Gezondste en Lekkerste Vleesvervanger Test Deel 1: AH biologisch tofu roerbakreepjes

posted in: Vleesvervanger | 5

Ik zat laatst te denken wat is nu eigenlijk een echt goede vleesvervanger die je gewoon in de winkel kan kopen als je zin hebt in iets snels.
Na wat kijken op de verpakkingen bij mijn plaatselijk AH kwam ik er achter dat er heel veel variaties in vleesvervangers en zo werd deze nieuwe categorie op de bakparade geboren.

Ik ga elke week een vleesvervanger proberen en deze beoordelen op:

smaak,
ingrediënten en
gezondheid.

Voor smaak en ingrediënten mag ik zelf een cijfer tussen de 1 en de 10 geven.

Voor gezondheid heb ik een aantal criteria opgesteld die ik belangrijk vind: genoeg eiwitten, niet te veel vet, vooral niet teveel verzadigd vet, vezels zijn een pluspunt, zout met mate, vitamine b12 of ijzer (eventueel toegevoegd) is een pluspunt. Ik heb voor deze criteria om het zo objectief mogelijk te maken een punten systeem bedacht (idee gestolen van I am Foodie)

vleesvervanger_punten

Het hoogste aantal punten dat een product kan verdienen voor gezondheid is 22 punten.
De hoogste totaal score is dus 42 punten.

En de gelukkige eerste? 
Biologische tofu roerbakreepjes – pittig gekruid van de Albert Heijn
1.99 euro voor 180gram

IMG_9750

IMG_9755

Wat maakte ik er mee? 
Een lunch salade met Japanse wokgroenten en quinoa.

IMG_9758

Ingrediënten 

Tofu [56% so­ja­bo­nen*, wa­ter, ve­ge­ta­risch strem­sel], ma­ri­na­de [wa­ter, pa­pri­ka*, zout, gist­ex­tract, ui­en­poe­der*, ko­ri­an­der*, pe­per*, knof­look­poe­der*, pe­ter­se­lie*, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), sta­bi­li­sa­tor (xan­thaan­gom), ver­dik­kings­mid­del (gu­ar­gom)], melk­zuur, zon­ne­bloem­olie*. * Van bi­o­lo­gi­sche oor­sprong.

Wat vind ik van de ingrediënten? 

Allemaal natuurlijk ingrediënten zonder gekheid, top Albert Heijn!
Punten: 10

De voedingswaarden 

Schermafbeelding 2015-09-22 om 21.10.08

Ik heb alles omgerekend naar 1 portie oftewel een half bakje oftewel 90g en dan kom ik uit op:

8 punten

Smaak 

Ik vind de reepjes lekker, ze zijn licht pittig en hebben voor tofu heel veel smaak. Waar ik wat minder over te spreken ben, is de textuur, het is een beetje sponzig. Overall is het wel lekker, maar niet speciaal.
Punten: 7

Eindoordeel 

Totaal aantal punten: 25

Overzicht

Schermafbeelding 2015-09-22 om 21.29.28

Welke zou ik volgende week testen? Verzoekjes zijn welkom!

5 Responses

 1. Eelke

  Leuk ik ga dit volgen!! Ik haal wel eens van of vivera of de vegetarische slager(stukje duurder) of de aldi (uit de vriezer groene doosjes)vegetarische kipstukjes.. Die roerbak ik altijd met bv ketjap en brocolli enz.. ik vindt ze zelf wel lekker, niet veel smaak van zichzelf maar gewoon kip met niks is ook saai ;-) moet je ook leuk maken.

 2. Els

  Quorn stukjes. Ze zijn duur maar ik vind ze heel lekker. Weet niet hoe gezond ze zijn, wel heel duurzaam in elk geval (gemaakt van schimmeleiwit).
  En verder een burger van Aldi/Lidl is ook wel leuk ja :). Maar dan moet de AH vegaburger er ook bij ter vergelijking.
  Verder eet ik eigenlijk maar weinig vleesvervangers. Wel leuk dat je dit doet trouwens!

  • Inge

   Ik vond quorn ook heel erg lekker! En duurzaamheid is natuurlijk ook heel belangrijk :)
   Ik heb al zoveel enthousiaste reactie gekregen op deze rubriek, word er helemaal blij van! Dus ik ga er zeker mee door, ga gewoon elke week 1 proberen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.