Suikervrije Noten Zaden Ontbijtkoek

posted in: Uncategorized | 7

Disclaimer dit recept bevat suiker uit appelstroop. 

suikervrije noten zaden ontbijtkoek

Ik zag laatste een reclame van een nieuwe o% suiker ontbijtkoek. Vol enthousiasme en misschien wat naïviteit nam ik een kijkje op de website van de fabrikant. Toen zag ik het de koek was gemaakt met xylitol, een suikervervanger. Dat vind ik dan zo jammer waarom zo iets toevoegen als je ook iets natuurlijks als stevia of bijvoorbeeld appelstroop kan gebruiken. Een illusie armer besloot ik toen maar een nieuwe variant te maken van mijn glutenvrije superfood ontbijtkoek, met heel veel noten en zaden voor een heerlijke bite. 

Nodig :
75g roggemeel
60g havermout
35g speltvlokken
2 tl bakpoeder
6 el appelstroop
100ml melk
100g noten, zaden en rozijnen gemengd

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en bekleed een kleine bakvorm met bakpapier.
2. Meng het roggemeel, havermout, speltvlokken en bakpoeder n een grote kom.
3. Meng in een apart kommetje de appelstroop en melk.
4. Schep de natte ingrediënten door de droge.
5. Schep de noten, zaden en rozijnen door het beslag.
6. Schep het beslag in de vorm en bak 45 minuten totdat de koek gaar is.

Geeft 8 plakken 

7 Responses

  1. Willem

    Kijk eens naar de samenstelling van je appelstroop…. verbazingwekkend weinig appels in de meeste appelstroop. Daarnaast is het met name stroop en dus toch in wezen suiker (slechts marginaal beter dan suiker, maar wel lekkerder). Daarnaast voeg je veel calorieën toe door je noten en zaden wat je recept niet noodzakelijkerwijs gezonder maakt (maar alweer, wel lekkerder)

    • Joyce

      Willem, je verwart hier wel gezond en calorie arm. Uiteraard is appelstroop ook suikerrijk maar goed, ontbijtkoek is zoet. Ik eet liever appelstroop dan kristalsuiker. Noten zijn gezond maar calorierijk. Dat is toch niet erg? Gezond betekent niet automatisch dat je er onbeperkt van kan eten.

      • Willem

        Te veel eten is misschien wel het meest ongezonde wat je kunt doen. Dit recept pretendeert gezonder te zijn dan het alternatief terwijl het veel meer calorieën heeft.

        Overigens wat is er “jammer” aan xylitol ?

        • Inge

          Beste Willem, het klopt zeker dat te veel eten niet gezond is, maar ik zeg ook niet dat je de hele koek moet eten. Ik denk alleen dat je beter een plakje van deze koek vol voedingsstoffen (gezonde vetten uit de noten, vezels uit het rogge meel en speltvlokken en ijzer uit de appelstroop) kan eten dan een stukje kant-en-klaar koek met witte bloem en witte suiker gemaakt, maar dat is mijn persoonlijk mening en je mag uiteraard je eigen mening hebben. Ik vind het jammer van de Xylitol omdat dit een suiker alcohol is dat niet goed door het lichaam opgenomen kan worden en bij veel mensen (onder andere mijzelf) leidt tot klachten van het maag-darm kanaal.

  2. Anne

    ik heb gisteren deze koek gemaakt. Ik vind hem heerlijk. De appelstroop heb ik even verwarmd in de melk zodat hij beter mengde, daarna af laten koelen en door het beslag. Omdat het mij inderdaad ook verstandiger lijkt niet meteen de hele koek in mijn eentje op te eten ;-) heb ik hem in plakken ingevroren om te kijken of dat wil.
    In ieder geval zeer bedankt voor het recept.
    Hartelijke groeten Anne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.