Ik heb besloten om een aantal oude recepten die ik helemaal geweldig vind of heel erg populair zijn, opnieuw te maken, fotograferen (aangezien mijn fotografie toch wel verbeterd is) en te posten. Maar ook om sommige recepten die misschien niet de populariteit krijgen die ze verdienen uit de krochten van mijn blog wat nieuwe aandacht te geven.
En vandaag begin ik met de toch wel heel populaire Suikervrije Pindakaas Banaan Havermout Koekjes die al sinds 31 mei 2011 op De Bakparade te vinden zijn.
En ik snap waarom ze zo populair zijn, ze zijn heerlijk, gezond, makkelijk te maken en heel goed in de diepvries te bewaren, wat wil je nog meer van een koekje?
Er is ook een chocolade-variant, zie Suikervrije Chocolade Banaan Koekjes.
Ander suikervrije recepten:
- Suikervrije Bounties
- Suikervrije Pindakaas Vingerafdruk Koekjes
- Suikervrije Rozijn Zonnebloempit Ontbijtkoek
- Suikervrije Chocolade Brownies
Suikervrije Pindakaas Banaan Havermout Koekjes
Nodig:
2 hele rijpe bananen (260 gram, denk bruin!)
1 el lijnzaad + 3 el warm water
30 g pindakaas
80 g havermout
60 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
15 g kokos
20 g rozijnen
Hoe maak je het:
1. Meng het lijnzaad met het warme water en laat 5 minuten staan.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Prak de bananen fijn in een kom.
4. Voeg de lijnzaad en pindakaas toe en roer goed.
5. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder en kaneel toe en roer even.
6. Roer de kokos en rozijnen erdoor.
7. Vorm kleine hoopjes beslag op de bakplaat
8. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn
Geeft 15 koekjes
Disclaimer: dit recept bevat natuurlijke suikers van o.a. de banana en rozijnen.
JenS
Vanavond heb ik deze koekjes gebakken, als toetje na het warme eten.
Ze waren een groot succes! Mijn zonen kwamen een tweede portie vragen (ik had er drie op een schoteltje gelegd p.p.), en dat is altijd een compliment natuurlijk.
Dat je zonder suiker zulke lekkere koekjes kon bakken had ik niet kunnen denken!
Superrecept!
I.
Ze zijn inderdaad super lekker, maar heb zoveel lekkere dingen dat ik ze altijd weer vergeet :S maar moet deze weer snel maken :)
Anonymous
Ze smaken heerlijk….en vooral na het sporten!!!
Luk
Gisteren heb k deze koekjes ook gebakken. Ze smaken heel lekker! Ze zijn wel donkerder dan op de foto hier. Zou dat komen door teveel lijnzaad? Hoeveel moet je er eigenlijk in doen? 1 el. kan namelijk vanalles zijn…
I.
@ Luk
Ik gebruik altijd standaareetlepels, je kunt zo’n setje bij elke kookwinkel maar ook blokker/hema kopen, maar 1 standaard eetlepel is in ieder geval 15ml.
groetjes I.
Spaarcentje
Heerlijk hoor! Ik ben altijd op zoek naar suikerarme tussendoortjes en dit is supermakkelijk te maken en kwam glansrijk door de smaaktest. Als ze op zijn, dan ga ik hier weer lekker neuzen en iets anders uitproberen!
Anonymous
Goh wat veel positieve reatcies denk dat ik deze ook maar eens ga maken. Dat wordt dus ff naar een reform winkel voor lijnzaad en havermout!
gr floor
ella
ik heb net besloten hier in huis ook de boel qua eten en gezondheid eens verder om te gooien, dus die afdeling recepten van je ga ik de komende tijd vaak bezoeken hoor.
Valerie
Lijnzaad mag je toch niet verhitten? Verder veelbelovend! Ik gebruik wel zonnebloemolie voor mn koekjes vanavond.
diana
Misschien een rare vergelijking,maar ik ken lijnzaad al 20jaar en langer door bet aan mijn paard te voeren.ik gooide Dan 1kg in een emmer,kokend water erop en laten staan tot t lekker warm was.t wordt Dan een heel slijmerig papje de zg slobber.en mijn paard is 35jaar geworden.lijnzaad kanje dus gewoon koken ,maar niet te lang en meteen opeten.als je het daarna te lang laat staan kan het idd blauwzuur vormen en DAT is idd giftig.
De Bakparade
@ Valerie
Lijnzaadolie mag je inderdaad niet verhitten, maar lijnzaad zelf, welke ik in dit recept gebruik mag je wel gewoon verhitten is zelfs beter omdat er dan een bepaald toxisch element uitgeschakelt wordt
groetjes Inge
Valerie
@de bakparade
Oh ja nu zie ik het. Sorry te snel gereageerd. En bedankt voor de info.
Valerie
@Inge
Oh sorry, ja ik zie het! Mijn fout, ik las te snel. In dat geval; perfect recept.
Anonymous
In pindakaas zit toch ook suiker?
De Bakparade
@ Anoniem,
Niet als je biologische 100% pinda pindakaas koopt of zelf maakt ;)
Anonymous
Hoi kan ik de banaan er ook gewoon uit laten?
De Bakparade
@ Anoniem
Dat zou ik niet doen, de banaan zorgt juist voor de zoetigheid waardoor ze suikervrij zijn. Je zou wel mijn andere havermoutkoekjes kunnen proberen…
Anonymous
kan je ze zonder pindakaas maken?
De Bakparade
Je zou 2 eetlepels appelmoes kunnen proberen…
Anonymous
Is dat niet een beetje weinig? 2 el appelmoes ipv 30 g pindakaas?
De Bakparade
2 el pindakaas is 30g, pindakaas is zwaar voor zijn volume.
Yvonne Leenders
net je koekjes gemaakt omdat ik eens wat vaker gezonde havermout wil eten maar geen tijd en zin heb om allerlei soorten pap te maken. Deze koekjes zijn een succes geworden! Prima als ontbijt morgenochtend op het werk. Dank je voor het recept!
Mb82
Lekker! Goed gelukt. Een deel van het deeg ook wat dunner op de plaat gelegd. Daardoor zijn het hele knapperige koekjes geworden. Smikkelen!
De Bakparade
@ Mb82
Nice :)
De culinaire student
Lijkt me heel lekker en wil het graag proberen. Kan ik ook minder bloem en meer havermout gebruiken? Welke verhouding zal dan werken?
De Bakparade
@ Culinaire student,
Ik weet niet waarom je geen bloem wilt gebruiken, maar je zou oook 60g haverbloem (brinta = fijngemalen havermout) kunnen gebruiken.
Anonymous
Ik wil dit receptje graag uit proberen, maar ben niet zo een fan van lijnzaad, Maar veronderstel toch dat ik die uit het recept mag laten ! Of kan ik het door iets anders vervangen !
Francine.
De Bakparade
@ Francine,
Je proeft de lijnzaad helemaal niet, zeker als je fijngemalen lijnzaad gebruikt. Mocht je het echt niet willen gebruiken..dan zou je of 1 ei of 1/2 banaan extra kunnen gebruiken
Anonymous
Als je het lijnzaad weg laat en er een halve banaan extra in doet, moet je dan nog wel het water toevoegen?
De Bakparade
@ Anoniem
Nee
Anonymous
Dag iedereen,
ik wou gewoon even laten weten dat dit echt een fantastische pagina is!
Ik ben dietiste en steeds op zoek naar nieuwe ideetjes en recepten.
Ik geef dit adresjes zeker door aan mijn patienten. Ga zo voort!!!
Evi
8x suikervrij! | De Bakparade De Bakparade
[…] 8. Suikervrije Banaan Pindakaas Kokos koekjes […]
Marian
Mmm lijkt me lekker. Ga ze snel eens maken.
Yvonne
Ik kijk al dagen tegen 2 bruine bananen aan dus je recept komt als geroepen, Ik ga ze straks maken.
Jasmijn Verkaik
Hoihoiiii, nah wat goed! En ze lijken me ook lekker snel te maken. Klinkt als een ideaal receptje. Die ga ik snel een x uitproberen. Fijne Paas Inge! Liefs, Mijntje.
Fleur
Wat lijkt het me lekker! Zo fijn dat je alle ingrediënten vrijwel altijd in huis hebt.
karina
Mmm.. waarom lukken die havermoutkoekjes nooit bij mij? Of worden uiteindelijk ze niet knapperig? Alle ingrediënten vind ik lekker en ik maak het precies volgens recept, maar ze smaken niet echt – ze zijn taai. Nog tips? Misschien moet ik m’n oven vervangen maar ik hoop dat het wat ander is.
Hanny
Gisteren de koekjes gebakken en ze waren verschrikkelijk lekker.
Inge
Ohh wat leuk om te horen :)
Debby
Gebruik je kokosboter of kokosvet? Of poeder?
Inge
Ik gebruik kokosboter wat denk ik hetzelfde is als kokosvet.. witte dikke substantie
Debby
Jammer er zag ik pas toen ik ze al in de oven had gister :( ik heb gemalen kokos gebruikt.. De koekjes zijn wel stevig enzo maar vind ze zelf beetje flauw van smaak.. Kan dat verschil maken door de gemalen kokos of kokosvet?
Titia
2e lading zit nu in de oven. Bij toeval op je site gekomen, maar helemaal enthousiast.!
vanavond maar eens de snickers proberen, morgen de appeltaart oh en die leuke hoofdgerechten….
Inge
Ohh wat leuk om te horen, ben benieuwd wat je ervan vond :)
Cj
Het is al de tweede keer dat ik ze maak maar ze zijn altijd zo soft.. Door de banaan veronderstel ik. Maar de koekjes worden geen knapperige hardgebakken koekjes bij mij het zijn eerder zachte koekjes en de volgende dag zijn ze al helemaal super soft en niet te eten hoe komt dit? Worden ze bij jullie alle
Inge
Klopt inderdaad je kunt geen knapperige koekjes bakken zonder iets van suiker… Ik heb zelf geen problemen met koekjes die de tweede dag niet meer te eten zijn, je bewaart ze wel luchtdicht?
Cj
Komt dat doordat er geen suiker in zit? Oh dat wist ik niet.. Dus elk koekje zonder suiker gaat zacht blijven? Ik dacht de banaan weg te laten maar dat gaat dan geen verschil maken? Neen had ze niet luchtdicht bewaard ik had gehoopt dat ze zo harder gingen worden maar tevergeefs :D
Inge
Ja de suiker karameliseert en dan krijgt je dus dat krokant. Je zou de graham crackers kunnen proberen (zoek even via de zoekfunctie in de rechter zijbalk) die zijn niet super suiker rijk maar wel krokant… Als je ze lichtdicht bewaart dan blijven ze wel eetbaar voor de volgende dag ;)
Cj
Ok dankjewel!!:-))
Cj
Bij jullie allemaal wel krokant,hard?
Angela
Zojuist gemaakt, alleen al de geur als ze in de oven staan!!! Erg lekker. Heb gelijk geexperimenteerd en even andere varianten erbij geprobeerd. Heb ze gemaakt met rozijnen zoals in recept, maar ook met cranberry’s en cacoanibs. Ook erg lekker.
Inge
Ohh wat leuk om te horen :) Hopelijk zijn ze zo lekker als ze ruiken!
kris
dit recept ziet er lekker uit, nu vroeg ik mij af of ik het ook zonder rozijnen kan maken. dit ivm een allergie van mijn dochtertje
Inge
Ja geen Probleem je kan het ook vervangen door bv cranberry of gehalte noten of wat chocolade.
Emke
Zo… deze koekjes even geprobeerd vanmorgen. Zonder kokos erdoor (dat mag ik niet omdat ik OMS volg). Ze zijn best lekker maar de volgende keer doe ik er wat zout in en zorg ik dat mijn bananen wat rijper zijn. En misschien wat dadels. :-)
Anna
Dit recept stond in de ‘Boodschappen’ is dat toeval? ;) Ik maak ze ook al een tijdje als mijn bananen niet opkomen en de rest heb ik altijd in huis. Lazy day baking breakfast!
Inge
Ja dat is toeval, ik heb ze daar niet vandaan… ze zijn inderdaad super lekker :)
Daphne Ploeg
Kan je ipv bloem ook boekweit meel gebruiken?
Inge
Dat lijkt me geen probleem :(
Inge
Dat lijkt me geen probleem :)