Linzenbrood

posted in: Hoofdgerecht | 19

Ik probeer wederom wat meer te experimenteren met zelfgemaakte ‘’vleesvervangers’’’. En toen ik dit recept zag voor linzenbrood, was ik heel erg benieuwd. Ik houd eigenlijk helemaal niet van linzen, maar ik hoopte dat het gedeeltelijk pureren van de linzen en het toevoegen van allerlei andere smaken ervoor zou zorgen dat het wel eetbaar zou worden. En wat bleek tot mijn verbazing het was echt heel erg verbazend lekker en makkelijk om te maken.
En nog mooier? Linzen zijn net als bonen heel erg gezond!

Linzenbrood

IMG_6617

Nodig:

125ml water
100g linzen
1 el lijnzaad + 2 el water
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1/2 tl olie
40g havermout
125ml tomatensaus
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
zout en peper
3 el barbecue saus

Hoe maak je het:

  1. Breng het water aan de kook, voeg de linzen toe en laat 25-30 minuten koken totdat de linzen zacht zijn.
  2. Meng het lijnzaad en water en zet 5 minuten weg.
  3. Bak de ui in de olie tot deze zacht is.
  4. Pureer de ui, linzen en havermout in een keukenmachine of met de staafmixer tot het redelijk fijn is (het hoeft niet glad te zijn).
  5. Roer de lijnzaad, tomatensaus, kruiden en zout en peper door het linzen mengsel.
  6. Schep het in een kleine springvorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  7. Giet de barbecue saus over de bovenkant.
  8. Bak 35-45 minuten op 175 graden Celsius.
  9. Laat 10 minuten en snijd dan in stukken.

Geeft 3-4 porties

19 Responses

  1. Tine

    Ik zag ooit eens dergelijk receptje op Oh She Glows. Zij deed er ook nog walnoten door.
    Leuk dat het goed smaakte. Linzen schrikken me altijd op één of andere manier af maar eigenlijk is het best lekker!

  2. Silvia

    Ziet er lekker uit, ga ik ook eens proberen! Zou je in plaats van bbq saus ook ketchup kunnen gebruiken?

  3. Martine

    Hmm, die van mij is niet helemaal gelukt, geloof ik. Het is zeker de bedoeling dat het hard wordt en je het echt als brood kunt eten?

  4. Tine

    Nog een vraagje: tomatensaus, bedoel je dan een blik tomatenstukjes of bedoel je echt een soort pastasaus kant-en-klaar? Welke gebruikte jij precies?

    • De Bakparade

      Ik heb gladde tomatensuas zonder kruiden of wat er dan ook in gebruik uit zo’n heel goedkoop pakje (zijn iets van 30 cent ofzo). Maar als je een restje pastasaus hebt zonder al te grote stukken erin moet het ook lukken..

  5. Hanneke

    Ziet er inderdaad erg lekker uit. Ik vroeg me alleen af: die bbq-saus, wat is dat voor saus? Ik gebruil liever geen kant-en-klare sauzen en vroeg me af wat de ingredienten van deze saus zijn zodat ik het wellicht zelf kan vervangen door bepaalde kruiden…

  6. Claudia

    Hoi Inge,

    Gebruik je rode linzen? Of maakt het niet uit welke je gebruikt?

    groetjes,
    Claudia

  7. Stella

    Ik ben dol op linzen dus deze komt op mijn to make lijstje te staan! Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe het er aan de binnenkant uitzag trouwens :)

  8. marijksels

    Klinkt goed! Begrijp ik goed dat je het linzenvocht dus ook gebruikt?!

  9. Monique

    Ik heb de helft van het recept in cupcake vorm gemaakt. Super handig en koud heerlijk als lunch. Ipv barbecuesaus eigengemaakte ketchup met kruiden.

  10. Merijn

    Gister dit vegetarisch gehaktbrood gemaakt. Ik vond het erg lekker en ik ga proberen wat variaties met andere kruiden te maken! Bedankt voor de inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.