Deze gezonde yoghurt/kwark oogstte zoveel liefde op Instagram dat ik hem nu al met jullie deel. Waarom zeg ik nu al? Omdat ik hem wel al heel erg lekker vond, maar nog niet perfect. Ik blijf werken aan de perfecte versie ;)
Deze versie is gemaakt met agar-agar een vegetarisch geleermiddel, dat een goede vervanger voor gelatine is (gelatine word gemaakt van dierenbotten). Agar Agar koop je bij de biologische winkel of toko, maar let wel op dat je de kleurloze en smaakloze variant koopt, ik kocht een keer de oranje variant met oranjebloesemsmaak: dat was zacht gezegd geen succes.
Ik gebruikte ditmaal nectarines voor in de kwarktaart, maar je kan uiteraard elke soort fruit gebruiken die je lekker vind: aardbeien, kersen, mango: whatever you fancy.
Nodig:
500g yoghurt
300ml kokosmelk
4g agar agar
2 tl honing of agave
1 el kokosolie
4 nectarines, in kleine stukjes
90g havermout
1 banaan
Hoe maak je het:
1. Leg in een dunne theedoek in een vergiet en giet de yoghurt erin, breng de uiteinden bijeen en draai een elastiek er omheen en hang 30 minuten op (je maakt dus eigenlijk hang op).
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een kleine springvorm met bakpapier.
3. Prak de banaan fijn en roer de havermout erdoor.
4. Schep het beslag in de springvorm, strijk glad en bak 20 minuten in de oven. Laat afkoelen.
5. Breng de kokosmelk samen met de agar agar, honing en kokosolie in een klein steelpannetje al roerende aan de kook, blijf roeren en laat 3 minuutjes koken. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
6. Schep de yoghurt in een grote kom, roer de nectarine erdoor en schep tenslotte de iet wat afgekoelde melk erdoor.
7. Giet het mengsel in de springvorm en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.
Geeft 4-5 porties
Daphne
Oeh wat een lekker recept! Ik ben dol op kwarktaart, cheesecake e.d. Dit ga ik vandaag nog maken!
Linda
Ziet er veelbelovend uit! Heb je volle of magere yoghurt gebruikt?
Inge
Ik heb magere gebruikt, maar volle kan ook zeker.
Joyce
Deze taart ziet er echt heerlijk uit! Leuk zo’n lekker frisse taart voor de zomer :)
Marlissa
Oooh lekker!!
Fatima
Hmmm ziet er weer heerlijk uit!! Kun je iets meer vertellen over de textuur van de taart? Ik vind een te stevige taart niet lekker..zacht en smeuïg is toch meer mijn ding :D
Inge
Hij is wel wat stevigere, omdat hij natuurlijk redelijk mager is…Als je wat smeuiger maar toch gezond zoekt, misschien deze proberen https://www.debakparade.nl/2012/04/rauwe-mango-cheese-cake-taartjes.html
Nanda
Er staat een zelfgemaakte pot yoghurt te rijpen op dit moment, dus deze taart gaat er van de week komen!
En niet de wei die van de yoghurt drupt weggooien, hè! Daar kun je met wat fruit(sap) lekker verfrissende, licht bubbelende, sapjes van maken! Ik heb het inmiddels met versgeperste sinaasappelsap gedaan, maar bijvoorbeeld ook met een fles kersensap. Heerlijk!
http://d-agaraad.blogspot.nl/2015/05/fruitige-bubbels.html
Inge
Wat een goed idee om met de wei te maken!
Lydia
Wat een leuk recept! Dat wil ik ook gaan proberen. Ik heb alleen geen gelatine in huis of agar agar. Maar wel arrow root. Kan het ook daar mee gemaakt worden? En hoe lang is het houdbaar?
Inge
Ik weet niet of het met arrowroot kan maken, ik vermoed eigenlijk dat het niet kan omdat het wel moet gelederen. Ik heb het een dag of 3 kunnen bewaren.
Alice
Hi! Wat een leuke recept!
Ik wil het morgen gaan maken, maar ik heb alleen gelatinebladen. Hoe veel blaadjes moet ik gebruiken?
Inge
Volgens de website van doktor oetker is het 12 blaadjes voor een liter dus dan zou het 9.5 blaadje zijn voor deze 800 ml, let wel op gelatine kook je niet!
Marion
Op hoeveel graden bak je de bodem in de oven?
Inge
180 graden!
Jolanda Hennipman-Wolters
Hi,
Bij mij stijft het niet.
Groet!
Inge
Wat vervelend om te horen :(
Agar agar kan soms een beetje lastig zijn. Twee dingen die mis kunnen zijn gegaan.
1. Heb je genoeg agar agar gebruikt? Ik maak gebruik van gestandaardiseerde theelepels, als je een normale theelepel gebruikt dan kan het zijn dat je te veel of te weinig hebt gebruikt. Je hebt 4g per liter vloeistof nodig.
2. Heb je het agar agar mengsel 2 minuten laten koken?
Jolanda Hennipman-Wolters
Ja (en zelfs nog meer) en ja : (
Inge
Hmmmm…. Nog twee opties heb je ‘verse’ agar agar gebruikt? En het echt goed geroerd?
Jolanda Hennipman-Wolters
Ja allemaal… Jammer had op de gouden tip gehoopt. Het zal wel aan mijn bakskills liggen haha
Inge
Jah heel jammer :( Ik kan niks anders bedenken.