Ultieme verkoudheidsthee Gember Citroen Honing Thee

posted in: Drankjes | 28

Het is weer die tijd van het jaar  dat iedereen begint te snotteren, hoesten en de kriebels in de keel weer beginnen. Zo ook bij mij ik voel het weer een zere keel, verkouden en al die andere vervelende kwaaltjes die bij de heerlijke herfst van Nederland horen. Maar ik heb ook een oplossing voor dit vervelende probleem: gember-citroen-honing thee, een heel oud huishoudmiddeltje tegen keelpijn en verkoudheid.

Waarom werkt dit zo goed?

Gember heeft verschillende medicinale kwaliteiten zo helpt het tegen misselijkheid, het verwarmd het lichaam, kalmeert het spijsverteringskanaal en is goed voor de bloedcirculatie. Dit komt omdat gember een stof bevat die gingerol bevat dit is een antioxidant, het voorkomt misselijkheid door de productie van oxidatieve producten in het maag-darmkanaal te neutraliseren, waardoor misselijkheid vermindert. Ten tweede helpt het om bloedvezels samen te laten trekken dat zijn verwarmende effect verklaart. Tenslotte blokkeert het de serotonine receptoren in de maag die misselijkheid kunnen veroorzaken, het voorkomt dat serotonine op zijn receptor bindt naar binnen gaat en misselijkheid veroorzaakt.

Honing heeft antibacterieel, antivirale en antifungale eigenschappen (dit geldt dan met name voor rauwe honing) Er zijn zelfs voedingsstoffen in de honing gevonden die anti-kanker en anti-tumor eigenschappen hebben.
Maar honing heeft nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten waar nog onderzoek naar wordt gedaan, dit is overigens ook mede afhankelijk van de soort bijen en het soort bloemen die die bijen bezoeken. En het heeft natuurlijk verzachtende eigenschappen voor de keel.

En tenslotte citroen, deze vrucht bevat vele flavenoiden waarvan onder andere bewezen is dat ze anti-kanker en antibiotica eigenschappen hebben. En natuurlijk zijn citroenen een goede bron van vitamine C, deze vitamine is in de natuur één van de belangrijkste anti-oxidanten, die de invloed van vrije radicalen die onder invloed van allerlei situaties (stress, roken etc.) ontstaan kan neutraliseren.

Gember Citroen Honing Thee

Nodig:

 • stukje gember (1 cm)
 • 1 el citroensap
 • 1 tl honing

Hoe maak je het:

 1. Snijd de gember in kleine stukjes of rasp het fijn.
 2. Kook 1/2 liter water en doe deze samen met de gember in een thermosfles en laat 20-30 minuten staan.
 3. Giet een kop vol met de gemberthee en voeg de honing en het citroensap toe.

Je kunt natuurlijk ook meer gemberthee maken en deze later weer opwarmen!

28 Responses

 1. Dit recept heb ik tijdens mijn rondreis in India ook opgepikt. Ik gooi zelf de gember en citroen in de sapcentrifuge zodat je alle goede stoffen eruit haalt. Dan is hij wel heel pittig maar het werkt echt super!! Leuk dat je dit recept op je site hebt staan!

 2. Anonymous

  Mijn moeder gebruikte dit bovenstaande recept met geraspte nootmuskaat voor ons als we verkouden waren. I.p.v honing gebruikte zijj als echte surinaamse melase stroop.

 3. net gemaakt, stuk gember in de knoflookpers gedaan en citroensap van een hele citroen, beetje honing en een pot thee gezet. helaas geen verse honing…..wordt aan gewerkt. het is nog lekker ook!

 4. Ja! gember verricht wonderen.. alleen niet drinken voor het slapen gaan! Ik weet niet of dat voor iedereen geld maar ik krijg echt een kick van gember en dan kan ik niet rustig slapen.. Ik gooide voorheen ook nog wel eens gember door de koffie, voor een extra stoot energie in de ochtend.

 5. Net gemaakt :-)echt lekker
  ben heel verkouden en dit werkt prettig, verwarmend,opwekkend.
  Ga de thee dan ook niet s’avonds drinken.

 6. Als je de rauwe honing verhit door er kokend water op te gooien is’ie niet rauw meer. Liever een lepeltje honing dan zo innemen ?

 7. beste

  kan je dit ook met gemberpoeder doen of niet? Is dit ook aan te raden voor kindjes van 3 tot 5 jaar?

  • Het is wel echt beter om het met verse gember te doen. Ik durf niet te zeggen of het ook voor kindjes kan.

 8. De goede werking van honing als je dit in heet water doet, wordt teniet gedaan, Lees ik regelmatig. Klopt dit?

  • Klopt, de goede stoffen in de honing gaan stuk. Honing mag in de thee wanneer deze goed is afgekoeld.

  • marie-rose

   Klopt als je honing verwarmt boven de 40 Graden , dan maak je alle goede inhoudstoffen die er in zitten gewoonweg kapot. Als je honing medicinaal wil gebruiken , NOOIT verwarmen boven 40 graden.
   Als je gewoonweg als zoetstof neemt kan je dat wel doen, maar dan weet je dat de inhoudstoffen geen medicinale werking meer hebben.

   • Klopt, en hetzelfde voor vitamine c! Dit verdwijnt als sneeuw voor de zon in kokend water.

  • let wel, je moet rauwe honing kopen. Wat je koopt in de gewone supermarkt is gewoon veredelde suiker. (Rauwe honing kost stukken meer maar smaakt ook veeeel beter.)

 9. Blij om uw website ontdekt te hebben. Ik ga dat -atchoum- onmiddellijk gaan uitproberen.

 10. Ik heb de gember gerasp plat gemaakt en toen in de diepvries zodat ik stukjes afkan breken is dit goed

 11. Kun je ook geraspte gember uit een potje van bijvoorbeeld Go-Tan gebruiken?

 12. Bedankt voor de fijne tip! Het water staat ondertussen al te koken en de gember is gesneden. Hopelijk gaat mijn verkoudheid nu snel weg. Lang leve gemberthee!

 13. Ik was ook verkouden maar het verricht echt wonderen!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Sinds ik ruim vier jaar een -bijna- suikerLOOS leven leid, ben ik NIET meer verkouden geweest.
  Nóg beter?

  • Wat fijn voor je :)

  • Paul Bakker

   Nou, Joh Hart, nu je het zo zegt, ik gebruik ook geen suiker en heb ook al heel erg lang geen verkoudheid of griep gezien. Al zeker 15 jaar niet ..

 15. Moet je deze 1/2 liter maar 1 keer per dag drinken of moet het meerdere keren per dag gedronken worden?

 16. Het is dus 1/2 per dag dus? :)

Leave a Reply