Zelf Kokosyoghurt Maken

posted in: Desserts | 0

Eerder deze week liet ik je zien hoe je zelf kokosmelk kan maken. Deze week laat ik je zien hoe je zelf kokosyoghurt kan maken.
Want hoe lekker ik kokos yoghurt ook vind, ik vind 2,65 voor een bakje van 125g wel een beetje aan de prijzige kant. Deze heerlijk zelfgemaakte kokosyoghurt, kost je maar 1,50 voor 650ml ongeveer. Dan geniet je toch net iets meer van je kokosyoghurt ;)

Dit is echter niet het makkelijkste recept ooit. Je hebt namelijk 2 dingen nodig die niet iedereen heeft: een thermometer en geduld.
Verder is dit een recept dat je eigenlijk een paar keer moet maken, voordat hij echt perfect is. Je moet een beetje experimenteren met hoe je de yoghurt laat fermenteren, bij mij bleek de beste methode in de magnetron zetten en die 1x per uur 30 seconden aanzetten. Ik heb ook gehoord dat de volgende manieren werken (deze manieren heb ik niet uitgeprobeerd!): in een oven met alleen het lampje aan, een gloeilamp er dicht op aanzetten, in een thermosfles (lukte bij mij niet) en in de dehydrator. Experimenteer een beetje en binnenkort heb jij de perfecte kokosyoghurt in je koelkast staan!

Overigens zou ik als je serieus yoghurt wil gaan maken, een yoghurtmaker aanschaffen.

Ps dit recept is niet vegan, omdat ik als starter normale yoghurt gebruik, als je een kokosyoghurt met levende culturen vind dan kan je hem helemaal vegan maken!

kokosyoghurt

Nodig:

500+100ml kokosmelk
4 el Biogarde yoghurt (of andere yoghurt met levende culturen)
1 el suiker of honing
1/2 tl agar agar
extra nodig thermometer

Hoe maak je het:

  1. Schep de 4 eetlepels yoghurt in een grote kom en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Schenk ondertussen de 500ml kokosyoghurt in een steelpan en laat op laag vuur warm worden tot 80 graden Celsius.
  3. Draai het vuur uit en laat afkoelen tot 42 graden Celsius.
  4. Roer de melk door de yoghurt als deze genoeg is afgekoeld.
  5. Zet de melk op een warme plek. Ik zet het in de magnetron die ik elk uur 30 seconde aan zet. Als je een yoghurtmaker hebt kan je die natuurlijk ook gebruiken.
  6. Laat de yoghurt 18-24 uur staan, als het zurig begin te ruiken dan is het klaar. Het kan zijn dat de kokosmelk een beetje ontmengt, dit is niet erg roer gewoon door totdat alles weer gemengd is.
  7. Als de yoghurt zuur genoeg is, verwarm je de 100ml kokosmelk met de agar agar al roerende totdat het mengsel kookt. Kook al roerende 2 minuten.
  8. Laat even afkoelen en roer dan door de yoghurt.
  9. Zet de yoghurt in de koelkast totdat deze dik genoeg is.

Geeft 650ml yoghurt 

Leave a Reply