Zelf kiemen hoe doe je dat?

posted in: Informatie | 7

Kiemen hoe doe je dat

Ik heb de laatste tijd een kleine collectie aan kiemgroenten opgebouwd en dat is niet alleen lekker, gezond, maar ook super leuk en makkelijk om te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf kan kiemen thuis. Wat heb je nodig en waar krijg je dat. 

Ten eerste waar koop je die kiemzaden eigenlijk?
Ik heb een aantal van de Peulenschil een heel leuke kleine webwinkel dat ook nog eens biologisch verbouwd. Je kunt deze zaden online kopen, maar een beperkte aantal soorten kun je ook bij verschillende biologische winkels kopen.
De andere heb ik gekocht bij Dille en Kamille, ze hebben hier ook verschillende soorten kiemgroenten zoals basilicumkers, mosterd,  en boerenkool. De zakjes kosten rond de 2-3 euro en je kan hier heel veel kiemen van kweken 

En dan, hoe doe je dat eigenlijk kiemen?
Je hebt meerdere manieren: de weckpot methode de een kiemschaaltjes methode.

De weckpot methode
Het enige dat je hier voor nodig hebt is een glazen pot, een dikke elastiek en een stuk horgaas of een stuk dun stof.

Die kiemschaaltjes methode
Hier heb je een kiemschaaltje voor nodig, dat je bij o.a. Dille en Kamille kan kopen voor 8.95 euro. 

Bij beide methoden moet je de zaden eerst een aantal uur weken, hoeveel uur dat staat op de verpakking.
Dit doe je bij de weckpot methode gewoon in de pot.
Bij de kiemschaaltjes methoden doe je de zaadjes in een aparte potje of bakje, of wat ik meestal doe is in de glazenbodem van het kiemschaaltje.

Na de kweekuren giet je bij de weckpot methoden het water weg door de doek heen en zet je de pot schuin op zijn kop weg bijvoorbeeld in een vergiet.
Vervolgens spoel je de kiemen elke dag 2x om, totdat de kiemen de gewenste lengte hebben. Hoe lang dit over het algemeen duurt staat ook meestal op de verpakking.

Bij de kiemschaaltjes methode, giet je de pot leeg op het schaaltje en zorg je ervoor dat er water tot 1/2 cm onder het metalen gaasje blijf staan. Je vult door de tijd dit water aan als het minder word. Verder bespuit ik de zaadjes 2x per dag met water
uit een plantenspuit.

Kiemen hoe doe je dat

Kiemen hoe doe je dat

En hoe zit het eigenlijk met de gezondheidseffecten?
Er wordt altijd gezegd dat kiemen super gezond zijn, veel beter dan gewoon groenten.
Nu is het inderdaad zo dat per 100g kiemgroenten inderdaad veel meer voedingstoffen bevat dan ”volwassen’ groenten. Maar je
gebruikt natuurlijk veel minder kiemgroenten dan gewone groenten, dus dat zet niet echt zoden aan de dijk.

Er zijn bepaalde kiemgroenten, onder andere broccoli kiemen en andere koolkiemen die glucosinolaten bevaten.
Deze glucosinolaten zorgen ervoor dat je lichaam meer van een bepaald enzym aanmaakt. Dit specifieke enzym kan schadelijk stoffen in het lichaam omzetten naar onschadelijk stoffen en zou daardoor mogelijk kankerremmend kunnen zijn.

Ik ben helemaal fan van kiemen, omdat ik het super leuk vind om zelf iets te laten groeien en omdat het lekker is.
Wat door de sla geeft de sla toch weer een hele dimensie.
Een boterham met kaas wordt toch stukken leuker.

Heb je wel eens kiemen gekweekt?  

Deze post bevat affliate links, dat wil zeggen dat als je iets koopt via de link ik een kleine vergoeding krijg.  Jij betaalt geen cent meer voor het product en tegelijk steun je mij. 

7 Responses

  1. m

    Dank voor je blog
    Waterkers ken ik wel, maar kan dit ook met bijv. kikkererwten en zo ja…kan je ze dan “rauw” eten?

    vr. gr.

  2. Lynn Vrenken

    Leuk om te lezen, ik zou het zelf ook wel eens willen doen. Ik was pasgeleden bij Dille & Kamille en zag toevallig allerlei spullen om zelf groente te laten kiemen, maar ik twijfelde nog, misschien dat ik het toch maar eens ga doen! :)

  3. Niek

    Ha Inge

    Leuk dat je zo enthousiast bent. Ik ook. Ik kiem al jaren en ik ben blij dat ik deze ervaring bij de Peuleschil kan inzetten. Ik werk daar sinds vorig jaar.
    Ik kiem al heel veel, en inderdaad zijn de zaden van De Peuleschil super en niet duur. Wat zou je nog meer willen leren ?
    Ik kiem op verschillende manieren en ook wel met mixen, ik vind linzen heel gemakkelijk, kiem ook graag zonnebloempitten (lekker door de muesli) en rucola is heerlijk om op voorraad te houden. Bewaar je ze ook in de koelkast?
    Wist je touwens dat als je 1 of 2 dagen wegbent, maar al bent begonnen met kiemen, je het best in de koelkast kan bewaren? Als je thuis bent ga je dan gewoon verder met spoelen.

    Groet

    Niek Stavenga

    • m

      als leek, wat doe je met de kiemen, hoe eet je ze enz enz enz…kan je ook gedroogde peulvruchten kiemen?

      • Inge

        Ja je kan ook gedroogde peulvruchten kiemen, ik doe dit altijd met mungbonen om tauge te maken.
        Hoe je het eet? Ik doe ze op mijn boterhammen en door de salade :)

        • m

          sorry hoor maar dan een kikkererwt eet je die dan met bolletje en “staartje” zonder koken? Dan gaat het toch gisten?

          voel me dom hier..haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.