Gezondere Kaneel Broodjes

posted in: Brood | 18

IMG_6335

Het is typisch Zweeds Kanelbulle, oftewel kaneelbroodjes, die je overigens ook bij de grote blauw-geel winkel kan kopen en eten.
En hoe lekker die broodjes ook zijn, echt gezond zijn ze niet.
Maar toen ik het recept voor deze gezondere kaneelbroodjes zag op Happy Herbivore, wist ik dat ik ze moest maken.  Ik maakte ze voor de eerste keer
zo’n 4 jaar geleden, maar ik maak ze nog steeds af en toe en waan ik me met een kopje thee weer even terug naar een Zweedse fika.

Gezondere Kaneel Broodjes

IMG_6348
Nodig:

185ml melk
1 zakje gedroogde gist
360g volkorenbloem
1 tl bakpoeder
50g suiker
3 tl kaneel
1/4 tl zout
10 el appelmoes
handje rozijnen

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
2. Warm de melk op tot deze lauwwarm is en los de gist erin op, laat 5 minuten staan.
3. Meng ondertussen de bloem, 1 el suiker, 1tl kaneel en zout in een grote kom.
4. Roer er 5 el appelmoes en het melkmengsel door en kneed vervolgens tot een glad deeg.
5. Zet het deeg weg en laat 30 minuten rijzen.
6. Rol het deeg uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven oppervlakte.
7. Meng van de suiker, 2 tl kaneel, 5 el appelmoes en rozijnen.
8. Smeer het appelmoes-rozijn mengsel uit over de deegplak (laat een stuk rond de randen vrij).
9. Rol de deeglap vanuit de lange kant redelijk strak op en snijdt er ongeveer 6-10 stukken.
10. Leg de broodjes in de springvorm dicht tegen elkaar aan.
11. Bak de broodjes 20-25 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.

Geeft 6-10 stuks.
Je kunt deze koud of warm eten en ze zijn prima in te vriezen.

Aangepast van Happy Herbivore

 

18 Responses

  1. Oh yeah! Ze waren zeker lekker!
    xx Ellen

  2. mijn deeg was te plakkerig om uitterollen en repen van de snijden(dat probleem heb ik wel vaker bij deeg)
    dus ik heb even geimprofiseert en het deeg meteen in vorm gedaan,vulling erop,en met een lepel dichtgevouwen
    na het bakken pas in stukken gesneden
    en het was erg lekker

  3. Wilemijn

    Hallo,
    Dit ziet er heerlijk uit! Maar toch een vraagje:
    kun je dit ook zonder suiker maken? De suiker vervangen door agave siroop of kokosbloemsuiker bijvoorbeeld?

    Groetjes, Willemijn

  4. @ Willemijn,
    De suiker in het mengsel dat je in de broodjes doet kan je makkelijk weg laten of vervangen door een andere droge suiker vervanger (dus niet agave siroop). Je zou evt. ook de deeglap kunnen besmeren met appelstroop (zonder toegevoegde suiker) of de agave siroop en dan de appelmoes weglaten.
    De suiker in het deeg zou je ook kunnen vervangen door een droge suiker vervanger, ik denk niet door agave siroop omdat het dan te plakkerig wordt.
    Wat is kokosbloemsuiker trouwens? Heb ik nog nooit van gehoord…
    groetjes I.

  5. @ Willemijn,
    Ik heb ze gister geprobeerd met appelstroop erin ipv appelmoes mengsels en dat ging erg goed. Je moet alleen de bodem van je springvorm met bakpapier bekleedde omdat de appelstroop ‘smelt’ en een beetje eruit loopt, maar desalniettemin werden ze met appelstroop ook goedgekeurd :)

    groetjes I.

  6. Anonymous

    Ze waren heerlijk! ik heb ze wel gemaakt met tarwebloem ipv volkoren, want dat had ik niet in huis en ze moesten 10 minuten langer nog in de oven maar het was erg geslaagd!
    groetjes Myrthe

  7. Anonymous

    Ik wil om het uit te proberen een half recept maken.
    Moet ik dan toch het hele zakje gist gebruiken, of maar de helft?
    groetjes, Eline

  8. Ik had niet genoeg bloem in huis, dus heb volkorentarwemeel gebruikt. Ze waren wel lekker, maar erg stevig. Op de foto zien ze er veel zachter en plakkerig uit. Je kunt bloem en meel zeker niet met elkaar vervangen? Wat is dan eigenlijk het verschil?

  9. @Mb82
    Het zou inderdaad kunnen komen doordat je meel hebt gebruikt; meel bevat meer van het orginele tarwe, waardoor het zwaarder zou kunnen zijn. Of misschien was je gist niet meer goed, dan rijst het minder goed en zal het dus steviger zijn.
    Trouewens super leuk dat je ze hebt gemaakt en ze lekker vond :)

  10. Waarom zit er eigenlik gist in als het niet hoeft te rijzen?

  11. @ Anoniem,

    Goede vraag, ik weet het eigenlijk niet…

  12. Hoi,

    Ik wil deze graag een keer maken want ze zien er echt heerlijk uit, maar ik heb een paar vraagjes:
    Kan je ook verse gist gebruiken ipv gedroogde gist? En hoeveel gram gist is het?
    en kun je ook wijnsteenzuurbakpoeder ipv gewone bakpoeder gebruiken?

    Groetjes Lianne

  13. Je kan 20g verse gist vervangen door 1 zakje gedroogde gist,
    Ik denk dat je wijnsteenbakpoeder 1op1 vervangen, maar ik weet het niet 100% zeker

  14. Voor mensen die niet zo van rozijnen houden, ik heb ze gemaakt met appeltjes fijngesneden en even drooggedept voor dat ik ze als vulling heb gebruikt. OOOh te lekker :D dank voor dit recept!!

  15. Natasja

    Mag ik vragen waarom je dit “gezonde kaneel broodjes” noemt?
    Er zit suiker in en appelmoes die waarschijnlijk ook gezoet is met suiker.
    Zelf zou ik de suiker daarom vervangen voor kokosbloesemsuiker en ongezoete appelmoes.
    Kokosbloesemsuiker is ook suiker en daar moet je ook niet té veel van eten, maar is altijd beter dan de witte geraffineerde suiker.

    Groetjes Natasja

    • Ik gebruik zelf suikervrije appelmoes van de biologische winkel.
      Je kan natuurlijk ook zelf kokossuiker toevoegen, hoewel ik niet van mening ben dat dit perse beter is.
      En dit is mijn visie van gezond; als de jouwe anders is, dan mag je het aanpassen aan jou visie :)

  16. Als je geen volkorenbloem hebt maar meel, kun je het ook door een fijne zeef doen. En rozijnen vervangen door appel, dan vind ik het zelf fijner om stukjes gedroogde appel te gebruiken (in het seizoen droog ik ze zelf, is lekkerder dan gekocht in de winkel en ze zijn makkelijk een jaar houdbaar). De smaak is dan een stuk intenser en de stukjes blijven steviger dan stukjes gewone appel.

Leave a Reply