Eetdagboek Marloes

posted in: Eetdagboek | 6

Ik kreeg een mail van Marloes of ik het leuk vond om haar eetdagboek te plaatsen, want ze was maar liefst 40 kilo afgevallen! 
Natuurlijk vind ik dat gaaf om te lezen, want iemand die zoveel afvalt dat is wel heel erg knap! 
Dus bij deze en bedankt Marloes voor je verhaal!
Wil je ook meedoen? Opgeven kan via [email protected] 

collageIn november 2012, ik woog toen rond de 108 kilo, ging bij mij de knop om en ben ik begonnen met hardlopen. Daarnaast ben ik mijn voedingspatroon gaan aanpakken, ik at vrij stereotiep voor een Nederlander: 2 x brood maaltijd, 1 x warm, wat fruit en verder tussendoortjes in de categorie ‘kant en klaar, vet en zoet’. Mijn eerste aanpassing was het stoppen met snaaien, en verder maakte ik steeds kleine stapjes richting meer groente en fruit, minder snelle koolhydraten, meer gezondere vetten. Niet te snel te veel willen, maar rustig afbouwen van de slechte gewoontes en tegelijkertijd het opbouwen van de goede gewoontes. De eerste paar keren at ik naast mijn pasta rode saus (favoriet gerecht van de kinderen en staat dus wekelijks op tafel) 1 halve paprika gevuld met die saus. Dat werden er meer, en de pasta werd steeds minder :) Ik heb nog een hele tijd 1 hapje pasta ernaast gegeten ‘voor de lekker’, tot ik mij realiseerde dat ik het helemaal niet zo lekker vond eigenlijk! Mijn broodmaaltijden werden salades en groenteschotels, mijn tussendoortjes zelfgemaakte cruesli (dankzij jou :)) en zelfgemaakt fruitijs. Ik heb me na een paar maanden, toen mijn nieuwe eetpatroon me steeds meer eigen geworden was, aangemeld bij de WW om de focus wat meer te verschuiven naar afvallen. Ik woog inmiddels rond de 90 maar ik kon nog wel wat hulp gebruiken om binnen mijn nieuwe gewoontes in een afvalmodus te komen. Met ‘gewoon gezond eten’ willen afvallen had ik immers al ruim 10 jaar ervaring (dat dat voor mij niet werkte dus ;)), dus ik zocht wel echt een methode. Binnen hun programma kon ik heel goed mijn gang gaan op de manier die ik wilde, ik moest alleen wel veel dingen die ik graag at laten staan: vette vis, noten, kazen. Tsja, dat zijn toch vetten en die zijn niet handig als je wilt afvallen! Na ruim een half jaar heb ik mijn streefgewicht bereikt: 65 kilo! Dat was november 2013, en sindsdien ben ik op gewicht. Ik stabiliseer door gewoon mijn eetpatroon voort te zetten, maar daar de dingen die ik zo gemist heb aan toe te voegen: vette vis, noten en kaas :) Waar mijn cruesli vorig jaar bestond uit quinoa, havermout en lijnzaad, zitten er nu ook amandelen, pijnboompitten en chia zaadjes bij :) En natuurlijk gewoon af en toe lekker uit de band springen, zoals met jouw kerstpakket :) of een grote bak chocoladerozijnen.

Ik volg momenteel geen WW meer maar ben overgestapt op het (gratis) calorieėn tellen. Wel met een vrij natte vinger hoor, het is meer om de vinger aan de pols te houden (ik zal altijd het risico blijven lopen veel te zwaar te worden, helaas) dan dat het leidend is. Ik heb een heel archief aan eetlijstjes liggen, dus ik zal gelijk een representatieve week kopiėren :)

Maandag:
o: op schooldagen eet ik eigenlijk altijd hetzelfde: 2 quinoa/rijstcrackers (de platte van Lima) met beetje roomboter, anijshagel en pure XL hagelslag. Ik hou van zoet in de ochtend!

t: Versierde kwark. Dat is een portie (150 gram) magere kwark met zelfgebakken cruesli. Ooit begonnen volgens het recept van jou, maar inmiddels heb ik een eigen basisrecept van quinoa, havermout, haverzemelen, kokosolie en kokosbloesemsuiker. Deze mix bak ik en laat ik afkoelen, en mix ik dan met een willekeurige mix van gehakte noten, zaden en bessen. In de voorraadbus (ik maak zo’n 5 porties per keer en eet het dagelijks) zit momenteel een mix van amandelen, hazelnoten, pompoenpitten, chia, gebroken lijnzaad en gedroogde goj bessen. Soms doe ik er nog wat fruit door, meestal niet.

l: ‘quiche’: gekookte broccoli in de hakmolen met achterham, 20+ kaas, peper, zout en 1 ei. In een ovenschaal gedaan en een half uurtje op 180 graden in de oven. Heerlijk!

t: Ik bak regelmatig zelf ‘brood’. Het houdt een beetje in het midden tussen brood en cake, en ik varieer volop. De basis is in elk geval meel (meestal een combi van spelt, rogge en haver, maar ik heb ook weleens wat anders in huis), bakpoeder, fruit (voor zoet) of groente (voor hartig) moes en eventueel smaakmakers. Vandaag had ik een stuk zelfgebakken sinaasappelbrood met speculoos, Nutella en pure XL hagel, en 2 stukjes komkommer. Later op de middag een kom courgettemosterdsoep.

a: Snijbonen, kipfilet en tomaten met pesto uit de oven. Erbij een flinke klodder ketchup en knoflooksaus (op yoghurt basis). Als toetje eet ik altijd fruitijs, dat vind ik heerlijk. Ik heb standaard porties fruit in de vriezer liggen, en dat doe ik dan in de hakmolen tot het een superromig ijs geworden is. Ik meng het met een klodder kwark en smaakmakers: jam, (rauw) cacaopoeder, kaneel, vanille, munt, oploskoffie. Deze dag werd het banaan/mango/kwark/citroenjam ijs.

Dinsdag:
o: 2 crackers, boter, hagel

t: versierde kwark met blauwe druiven

l: tosti van courgettebrood met 30+ kaas en achterham

t: 2 30+ kaascrackers (gewoon een plak kaas op de bakplaat leggen, 175 graden tot ie knapperig is)  met achterham en geroerbakte prei. Later een kom uiensoep.

a: risotto met rode ui, sperziebonen, ontbijtspek en parmesan. Fruitijs van banaan, sinaasappel en kwark.

Woensdag:
o: 2 crackers, boter, hagel

t: Versierde kwark

l: fijngehakte wortels heb ik gemengd met peper, zout, kruiden, 1 ei en 55 gram 20+ kaas, en dat gebakken in de pan. Twee koude puntpaprika’s ermee belegd (een peterselie variant en een tijm variant), was best lekker!

t: hangop (gemaakt van magere yoghurt) met gekarameliseerde walnoten en kaneelpeer uit de oven. Pompoensoep.

a: Pizza van kikkererwtenbodem (blik kikkererwten in de hakmolen met speltbloem), belegd met spinazie en 20+ kaas. Toe nog fruitijs  van banaan/mango/kwark/citroenjam.

Donderdag:
o: 2 crackers, boter, hagel

t: Versierde kwark

l: 2 kaascrackers met guacamole en Mexicaans gekruide paprika/rode ui uit de oven.

t: hangop met een mineola en hagel. Pompoensoep.

a: friet van knolselderij uit de oven, met ketchup. Erbij een salade met haring, ui en augurk. IJs van banaan, peer, koffie en een schep hazelnoten/dadel/cacao pasta.

Vrijdag:
o: 2 crackers, boter, hagel

t: Versierde kwark

l: sla met pijnboompitjes, appel, uitgebakken ontbijtspek en honing-mosterd dressing. En een kom courgettesoep met uitgebakken ontbijtspek.

t: Puntpaprika en komkommer belegd met pesto en filet american. Later nog een kom courgettesoep.

a: spruitjes uit de oven met shoarma en knoflooksaus. Toe ijs van banaan, mango, kwark en citroenjam.

Zaterdag:
o: Roma tomaat. In het weekend ga ik ‘s ochtends altijd voor een rondje hardlopen en daarvoor ontbijt ik niet, maar wil wel iets in mijn maag hebben.

t: Versierde kwark met blauwe druiven

l: puntpaprika met guacamole, stukjes gekruide kipfilet uit de grillpan en rucola.

t: stukje courgettebrood met pesto. Later een kom courgettesoep.

a: 2 linzenkoeken (gekookte linzen, speltbloem, peper, zout, ui en knofpoeder in de hakmolen tot een deeg draaien, uitrollen en er platte, knapperige koeken van bakken) en 1 30+ kaascracker met gerookte zalm, parmesan en 450 gram geroerbakte verse spinazie. Heerlijk!! Toe ijs van banaan, peer, koffie, cacao en kwark.

Zondag:
o/t: Versierde kwark met blauwe druiven en XL hagelslag

l: 2 pannenkoeken (boekweit, roggemeel, havermeel, halfvolle melk), 1 met ham, stroop en 20+ kaas, 1 met speculoos en hagel.

t: 2 haringen, uitje, augurk (200 gram)

a: bloemkoolpizza / quiche. Bloemkoolbodem met ei en roggemeel, topping van rode saus (met tartaar) en 20+ kaas. Toe ijs van banaan/mango/kwark/citroenjam.

Groetjes,

Marloes

6 Responses

 1. Woow! Netjes gedaan, Marloes!

 2. Wat goed zeg! En wat eet je lekker!

  • Marloes Kuijpers

   Dank je wel! En ja ik vind afvallen op deze manier alles behalve een straf :)

 3. Ik ben heel benieuwd naar het sinaasappelbrood recept!

  • Marloes Kuijpers

   Hoi,

   Oei, ik gebruik eigenlijk zelden een echt recept. De basis is om en nabij de 100 gram meel, en dan net welke je lekker vindt of in huis hebt. Ik doe er iig wel altijd een deel met gluten door (spelt of rogge), dat maakt het net even wat zachter. Beetje bakpoeder (4 gram ongeveer) en smaakmakers (voor zoet brood: kaneel, cacao, vanille :)), en dan als ‘nat’ gebeuren fruit of groentemoes. In het geval van sinaasappelbrood had ik gewoon 2 sinaasappels (zonder schil ;)) fijngehakt in de keukenmachine, en dan door het meel roeren tot het opgenomen is (het moet niet te droog en niet te nat zijn). In een bakvorm gieten/scheppen en dan bakken op 160 graden tot de binnenkant droog genoeg is (met een prikkertje controleren).
   Het is elke keer weer een verrassing of en hoe het lukt hoor :) Maar ik vind het leuk om zo te experimenteren en het is bij altijd goed eetbaar ;)!

Leave a Reply