Wat is agar agar en hoe gebruik je het?

posted in: Informatie | 10

Jullie weten waarschijnlijk dat ik vegetarisch eet, dat wil ook zeggen dat ik mijn recepten geen gelatine kan gebruiken (want word gemaakt van dierenbotten). Maar soms wil je toch iets binden, dan komt agar agar om te hoeken kijken, een vegetarisch geleermiddel.
De laatste tijd zagen jullie al een aantal keer recepten voorbij komen met agar agar zoals de heerlijke vegetarische chocolade kwarktaart en de yoghurttaart. Maar misschien weet je helemaal niet wat agar agar is. Vandaag geef ik jullie graag een mini les agar agar.

Agar agar wordt gemaakt van rode zeewier en komt oorspronkelijk uit Azie, agar agar betekend op zijn Maleisisch gelei. Die naam i ook wel toepasselijk want agar agar is natuurlijk een geleermiddel.

Je kunt agar agar dus in plaats van gelatine gebruiken. Als je gelatine door agar agar  wilt vervangen moet je alleen met een paar dingen rekening houden.

Agar agar is veel sterker dan gelatine, waar je om 1 liter vloeistof te binden ongeveer 12 blaadjes oftewel 22g gelatine nodig hebt, heb je maar 4-5g agar agar nodig, oftewel 1/3. Het gaat hier dan om agar agar in poedervorm, vlokken en sticks zijn minder sterk.
Agar agar moet voordat het gaan binden eerst een paar minuten koken.
Agar agar stolt al bij kamertemperatuur.
Gebruik geen plastic folie als je agar agar gebruikt, dan stolt het niet.
Agar agar werkt niet goed met hele vette of zure ingrediënten.

Hoe maak je dan iets met agar agar? 

Gebruik ongeveer 4g per liter vloeistof die je wilt binden.
Zet de vloeistof samen met de agar agar op een laag vuur en breng al roerende aan de kook.
Als het kookt roer je continue en laat het 2 minuten koken.
Laat het mengsel een klein beetje afkoelen (maximaal een paar minuten).
Roer door de andere ingrediënten, dit moet je snel doen want agar agar gaat al bij 40 graden stollen.
Zet het product in de koelkast om helemaal op te stijven.
Bewaar het product in de eindkoelkast, agar agar houdt zijn geleerkracht 2-4 dagen.

Maar waar koop je agar agar eigenlijk? 

Ik koop het altijd bij de Aziaatische supermarkt, ik koop meestal deze (pas wel op dat je de kleurloze koopt!).
Je kunt het ook bij biologische winkels, bij grotere Albert Heijns en natuurlijk online kopen.

Schermafbeelding 2016-01-30 om 17.24.32

En hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde? 

Agar agar is verbazingwekkend gezond, het bevat geen vet, nauwelijks calorieën en heel veel vezels. Doordat het zoveel vezels bevat en dus veel water opneemt, ook in je lichaam schijnt het ook nog eens honger onderdrukkend en bloedsuikerspiegel regulerend te zijn, maar daar is nog maar weinig onderzoek na gedaan en je neemt uiteraard maar weinig agar agar dus voor je gezondheid zou ik het niet doen ;)

Wat maak je zoal met agar agar? 

Vegan Pindakaas Banaan Taart

Vegan Pindakaas Banaan Taart

Kruidige Peren Kwark Taart

Yoghurt Taart


Chocolade Kwarktaart

10 Responses

 1. Sophie

  Hoi,

  Super informatief artikel, ik studeer Voeding en Diëtetiek en dit valt toevallig onder de behandelde stof.
  Ik vroeg me alleen af hoe het komt dat agar agar niet stolt in combinatie met plastic folie en waarom het niet goed werkt met vette en zure producten? Ik ben hier nieuwsgierig naar, dus als je dit kunt uitleggen zou ik dat tof vinden!

  Groetjes!

 2. Magda

  Ik las op.youtube dat gelatine, een nacht laten staan.in een beetje water en de volgende dag opgedronken zeer goed is voor.de.tussenwervelschijven en alles.waar verder kraakbeen zit..zou ik daarvoor ook agar agar kunnen gebruiken ?? Heb het al gedaan maar vraag me wel af of de werking hetzelfde zou zijn als gelatine gemaakt van botten…

 3. Anonymous

  Kei cool gast!!!, ik vind de helemaal mooi. Kan ik nog wat info krijgen over de gaar agar? Alvast een dikke kus, Famke Louise.

  • Inge

   Beste Anetta, dat weet ik niet zo goed.. ik heb nog nooit chipolatataart gemaakt, maar je kan het altijd proberen.

 4. Stefanie Lambrecht

  Ik lees overal dat ik voor een banaanvulling citroensap moet gebruiken. Ik wil geen gelatine gebruiken, maar ik lees nu hier dat de agar agar niet stolt met de citroen. Wat ou ik in de plaats kunnen gebruiken? Zou het heel misschien wel lukken?

  • Inge

   Hoi Stefanie, Je zal citroen gebruiken zodat de banaan niet bruin wordt.. een beetje online googlen leert me dat agar agar inderdaad afgebroken wordt door zure substanties; wat je kan doen is zo min mogelijk citroensap gebruiken en de agar agar hoeveelheid een beetje verhogen. Misschien dat het dan lukt.

  • Anonymous

   In een citroentaart gaat 15gr agar agar, dus dubbel zoveel als zonder zuur én het werkt!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.