Kikkererwtbodem Pizza

posted in: Hoofdgerecht | 10

Ik kwam een recept tegen voor een falaffal taart via Foodgawker en vond dat heel erg interessant klinken. Toen ik verder klikte naar het recept en begon te lezen, begonnen ze radertjes in mijn hoofd meteen te draaien:

Wat als ik die hummus vervang door tomatensaus die ik nog heb staan?
Ja dan lijkt het net pizza…
Maar dan moet ik de bodem wel wat dunner maken…
Ik heb nog een restje kaas liggen dat gaat er ook goed bij..
Maar wat doe ik verder nog op?
Ik heb nog paprika liggen en nog champignons en olijven! Want die mogen natuurlijk niet ontbreken.

En zo heb je deze heerlijke en gezonde pizza!

Tips:

  • Je kunt natuurlijk de pizza beleggen met wat je lekker vind.
  • Je kan ook hummus gebruiken in plaats van tomaten saus.
  • Je kan het waarschijnlijk ook met andere bonen maken!
  • Heb je restjes deeg over? Maak er balletjes van, bak ze en je hebt falaffal!

Kikkererwt Pizza

IMG_6227

 

Nodig:

150g gekookte kikkererwten
1/2 ui, fijngesneden
1 teen knoflook
2 el peterselie
1/8 tl rode peper vlokken (evt.)
1/2 tl bakpoeder
2 el bloem
Beleg voor pizza: tomatensaus, groenten, olijven, kaas

Hoe maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
2. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie en rode peper vlokken in de keukenmachine en pureer tot het grof gemalen is.
3. Voeg de bloem en bakpoeder toe en pulseer tot het begint samen te komen (grote brokken deeg in de keukenmachine).
4. Neem de bodem van een springvorm (ik gebruikte een mini vorm) en leg er een stuk bakpapier op.
5. Neem het deeg en duw op de bodem van de springvorm, duw het beslag uit tot het ongeveer 5 mm dik is. Je kunt de springvorm te gebruiken zodat het mooi rond word.
6. Bak de bodem 15 minuten tot het lichtbruin is en stevig aanvoelt.
7. Haal uit de oven, zet de oven op 200 graden Celsius.
8. Besmeer de bodem met tomatensaus, groenten en een beetje kaas.
9. Leg de ‘’pizza’’ nog 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Geeft 2 kleine pizza’s of 1 grote

Geinspireerd op Heat Oven To 350

10 Responses

  1. Silent Lucidity

    Ga ik ook maar eens proberen :)
    Ik bak ze van bloemkool, heb een keer lijnzaad geprobeerd en gisteravond bij gebrek aan bloemkool geprobeerd met knolselderij en wortel. Ook geslaagd :)

  2. Silent Lucidity

    Van welke :)
    Bloemkool weet ik inmiddels uit mijn hoofd.
    250 bloemkool, pulsen in de keukenmachine tot het redelijk fijn is. 8 minuten in de magnetron. Ondertussen kun je 250 gr. mozzerella raspen. Dan doe je de mozerella bij de bloemkool, samen met een eitje en kruiden naar smaak. Ik doe er altijd wat knoflook, tijm, oregano en basilicum in, rozemarijn is goed natuurlijk, maar daar hou ik niet zo van.
    En dan op 225 graden een kwartier bakken, ik doe het standaard 5 minuten langer en dan kijk ik gewoon, je kunt hem voordat ie de oven in gaat nog besprenkelen met olijfolie.
    En dan beleggen met wat je maar wil :)
    En afgelopen weekend de bloemkool vervangen door knolselderij en wortel.

    Volgens mij was de lijnzaadbodem iets van 1 cup (gebroken) lijnzaad(meel), een cup parmezaanse kaas en een ei. Maar dat weet ik niet zeker meer. Ik wil er de volgende keer een hartige taart mee maken.

  3. C

    klinkt heel bijzonder, is het qua voedingswaarde vergelijkbaar met een supermarkt pizza?

    vr. gr.

    • Inge

      Nee veel beter in kikkererwten zitten heel veel vezels en eiwitten die niet in de witte bloem van een super markt pizza zitten…

      • C

        Bedankt! Het klinkt erg gezond maar wel heel voedzaam, calorierijk, maar wel lekker,
        Maakt u er 1 per persoon

  4. Mieke

    Is het ook mogelijk om de bodem te maken van kikkererwtenmeel. Ik heb al een tijdje zo’n pak meel staan, maar weet niet zo goed wat ik er mee kan doen.

    • Inge

      Volgens mij kan dat wel, gewoon mengen met water en een beetje bakpoeder totdat het een goed deeg is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.