Ik zit met een dilemma. Nee het is geen kwestie van leven en dood, maar het is wel iets waar ik mee in mijn maag zit.
Ik post vaak ”suikervrije” recepten, zoals de heerlijke gezondere suikervrije chocolade pepernoten of suikervrije pindakaas banaan havermout koekjes.
Ik noem een recept NIET suikervrij als er kristalsuiker, basterdsuiker, honing, ahornsiroop, rijststroop etc in zit, ik noem een recept suikervrij als het recept gezoet is met bijvoorbeeld banaan, appelmoes, stevia of dadels. Maar stiekem klopt dat niet, want ook in banaan, appelmoes en dadels zitten suikers, weliswaar natuurlijk suikers en deze producten bevatten naast de suiker ook nog hele veel waardevolle voedingsstoffen, maar toch ze bevatten suikers.
Suikervrij Banaan Boekweit Aardbei Brood
Dus eigenlijk zou ik mijn recepten niet suikervrij mogen noemen, ik zou ze zonder toegevoegde suiker moeten zijn, maar daar loop ik tegen het dilemma aan.
Ten eerste het bekt niet echt lekker gezondere chocolade pepernoten zonder toegevoegde suiker.
Ten tweede ik vind het leuk om veel lezers te hebben en veel mensen zoeken op ”suikervrije koekjes” en dergelijke.
Ten derde veel mensen klikken op artikelen als er in de titel suikervrij staat.
Dus wat moet ik doen?
Recepten niet meer de naam suikervrij geven.
Een disclaimer onder de titel zetten: ”dit recept bevat geen toegevoegde suikers”
Ergens anders op de site een disclaimer zetten met wat ik onder suikervrij versta.
Gewoon zo door gaan.
Ik ben benieuwd wat jullie vinden.
Tineke
Geen geraffineerde suikers! :-)
nikki
Een disclaimer onder de titel zetten: ”dit recept bevat geen toegevoegde suikers” en of:
Ergens anders op de site een disclaimer zetten met wat ik onder suikervrij versta.
Yvette
Ik zou een disclaimer onder de titel zetten: ”dit recept bevat geen toegevoegde suikers”
Nanda
Een disclaimer onder de titel ‘dit recept bevat geen toegevoegde suikers’ en deze disclaimer laten linken naar een plek op je site waar je uitgebreider ingaat op wat jij suikervrij noemt.
En zo herkenbaar dat je moeite hebt met het gebruik van de term suikervrij… Mijn eerlijkheid roept ook altijd “ja, maar…”
Corry
ik zou zeggen:
* bevat alléén natuurlijke suikers * betekent hetzelfde maar klinkt positiever!
(misschien ter aanvulling bv : ‘afkomstig van dadels, bananen’ etc, maar vind dat zelf niet noodzakelijk)
Linda
Ik snap je dilemma wel… Maar heb er geen problemen mee als je ‘suikervrij’ post bij een recept waar je geen suiker aan hebt toegevoegd maar er wel natuurlijke suikers inzitten. Als je fruit koopt staat er ook niet bij vermeld dat er suikers inzitten…
Ik zou op het einde van je blog een soort van disclaimer zetten. Iets in de aard van ‘dit recept bevat wel natuurlijk aanwezige suikers’ of iets in die aard.
Debbie
Hoi Inge, ik ben het met Corry eens. Ik zou zelf ook zeggen “met uitsluitend natuurlijke suikers uit fruit” of iets van die aard. En dan idd er bij vermeld waar de suikers afkomstig van zijn. Lastig he, begrijp het volkomen!
Inke
Suikervrij wordt toch nog vaak geassocieerd met gezoet met zoetstoffen , dus heeft bij mij een negatieve weerklank. Maar het werkt idd nog het beste in zoekacties…
Eigenlijk zou er een andere term voor moeten bestaan, want er bestaat gewoon te veel verwarring over. Je zou een lekker gebekte term moeten hebben die speciaal staat voor ‘gezoet met fruit’ , en eigenlijk ook voor gezoet met andere gezondere zoekmakers zoals honing, rijststroop enz. En dan eigenlijk nog een voor als het weinig invloed heeft op je suikerspiegel.
Er zijn zoveel boeken en sites over dit onderwerp tegenwoordig , er zal toch wel iemand zijn die dit mooi gecategoriseerd heeft en namen erbij bedacht zijn?
Annet
disclaimer met dit recept bevat geen toegevoegde suikers
Willem
Vroeger was “suikervrij” een recept waarin suiker was vervangen door een kunstmatige zoetstof. Aspartaam, sorbitol, etc (stevia zelfs) De suikervrije variant bevatte dus minder calorieën (in de vorm van koolhydraten) dan de niet-suikervrije variant, althans dat was het diee. In de praktijk werkt het niet altijd zo (vooral omdat de zoet-vervangers zo extreem sterk zoet zijn dat er veel minder van nodig is, zodat de rest van je plak cake opgevuld wordt door meel en boter).
Net zoals light producten veelal niet minder calorieën bevatten dan niet-light producten.
Maar ik vind Inke’s idee wel erg mooi.. “gezoet met fruit” (of waar dan ook mee).
Els
Eens met Nikki. Disclaimer bovenaan het recept en dan verwijzing naar een pagina waar je uitlegt wat jij onder suikervrij verstaat.
Goed dat je er over nadenkt. En uiteindelijk is het jouw blog hè, dus je mag doen wat je wilt!
Anonymous
Eventueel geraffineerd suikervrij of bevat alleen natuurlijke suikers. Maar lastig omdat de meningen over dit punt zo verdeelt is. Ja ik klik ook sneller op recepten als er suikervrij staat.
Marieke
Je kan eventueel geraffineerd suikervrij of bevat natuurlijke suikers.
Maar ook klik ik eerder op recepten die suikervrij zijn.
Lastig punt omdat de meningen zijn verdeelt over suikervrij.