Soms krijg ik mailtjes van lezers die geweldige ideeën teweegbrengen. Ik kreeg een mail van Marianne, of ik een recept
had voor ontbijtkoek maar dan zonder suiker.
Dat vond ik eigenlijk wel een heel erg goed idee, maar ook moeilijk want in ontbijtkoek is suiker toch een van de eerste ingrediënten.
Maar toen bedacht ik me opeens dat ik ooit eens iets maakte met rozijnenpuree in plaats van suiker (namelijk suikervrije jam vingerafdruk koekjes, ook een echte aanrader). Dus laat ik dat proberen!
En dat bleek een heel goed idee, super lekker!
Ik bestrooi het trouwens met een beetje suiker, omdat er dan een knapperig korstje ontstaat, maar als je hem helemaal suikervrij wil hebben kan je dat natuurlijk ook weglaten.
Tips voor suikervrij bakken? Tips voor suikervrij bakken.
Suikervrije Rozijn Zonnebloempit Ontbijtkoek
Nodig:
– 250g volkorenmeel
– 200ml melk
– 100g rozijnenpuree
– 1 el lijnzaad + 3 el heet water
– 2 el appelstroop
– 1/2 el spuculaaskruiden
– 1/2 tl bakpoeder
– 100g rozijnen
– 75g zonnebloempitten
– evt. 2 el basterdsuiker + 1 tl kaneel
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een cakevorm in.
2. Maak de rozijnenpuree; je welt de rozijnen in heet water ongeveer 1h, totdat ze heel zacht zijn. Giet de rozijnen af. Pureer ze met de staafmixer tot een gladde massa. 2. Meng de rozijnenpuree, lijnzaad met water, appelstroop en melk.
3. Meng in een andere kom het volkorenmeel, bakpoeder en speculaaskruiden.
4. Schep de natte ingrediënten door de droge.
5. Schep de rozijnen en zonnebloempitten erdoor en schep het beslag in de vorm.
6. Bestrooi eventueel met de basterdsuiker en kaneel.
7. Bak de koek 45-50 minuten. Laat afkoelen en pak in in aluminiumfolie, bewaar hem zo.
Geeft 8 plakken
Julie Hapjesprincess
Lijkt me heerlijk! Ga ik zeker eens proberen te maken :)
Princess and the Chickpea
Ik ben echt gek op ontbijtkoek, maar nu ik suikervrij eet valt dat helaas af. Deze ga ik zeker proberen!!
joanne
heb i.p.v rozijnen tutifruttie klein gesneden geweld en er in gedaan. voor de rest dezelfde ingrediënten. Heb hem in de airfryer gebakken en is goed gelukt.
M
kan je het ook zonder pitten doen??
Inge
Dan is geen probleem hoor :)
M
sorry nog 1 vraagje,
je gebruikt zowel rozijn als puree…is het dan nog niet heel suikerrijk en zoet of valt het mee?sorry
Inge
Natuurlijk zitten er in rozijnen suikers, maar er zitten ook vezels en vitaminen in die zich niet in suiker bevinden. Ik vond de koek
niet heel erg zoet, maar je kan om het nog minder suikervrij te laten bevatten de hele rozijnen weglaten.
M
o en backin soda?? ipv bp?
Inge
dat gaat niet omdat er geen zure ingredienten in het recept zitten.
Eline
Hoi Inge,
ik heb de ontbijtkoekgemaakt en ik vind hem erg lekker
mijn andere ingredienten zijn chiazaad in plaats van lijnzaad
pompoenpiiten in plaats van zonnebloempitten
en plantaardige melk ( in dit geval amandel + amandelpulp van 200 ml melk)
Inge
Hoi Eline wat leuk dat je het gemaakt hebt en dat je het zo aangepast hebt! Klinkt echt als een goede combi :)