Suikervrije Pindakaas Banaan Havermout Koekjes

posted in: Koekjes, Suikervrij | 60

Ik heb besloten om een aantal oude recepten die ik helemaal geweldig vind of heel erg populair zijn, opnieuw te maken, fotograferen (aangezien mijn fotografie toch wel verbeterd is) en te posten. Maar ook om sommige recepten die misschien niet de populariteit krijgen die ze verdienen uit de krochten van mijn blog wat nieuwe aandacht te geven.

banaankoekjes2

En vandaag begin ik met de toch wel heel populaire Suikervrije Pindakaas Banaan Havermout Koekjes die al sinds 31 mei 2011 op De Bakparade te vinden zijn.

En ik snap waarom ze zo populair zijn, ze zijn heerlijk, gezond, makkelijk te maken en heel goed in de diepvries te bewaren, wat wil je nog meer van een koekje?

banaankoekje3

Er is ook een chocolade-variant, zie Suikervrije Chocolade Banaan Koekjes.
Ander suikervrije recepten:

Suikervrije Pindakaas Banaan Havermout Koekjes

banaankoekjes1

Nodig:

2 hele rijpe bananen (260 gram, denk bruin!)
1 el lijnzaad + 3 el warm water
30 g pindakaas
80 g havermout
60 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
15 g kokos
20 g rozijnen

Hoe maak je het:
1. Meng het lijnzaad met het warme water en laat 5 minuten staan.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Prak de bananen fijn in een kom.
4. Voeg de lijnzaad en pindakaas toe en roer goed.
5. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder en kaneel toe en roer even.
6. Roer de kokos en rozijnen erdoor.
7. Vorm kleine hoopjes beslag op de bakplaat
8. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn

Geeft 15 koekjes

Disclaimer: dit recept bevat natuurlijke suikers van o.a. de banana en rozijnen.

60 Responses

 1. JenS

  Vanavond heb ik deze koekjes gebakken, als toetje na het warme eten.
  Ze waren een groot succes! Mijn zonen kwamen een tweede portie vragen (ik had er drie op een schoteltje gelegd p.p.), en dat is altijd een compliment natuurlijk.
  Dat je zonder suiker zulke lekkere koekjes kon bakken had ik niet kunnen denken!
  Superrecept!

 2. I.

  Ze zijn inderdaad super lekker, maar heb zoveel lekkere dingen dat ik ze altijd weer vergeet :S maar moet deze weer snel maken :)

 3. Luk

  Gisteren heb k deze koekjes ook gebakken. Ze smaken heel lekker! Ze zijn wel donkerder dan op de foto hier. Zou dat komen door teveel lijnzaad? Hoeveel moet je er eigenlijk in doen? 1 el. kan namelijk vanalles zijn…

 4. I.

  @ Luk

  Ik gebruik altijd standaareetlepels, je kunt zo’n setje bij elke kookwinkel maar ook blokker/hema kopen, maar 1 standaard eetlepel is in ieder geval 15ml.

  groetjes I.

 5. Spaarcentje

  Heerlijk hoor! Ik ben altijd op zoek naar suikerarme tussendoortjes en dit is supermakkelijk te maken en kwam glansrijk door de smaaktest. Als ze op zijn, dan ga ik hier weer lekker neuzen en iets anders uitproberen!

 6. Anonymous

  Goh wat veel positieve reatcies denk dat ik deze ook maar eens ga maken. Dat wordt dus ff naar een reform winkel voor lijnzaad en havermout!

  gr floor

 7. ella

  ik heb net besloten hier in huis ook de boel qua eten en gezondheid eens verder om te gooien, dus die afdeling recepten van je ga ik de komende tijd vaak bezoeken hoor.

 8. Valerie

  Lijnzaad mag je toch niet verhitten? Verder veelbelovend! Ik gebruik wel zonnebloemolie voor mn koekjes vanavond.

  • diana

   Misschien een rare vergelijking,maar ik ken lijnzaad al 20jaar en langer door bet aan mijn paard te voeren.ik gooide Dan 1kg in een emmer,kokend water erop en laten staan tot t lekker warm was.t wordt Dan een heel slijmerig papje de zg slobber.en mijn paard is 35jaar geworden.lijnzaad kanje dus gewoon koken ,maar niet te lang en meteen opeten.als je het daarna te lang laat staan kan het idd blauwzuur vormen en DAT is idd giftig.

 9. De Bakparade

  @ Valerie
  Lijnzaadolie mag je inderdaad niet verhitten, maar lijnzaad zelf, welke ik in dit recept gebruik mag je wel gewoon verhitten is zelfs beter omdat er dan een bepaald toxisch element uitgeschakelt wordt

  groetjes Inge

 10. Valerie

  @de bakparade

  Oh ja nu zie ik het. Sorry te snel gereageerd. En bedankt voor de info.

 11. Valerie

  @Inge
  Oh sorry, ja ik zie het! Mijn fout, ik las te snel. In dat geval; perfect recept.

 12. De Bakparade

  @ Anoniem
  Dat zou ik niet doen, de banaan zorgt juist voor de zoetigheid waardoor ze suikervrij zijn. Je zou wel mijn andere havermoutkoekjes kunnen proberen…

 13. Anonymous

  Is dat niet een beetje weinig? 2 el appelmoes ipv 30 g pindakaas?

 14. Yvonne Leenders

  net je koekjes gemaakt omdat ik eens wat vaker gezonde havermout wil eten maar geen tijd en zin heb om allerlei soorten pap te maken. Deze koekjes zijn een succes geworden! Prima als ontbijt morgenochtend op het werk. Dank je voor het recept!

 15. Mb82

  Lekker! Goed gelukt. Een deel van het deeg ook wat dunner op de plaat gelegd. Daardoor zijn het hele knapperige koekjes geworden. Smikkelen!

 16. De Bakparade

  @ Culinaire student,

  Ik weet niet waarom je geen bloem wilt gebruiken, maar je zou oook 60g haverbloem (brinta = fijngemalen havermout) kunnen gebruiken.

 17. Anonymous

  Ik wil dit receptje graag uit proberen, maar ben niet zo een fan van lijnzaad, Maar veronderstel toch dat ik die uit het recept mag laten ! Of kan ik het door iets anders vervangen !

  Francine.

 18. De Bakparade

  @ Francine,

  Je proeft de lijnzaad helemaal niet, zeker als je fijngemalen lijnzaad gebruikt. Mocht je het echt niet willen gebruiken..dan zou je of 1 ei of 1/2 banaan extra kunnen gebruiken

 19. Anonymous

  Als je het lijnzaad weg laat en er een halve banaan extra in doet, moet je dan nog wel het water toevoegen?

 20. Anonymous

  Dag iedereen,
  ik wou gewoon even laten weten dat dit echt een fantastische pagina is!
  Ik ben dietiste en steeds op zoek naar nieuwe ideetjes en recepten.
  Ik geef dit adresjes zeker door aan mijn patienten. Ga zo voort!!!
  Evi

 21. Yvonne

  Ik kijk al dagen tegen 2 bruine bananen aan dus je recept komt als geroepen, Ik ga ze straks maken.

 22. Jasmijn Verkaik

  Hoihoiiii, nah wat goed! En ze lijken me ook lekker snel te maken. Klinkt als een ideaal receptje. Die ga ik snel een x uitproberen. Fijne Paas Inge! Liefs, Mijntje.

 23. karina

  Mmm.. waarom lukken die havermoutkoekjes nooit bij mij? Of worden uiteindelijk ze niet knapperig? Alle ingrediënten vind ik lekker en ik maak het precies volgens recept, maar ze smaken niet echt – ze zijn taai. Nog tips? Misschien moet ik m’n oven vervangen maar ik hoop dat het wat ander is.

 24. Hanny

  Gisteren de koekjes gebakken en ze waren verschrikkelijk lekker.

   • Debby

    Jammer er zag ik pas toen ik ze al in de oven had gister :( ik heb gemalen kokos gebruikt.. De koekjes zijn wel stevig enzo maar vind ze zelf beetje flauw van smaak.. Kan dat verschil maken door de gemalen kokos of kokosvet?

 25. Titia

  2e lading zit nu in de oven. Bij toeval op je site gekomen, maar helemaal enthousiast.!
  vanavond maar eens de snickers proberen, morgen de appeltaart oh en die leuke hoofdgerechten….

 26. Cj

  Het is al de tweede keer dat ik ze maak maar ze zijn altijd zo soft.. Door de banaan veronderstel ik. Maar de koekjes worden geen knapperige hardgebakken koekjes bij mij het zijn eerder zachte koekjes en de volgende dag zijn ze al helemaal super soft en niet te eten hoe komt dit? Worden ze bij jullie alle

  • Inge

   Klopt inderdaad je kunt geen knapperige koekjes bakken zonder iets van suiker… Ik heb zelf geen problemen met koekjes die de tweede dag niet meer te eten zijn, je bewaart ze wel luchtdicht?

   • Cj

    Komt dat doordat er geen suiker in zit? Oh dat wist ik niet.. Dus elk koekje zonder suiker gaat zacht blijven? Ik dacht de banaan weg te laten maar dat gaat dan geen verschil maken? Neen had ze niet luchtdicht bewaard ik had gehoopt dat ze zo harder gingen worden maar tevergeefs :D

    • Inge

     Ja de suiker karameliseert en dan krijgt je dus dat krokant. Je zou de graham crackers kunnen proberen (zoek even via de zoekfunctie in de rechter zijbalk) die zijn niet super suiker rijk maar wel krokant… Als je ze lichtdicht bewaart dan blijven ze wel eetbaar voor de volgende dag ;)

 27. Angela

  Zojuist gemaakt, alleen al de geur als ze in de oven staan!!! Erg lekker. Heb gelijk geexperimenteerd en even andere varianten erbij geprobeerd. Heb ze gemaakt met rozijnen zoals in recept, maar ook met cranberry’s en cacoanibs. Ook erg lekker.

 28. kris

  dit recept ziet er lekker uit, nu vroeg ik mij af of ik het ook zonder rozijnen kan maken. dit ivm een allergie van mijn dochtertje

 29. Emke

  Zo… deze koekjes even geprobeerd vanmorgen. Zonder kokos erdoor (dat mag ik niet omdat ik OMS volg). Ze zijn best lekker maar de volgende keer doe ik er wat zout in en zorg ik dat mijn bananen wat rijper zijn. En misschien wat dadels. :-)

 30. Anna

  Dit recept stond in de ‘Boodschappen’ is dat toeval? ;) Ik maak ze ook al een tijdje als mijn bananen niet opkomen en de rest heb ik altijd in huis. Lazy day baking breakfast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.