Pittige Chili Tempeh

posted in: Hoofdgerecht | 8

Tempeh het is zo’n product dat heel weinig gebruikt word en dat is heel erg jammer, want het is echt heel
erg lekker als je weet hoe je het moet maken :)
Maar voordat we naar het super makkelijke, gezonde en heerlijke recept overgaan, eerst even een lesje tempeh:

Tempeh word gemaakt door een bacteriecultuur toe te voegen aan sojabonen, deze bacteriën fermenteren de sojabonen en verbinden de bonen daarmee tot een soort witte cake.
Tempeh is heel gezond. Het bevat vitamine B12, veel vezels, veel eiwitten en het is laag in vet.
Tempeh is net als tofu één grote smaakspons, het neemt elke smaak op die je er aan toevoegt.
Tempeh is goedkoop, bij mijn toko kost het 1,25 voor een pak van 400gram waarvan je makkelijk met vier personen kan eten.

En nu over na dit heerlijke recept!

Pittige Chili Tempeh

pittige tempeh
Nodig:

  • 125ml zoete chilisaus
  • 125ml bouillon
  • 1/2 tl cayenne
  • 1/2 tl oregano
  • 200g tempeh

Hoe maak je het:

  1. Snijdt de tempeh horizontaal door midden en dan in drie driehoeken.
  2. Doe de chilisaus, bouillon en oregano in een schaal en meng goed.
  3. Leg de tempeh in de marinade.
  4. Zet beide 1-2 minuten in de magnetron; je wilt de magnetron verwarmen zodat deze meer smaak opneemt.
  5. Laat het vervolgens 30 minuten tot een aantal uren marineren.
  6. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie.
  7. Haal de tempeh ui de marinade en bak de tempeh 5 minuten terwijl je de tempeh vaak keert.
  8. Voeg de rest van de marinade toe en laat 10 minuten inkoken, maar zorg wel dat je de bodem goed schoon blijft schrappen met een spatel (anders heb je later héél veel afwas ;)).

Genoeg voor 2 personen

En voor de leuk hoe ik hem daadwerkelijk at:

pittige tempeh

8 Responses

  1. Simone

    Dit ziet er wel lekker uit. Ik moet bekennen dat ik ook niet zo’n liefhebber ben van tempeh. Geen echt goede ervaringen mee in ieder geval maar wellicht toch maar weer eens proberen!

  2. w.

    Tempeh is ook goed in te vriezen, behoud z’n smaak en vorm. Heb je ook wel eens een krokante variant gemaakt? Daar ben ik nog steeds mee aan het worstelen? Idee hoe je dat kunt doen?

    • Inge

      Ik heb net tempeh in mijn diepvries liggen :) Ik ga eens krokante proberen, keep you updated :)

    • Inge

      Ik heb net tempeh in mijn diepvries liggen :) Ik ga eens krokante proberen, keep you updated :)

  3. Lucinda

    Bij mijn weten is het geen bacterie- maar een schimmelcultuur waarmee tempeh wordt gemaakt.

    Ik ken tempeh nauwelijks. Heb het toen ik nog in Amsterdam woonde wel eens gehad bij een soort van indonesische afhaalwinkel. Ik vind de textuur een stuk lekkerder dan die van tofu. Zelf heb ik het nog nooit gemaakt, mede omdat ik er eigenlijk maar weinig recepten van zie. Toevallig heb ik nu wel een blok in de koelkast om te proberen, dus dan moet ik dan morgen gelijk maar doen.

    • Inge

      Oh echt dan moet ik het nog eens goed opzoeken. Bedankt voor de tip!
      En als je het maakt, moet je me laten weten wat je ervan vond :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.