Gekristaliseerde Gember of Stamgember Zelfgemaakt!

posted in: Culinair cadeau, Snacks | 9

Dit recept verscheen al eerder op 17 oktober 2011, dit is een geüpdatet versie. 

gekristalliseerde gember1

Ik ben dol op stamgember, die kleine potjes stroop met gember die in de bak sectie staan. En een tijdje geleden proefde ik ook al gekristalliseerde gember. Dus toen ik een recept tegen kwam voor het maken voor je eigen stamgember en ik zag hoe makkelijk het was, moest ik het gewoon maken! En in een leuk potje met strikje en natuurlijk nog wat andere dingetjes, ook heel leuk om cadeau te doen aan iemand!
En o ja, ik wil niet opscheppen maar ik vond mijn gekristalliseerde gember veel lekkerder dan die ik in de winkel had gekocht!

Hoe eet je het?
Ik vind het heel lekker om zo te eten, maar je kan het ook in allerlei gerechten verwerken. Bijvoorbeeld banaanbrood, deze repen of granola.

gekristalliseerde gember 2

stamgember 1

 

Nodig:

  • 500g verse gember
  • 400g suiker

Hoe maak je het:

  1. Schil de gember, dit gaat het beste door het velletje met een lepel er af te schrapen.
  2. Snijd de gember in kleine stukjes, houd er wel rekening met dat ze nog wat gaan krimpen tijdens het koken.
  3. Doe de gemberstukjes in een pannetje en zet ze onder water. Breng het aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Giet af en herhaal nogmaals.
  5. Doe de gekookte gember samen met de suiker en 750ml water in een pan en kook tot de suiker en water een dikkige siroop hebben gevormd of ongeveer de helft van het water verdampt is.
  6. Als je stamgember wil maken giet je de siroop en stukjes in een glazen potje en bewaar in de koelkast.
  7. Voor gekristalliseerde gember: doe 3 eetlepels suiker samen met een gedeelte van de gember in een doosje en schudt. Haal de gember eruit en laat minimaal 24h drogen. Herhaal met de rest van de gember.

Aangepast van The Tolerant Vegan en David Lebovitz

(Visited 6,795 times, 1 visits today)

9 Responses

  1. Is er een reden waarom je dat (eerste) kookwater weggooit? Is het ongezond of niet lekker?
    Anders lijkt me dat je net zo goed je siroop van het kookwater kunt maken zodat je meer smaak behoudt?

  2. @ Dingske

    Ik weet eigenlijk niet waarom je dit doet, ik heb het maar overgenomen uit het recept van David… Dus ik kan niet garanderen dat je het zonder het kookwater kan doen…

  3. Ik heb dit geprobeerd en vond het voor herhaling vatbaar. De tweede keer heb ik geen water vernieuwd. 1- Het wordt erg troebel en ziet en niet echt lekker uit. 2- De smaak is nu zeer scherp en de tranen biggelde hiervan over mijn wangen (maar dat went). Het nadeel is dat ik nu in de winkel gekochte stemgember niet lekker meer vind.

  4. Mmm, ik ben gek op gekristalliseerde gember, ga het zeker eens proberen.

  5. aroma therapie in mijn eigen huis :) had alleen geen 500 gram gember gekocht maar nog geen 150 gram..maar tot nu toe ruikt het dus prima.

  6. Uitstekend recept. Ik kan hier in Portugal, waar ik woon, geen zoete gember krijgen dus maak ik het maar zelf. Van het eerste kooknat heb ik siroop gemaakt. Sterk!

  7. Als je de siroop afgiet valt het suikergehalte dus wel mee. (maar er moet toch iets suiker in mijn gemberkoekjes)

  8. Ik gebruik het water altijd om zo te drinken of als het heel straf is met kokend water, het is heel gezond voor je lichaam.

  9. Christian Lauwers

    Derde keer en goede keer met dit recept!

Leave a Reply

Door het aanvinken accepteer je dat je naam, e-mail adres en eventueel website worden opgeslagen door De Bakparade, deze gegevens zijn alleen voor mij te zien en worden niet met derden gedeeld.