelijk vergeleken met wat je nodig hebt aan stevia voor dezelfde zoetkracht… Het lijkt me dat het recept dan ook uit verhouding is.. Klopt dat?

 4. Jettie

  Ik ben erg benieuwd of er al reactie geweest is op de vraag van Francine en van J. Huisman. Ik zit nl. met dezelfde vraag.

 5. jordan

  Gebruik dadels in plaats van stevia of andere suiker. Honing is óók suiker dus ook slecht. Met dadels krijg je ook hetzelfde volume.

  • Sjon Huisman

   Jordan is niet helemaal correct.
   Natuurlijke suikers, dus de zoetstof die van nature in vruchten zit is op zich goed.
   Er is biologische honing zonder toegevoegde suikers te koop. Zo ook Maple (Ahorn) siroop, de klasse A variant is goed te gebruiken.
   Wij gebruiken stevia maar ook dadels of vijgen en rozijnen in koekjes naast amandelmeel.
   Het lastigste is een zodanige substantie te krijgen dat je een goed volume krijgt en ook geen uitgedroogde kruimelkoek na het bakken.

 6. Rineke

  Ik kan niet tegen tarwe, en m’n man mag geen suiker.ik heb een recept van appel taart met boekweit meel en rijst meel en Agar Agar voor het binden van het deeg .dus ik ga daar voor.

  • Inge

   Wat een interessant recept, ik ben benieuwd of het lukt, als het lukt wil je dan het recept met ons delen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.