Volkoren Pita Broodjes Zelfgemaakt

posted in: Brood | 10

IMG_5773

Vroeger aten we wel eens shoarma (ja er is een tijd dat kleine Inge nog vlees at) en hoewel ik het vlees best lekker vond.
Was er iets dat ik nog lekkerder vond. Het is misschien een beetje raar, maar iedereen heeft rare eetgewoonten (toch?).
Ik bakte mijn pitabroodje altijd, knipte het dan doormidden, ja wij knipte pita broodjes met een schaar. En dan gingen de twee
helften terug in de broodrooster totdat ze lekker knapperig waren. Dan at ik de shoarma zo los en de pita doopte ik in de knoflooksaus
en at ik er naast. Super lekker!
Maar nu 15 jaar later, eet ik geen vlees meer, eet ik nauwelijks witte brood producten en volle vette knoflooksaus eigenlijk ook niet. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen pita broodjes meer kan eten.
Want volkoren pita broodjes zijn super makkelijk om zelf te maken en ook heel erg lekker gedipt in paparika dipsaus of in plaats van een
boterham als lunch (gevuld met mozerella en rauwkost bijvoorbeeld).
En ja dit gerecht bevat gist en nee dat is niet moeilijk en niet eng.
Gewoon proberen! Want deze pita broodjes zijn zoveel lekkerder en gezonder dan diegene die je in de winkel kan kopen.

Volkoren Pita Broodjes Zelfgemaakt

IMG_5781Nodig:

360g volkorenbloem
1 1/2 tl gist
1 tl zout2 el suiker
1 el olie
240 ml lauw water.

Hoe maak je het:

1. Meng het gist met de suiker en warme water en laat 5 minuten staan.
2. Meng de volkorenbloem, gist en zout in een grote kom. Roer de olie en het gistmengsel erdoor.
3. Kneed het deeg totdat het glad en soepel is (5-1o minuten).
4. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen.
5. Kneed het deeg kort door en verdeel het deeg in 12 bolletjes en rol deze op een met bloem bestoven werkoppervlakte
uit tot een cirkel van max 0,5 cm dik.
6. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Leg een deegplak in de warme pan en bak 1-2 minuten totdat
de onderkant bruin gespikkeld is, draai om en bak nogmaals 1/2-1 minuut. 7. Serveer de pita’s warm, je kan ze ook invriezen en later in de broodrooster opwarmen.

Geeft 12 pita broodjes

10 Responses

  1. Barbara

    Hoi! Gebruik je droge gist of verse gist? Wil dit namelijk ook eens proberen!

  2. astrid

    Ha Inge, denk je dat je de broodjes ook in de oven kunt bakken? Ik moet er nl ongeveer 25 bakken en dat duurt zo lang in de pan….

    • Inge

      Het duurt echt niet zo lang in een pan, maar het moet ook wel in de oven kunnen, paar minuten in een hele erge warme oven.

  3. Serçe

    Ik heb inmiddels mijn gist-angst overwonnen, dus ik ga dit recept zeker proberen :-) PS je foto’s worden steeds mooier, Inge!

  4. willeke

    Ik heb zelf ook wel eens pitabroodjes gebakken volgens een recept van AH. Die bak je gewoon in de oven, alleen je moet ze dan langer laten rijzen (eerst 4 uur en dan 30 min). Bij mij waren ze goed gelukt.. Duurt alleen wat lang.

  5. Ariane

    Hoi! ze waren bij mij erg lekker, ik had alleen het probleem dat ze niet goed open te snijden waren (vooral me vriend vond dit een ramp). Als ik ze in de pan legde kwamen er bubbels (deze gingen later redelijk weg) maar naast die bubbels kon je het broodje niet opensnijden. Weet je misschien wat ik verkeerd gedaan heb?

  6. Ariane

    Bedankt voor de tip! ik ga het zeker nog een keer proberen! mijn pan was idd niet gloeiend heet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.