Wat beïnvloed wat je eet?

posted in: Informatie | 4

Jullie weten het misschien wel (of niet), ik heb een specialisatie in Voedingsgedrag. Ik weet dus aardig veel van welke zaken effect
hebben op hoeveel je eet.
Dus ik dacht laat ik daar eens iets over schrijven, een aantal zaken die invloed hebben op wat je eet, maar wat je niet wist (misschien).

1. Mensen zijn lui en dat heeft invloed op wat ze eten.
Er zijn onderzoeken gedaan waarbij ijs of in een gewone diepvries zat, of in een diepvries met een glazen schuif erover. En wat blijkt?
Mensen eten minder ijs als ze de moeite moeten doen om de schuif weg te schuiven. Ander voorbeeld, bij Google hebben ze in de bedrijfskantine de ”slechte dingen” zoals patat en dergelijke achterin de kantine staan en de
gezonde dingen vooraan. Mensen zullen dan minder van deze slechte dingen kopen.

Slide 1

2. Grootte heeft invloed op hoeveel je eet.
Je eet met je ogen dus als het lijkt alsof je bord helemaal vol is zit je voller dan als je eenzelfde portie op een veel groter bord legt. Kijk eens hier onder, beide porties zijn even groot, maar op het kleine bord lijkt het veel meer.
Wat kan je hiermee? Neem een kleiner bord of kom en je zult sneller volt zitten.
Overigens is er een heel mooi onderzoek waarbij sommige mensen uit een zichzelf bijvullende soepkom aten en zij gemiddeld veel meer aten dan de mensen die uit een gewone soepkom aten.
Maar dit effect gaat verder dan kommen en borden, het geld ook met lepels, eet je met een grote lepel dan eet je meer dan als je met een kleine lepel eet.

whichplate

3. Variatie maakt dat je meer eet.
Herinner de laatste keer dat je een buffet had of een keer wokken er is dan heel veel verschillende keuze en je wil alles wel proberen, dus aan het einde van de avond zit
je toch vaak net iets te vol. Maar dit geld ook voor iets simpels als M&M’s mensen eten meer M&M’s als er 7 verschillende kleuren zijn, dan als er 5 verschillende kleuren zijn,
omdat je het idee hebt dat je alles moet proberen.

index

4. Halo-effect
Tegenwoordig kom je ze overal tegen, producten die glutenvrij, vetvrij, zonder kleur-, geur- en smaakstoffen zijn. Dan moet het product wel gezond zijn toch? En dan
kan ik er zoveel van eten als ik wil? Dat is het halo-effect, één positieve eigenschap doet je denken dat het hele product goed is en je het dus onbeperkt kan eten. Maar, omdat de chips
biologisch en glutenvrij is wil dat nog niet zeggen dat het gezond is.

 

images

 

4 Responses

  1. Harry

    leuk artikel, een aantal zaken wist ik al. Ik denk er veel over na waarom ik meer eet dan goed voor me is, wat maakt dat ik eet, en wat ik eet? Waarom ben ik dikker dan mijn broers? Waarom eet een mens uberhaubt meer dan nodig is en waarom eten sommige meer dan andere? Is het alleen maar een groter bord, groter bestek en dichter bij het eten? Is het de enorme discipline van de slanke tegenover het ongediciplineerd gedrag van de dikke? Of is het zo dat de slanke makkelijk iets kan laten staan en de dikkere niet?

  2. willeke

    Leuk artikel. Ik word af en toe wel moe van allerlei beweringen over wat wel en niet en hoe je zou moeten eten..en wat de voedingsindustrie je wil doen geloven en dan nog alle info die op internet staat..grrm. Ik wil gewoon weten wat voor mij goed is, denk ik dat terwijl alles algemeen genomen is..

    • Inge

      Tja dat is inderdaad moeilijk, dat moet je zelf uitzoeken. Dit gaat meer over de achterliggende dingen waarom mensen vaak te veel eten, maar idd qua vet, suiker koolhydraat ed is het zo moeiijk, maar dat geldt zelfs voor mij terwijl ik voeding heb gestudeerd :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.