Gezonde Kaneelbroodjes

posted in: Brood | 18

gezonde kaneelbroodjes

Het is typisch Zweeds Kanelbulle, oftewel kaneelbroodjes, heerlijke luchtige en zoete broodjes boordenvol kaneel die je in Zweden zo’n beetje op elke straathoek kan kopen. En tijdens mijn stage periode in Zweden at ik ze dan ook geregeld.  Bij een kopje koffie, bij het ontbijt of bij een echte Zweedse fika, kaneelbroodjes zijn altijd lekker. Maar echt gezond kunnen we die kaneelbroodjes noemen. Dus wat doen we dan? We maken zelf gezonde kaneelbroodjes.

Ik vond dit recept voor gezonde kaneelbroodjes ooit op de website Happy Herbivore, maar na vele keren maken heb ik het recept helemaal Inge gemaakt met toevoeging van rozijnen en pecannoten. Ik waan weer even terug naar een Zweedse fika als ik een hap neem uit deze heerlijke gezonde kaneelbroodjes .

Gezonde Kaneelbroodjes

gezonde kaneelbroodjes
Nodig:

185ml melk
1 zakje gedroogde gist
360g volkorenbloem
1 tl bakpoeder
50g suiker
3 tl kaneel of koekkruiden (ik gebruikte zelfgemaakte koekkkruiden)
1/4 tl zout
150g appelmoes
30g rozijnen
30g pecannoten of walnoten, grof gehakt

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van een springvorm of een ovenschaal met bakpapier.
2. Warm de melk op tot deze lauwwarm is en los de gist erin op, laat 5 minuten staan.
3. Meng ondertussen de bloem, 15g suiker, 1tl kaneel en zout in een grote kom.
4. Roer er 50g  appelmoes en het melkmengsel door en kneed vervolgens tot een glad deeg.
5. Bedek de kom met een vochtige theedoek, en zet het deeg weg op een warme plek. Laat 30-60 minuten rijzen.
6. Rol het deeg uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven oppervlakte; de deegplak zou ongeveer 3-5mm dik moeten zijn.
7. Meng de suiker, 2 tl kaneel en 100g appelmoes totdat alles goed gemengd is.
8. Smeer het appelmoesmengsel uit over de deegplak maar laat ongeveer 1 cm van de randen vrij.  Het kan zijn dat je wat van het appelmoes mengsel overhoud. Verdeel vervolgens de rozijnen en pecannoten of walnoten over het deeg.
9. Rol de deeglap vanuit de lange kant redelijk strak op en snijdt er ongeveer 6-10 stukken. Het kan zijn dat aan de uiteinde geen vulling zit, ik gooi deze stukjes altijd weg.
10. Leg de broodjes in de springvorm of ovenschaal dicht tegen elkaar aan.
11. Bak de broodjes 20-25 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.

Geeft 6-10 stuks.
Je kunt deze koud of warm eten en ze zijn prima in te vriezen.

Aangepast van Happy Herbivore
Recept en foto aangepast op 13 mei 2021, oorspronkelijke versie 8 juni 2014.

 

18 Responses

  1. Anonymous

    mijn deeg was te plakkerig om uitterollen en repen van de snijden(dat probleem heb ik wel vaker bij deeg)
    dus ik heb even geimprofiseert en het deeg meteen in vorm gedaan,vulling erop,en met een lepel dichtgevouwen
    na het bakken pas in stukken gesneden
    en het was erg lekker

  2. Wilemijn

    Hallo,
    Dit ziet er heerlijk uit! Maar toch een vraagje:
    kun je dit ook zonder suiker maken? De suiker vervangen door agave siroop of kokosbloemsuiker bijvoorbeeld?

    Groetjes, Willemijn

  3. I.

    @ Willemijn,
    De suiker in het mengsel dat je in de broodjes doet kan je makkelijk weg laten of vervangen door een andere droge suiker vervanger (dus niet agave siroop). Je zou evt. ook de deeglap kunnen besmeren met appelstroop (zonder toegevoegde suiker) of de agave siroop en dan de appelmoes weglaten.
    De suiker in het deeg zou je ook kunnen vervangen door een droge suiker vervanger, ik denk niet door agave siroop omdat het dan te plakkerig wordt.
    Wat is kokosbloemsuiker trouwens? Heb ik nog nooit van gehoord…
    groetjes I.

  4. I.

    @ Willemijn,
    Ik heb ze gister geprobeerd met appelstroop erin ipv appelmoes mengsels en dat ging erg goed. Je moet alleen de bodem van je springvorm met bakpapier bekleedde omdat de appelstroop ‘smelt’ en een beetje eruit loopt, maar desalniettemin werden ze met appelstroop ook goedgekeurd :)

    groetjes I.

  5. Anonymous

    Ze waren heerlijk! ik heb ze wel gemaakt met tarwebloem ipv volkoren, want dat had ik niet in huis en ze moesten 10 minuten langer nog in de oven maar het was erg geslaagd!
    groetjes Myrthe

  6. Anonymous

    Ik wil om het uit te proberen een half recept maken.
    Moet ik dan toch het hele zakje gist gebruiken, of maar de helft?
    groetjes, Eline

  7. Mb82

    Ik had niet genoeg bloem in huis, dus heb volkorentarwemeel gebruikt. Ze waren wel lekker, maar erg stevig. Op de foto zien ze er veel zachter en plakkerig uit. Je kunt bloem en meel zeker niet met elkaar vervangen? Wat is dan eigenlijk het verschil?

  8. De Bakparade

    @Mb82
    Het zou inderdaad kunnen komen doordat je meel hebt gebruikt; meel bevat meer van het orginele tarwe, waardoor het zwaarder zou kunnen zijn. Of misschien was je gist niet meer goed, dan rijst het minder goed en zal het dus steviger zijn.
    Trouewens super leuk dat je ze hebt gemaakt en ze lekker vond :)

  9. Anonymous

    Hoi,

    Ik wil deze graag een keer maken want ze zien er echt heerlijk uit, maar ik heb een paar vraagjes:
    Kan je ook verse gist gebruiken ipv gedroogde gist? En hoeveel gram gist is het?
    en kun je ook wijnsteenzuurbakpoeder ipv gewone bakpoeder gebruiken?

    Groetjes Lianne

  10. De Bakparade

    Je kan 20g verse gist vervangen door 1 zakje gedroogde gist,
    Ik denk dat je wijnsteenbakpoeder 1op1 vervangen, maar ik weet het niet 100% zeker

  11. Unknown

    Voor mensen die niet zo van rozijnen houden, ik heb ze gemaakt met appeltjes fijngesneden en even drooggedept voor dat ik ze als vulling heb gebruikt. OOOh te lekker :D dank voor dit recept!!

  12. Natasja

    Mag ik vragen waarom je dit “gezonde kaneel broodjes” noemt?
    Er zit suiker in en appelmoes die waarschijnlijk ook gezoet is met suiker.
    Zelf zou ik de suiker daarom vervangen voor kokosbloesemsuiker en ongezoete appelmoes.
    Kokosbloesemsuiker is ook suiker en daar moet je ook niet té veel van eten, maar is altijd beter dan de witte geraffineerde suiker.

    Groetjes Natasja

    • Inge

      Ik gebruik zelf suikervrije appelmoes van de biologische winkel.
      Je kan natuurlijk ook zelf kokossuiker toevoegen, hoewel ik niet van mening ben dat dit perse beter is.
      En dit is mijn visie van gezond; als de jouwe anders is, dan mag je het aanpassen aan jou visie :)

  13. Lucinda

    Als je geen volkorenbloem hebt maar meel, kun je het ook door een fijne zeef doen. En rozijnen vervangen door appel, dan vind ik het zelf fijner om stukjes gedroogde appel te gebruiken (in het seizoen droog ik ze zelf, is lekkerder dan gekocht in de winkel en ze zijn makkelijk een jaar houdbaar). De smaak is dan een stuk intenser en de stukjes blijven steviger dan stukjes gewone appel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.