Ik probeer wederom wat meer te experimenteren met zelfgemaakte ‘’vleesvervangers’’’. En toen ik dit recept zag voor linzenbrood, was ik heel erg benieuwd. Ik houd eigenlijk helemaal niet van linzen, maar ik hoopte dat het gedeeltelijk pureren van de linzen en het toevoegen van allerlei andere smaken ervoor zou zorgen dat het wel eetbaar zou worden. En wat bleek tot mijn verbazing het was echt heel erg verbazend lekker en makkelijk om te maken.
En nog mooier? Linzen zijn net als bonen heel erg gezond!
Linzenbrood
Nodig:
125ml water
100g linzen
1 el lijnzaad + 2 el water
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1/2 tl olie
40g havermout
125ml tomatensaus
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
zout en peper
3 el barbecue saus
Hoe maak je het:
- Breng het water aan de kook, voeg de linzen toe en laat 25-30 minuten koken totdat de linzen zacht zijn.
- Meng het lijnzaad en water en zet 5 minuten weg.
- Bak de ui in de olie tot deze zacht is.
- Pureer de ui, linzen en havermout in een keukenmachine of met de staafmixer tot het redelijk fijn is (het hoeft niet glad te zijn).
- Roer de lijnzaad, tomatensaus, kruiden en zout en peper door het linzen mengsel.
- Schep het in een kleine springvorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
- Giet de barbecue saus over de bovenkant.
- Bak 35-45 minuten op 175 graden Celsius.
- Laat 10 minuten en snijd dan in stukken.
Geeft 3-4 porties
Blondie
Ziet er lekker uit! En het klinkt inderdaad erg makkelijk te maken.
Tine
Ik zag ooit eens dergelijk receptje op Oh She Glows. Zij deed er ook nog walnoten door.
Leuk dat het goed smaakte. Linzen schrikken me altijd op één of andere manier af maar eigenlijk is het best lekker!
Valerie
Klinkt goed!
Hoe groot is je springvorm?
Silvia
Ziet er lekker uit, ga ik ook eens proberen! Zou je in plaats van bbq saus ook ketchup kunnen gebruiken?
De Bakparade
@ Valerie
16 cm
@ Silvia
Kan ook met ketchup!
Renee
Ik weet ook nooit wat ik met linzen moet doen! Ga dit zeker proberen ^^
Martine
Hmm, die van mij is niet helemaal gelukt, geloof ik. Het is zeker de bedoeling dat het hard wordt en je het echt als brood kunt eten?
De Bakparade
Nee hoor het moet juist een beetje zacht maar stevig zijn, het is brood als in gehaktbrood,
Tine
Nog een vraagje: tomatensaus, bedoel je dan een blik tomatenstukjes of bedoel je echt een soort pastasaus kant-en-klaar? Welke gebruikte jij precies?
De Bakparade
Ik heb gladde tomatensuas zonder kruiden of wat er dan ook in gebruik uit zo’n heel goedkoop pakje (zijn iets van 30 cent ofzo). Maar als je een restje pastasaus hebt zonder al te grote stukken erin moet het ook lukken..
Hanneke
Ziet er inderdaad erg lekker uit. Ik vroeg me alleen af: die bbq-saus, wat is dat voor saus? Ik gebruil liever geen kant-en-klare sauzen en vroeg me af wat de ingredienten van deze saus zijn zodat ik het wellicht zelf kan vervangen door bepaalde kruiden…
Inge
Hoi Hanneke, dank jewel :) je kan hem zelf maken zie bv hier https://www.debakparade.nl/2012/08/kruidige-perzik-barbecue-saus.html of breng zelf tomatensaus op smaak met bv cajunkruiden.
Claudia
Hoi Inge,
Gebruik je rode linzen? Of maakt het niet uit welke je gebruikt?
groetjes,
Claudia
Inge
Ik heb zowel groene als rode met succes gebruikt!
Stella
Ik ben dol op linzen dus deze komt op mijn to make lijstje te staan! Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe het er aan de binnenkant uitzag trouwens :)
marijksels
Klinkt goed! Begrijp ik goed dat je het linzenvocht dus ook gebruikt?!
Monique
Ik heb de helft van het recept in cupcake vorm gemaakt. Super handig en koud heerlijk als lunch. Ipv barbecuesaus eigengemaakte ketchup met kruiden.
Merijn
Gister dit vegetarisch gehaktbrood gemaakt. Ik vond het erg lekker en ik ga proberen wat variaties met andere kruiden te maken! Bedankt voor de inspiratie!
Inge
Wat leuk om te horen! Geniet ervan!