Plantaardig en Vegan Bakken: Tips en Tricks

posted in: Informatie | 6

Volgens mij is iedereen het er inmiddels wel over eens dat plantaardig eten beter is voor onze aarde en ook voor ons lichaam. Maar eeuuh hoe zit het dan met pannenkoeken, hoor ik je denken, ‘’want die wil ik wel gewoon nog eten’’. Shhh rustig maar, het gaat helemaal goed komen, geef me je je hand en ik ga je weg wijsmaken in de wondere wereld van plantaardig bakken.

Als we het over plantaardig of vegan bakken hebben dan denk je uiteraard meteen aan de drie belangrijkste dierlijke ingrediënten die bij bakken gebruikt worden: eieren, melk en boter. Die zijn allemaal makkelijk te vervangen!

Laten we starten met ei…

kokos rozijn lijnzaad muffins

Kokos Rozijn Lijnzaad Muffins met lijnzaad als bindmiddel in plaats van ei 

Hoe vervang je een heel ei? Er zijn verschillende manieren, zo is 1 el lijnzaad of chiazaad gemengd met 3 el heet water gelijk aan 1 ei. Zo’n lijnzaadei werkt heel goed in cakes, koekjes en muffins. Een andere hele fijne is banaan of appelmoes, 1 ei is te vervangen door een halve banaan of 60ml appelmoes.

Extra tip deze vervangers helpen het beste bij het vervangen tot 2 eieren, bij meer eieren wordt het textuur verschil wel duidelijker.
Overigens kunnen eieren verschillende functies vervullen in een baksel, zo kunnen ze gebruikt worden voor emulsiferen (zoals in mayonaise), gebak luchtig te maken en het deeg rijker te maken en het deeg zachter te maken. De bovenstaande vervangers heb niet al deze functies.

Hoe zit het eigenlijk met eiwit? De bovenstaande kunnen niet als vervanger van alleen eiwit gebruikt worden, de enige vervanger van eiwit die ik ken is aquafaba . Aquafaba is het weekvocht van kikkererwten dat door sommige mensen zelfs omgetoverd is in heerlijke luchtige meringues! Ik heb het nog niet geprobeerd dus ik kan niet garanderen dat het werkt.

Dan gaan we door met de makkelijkste. Laten we melk vervangen!
Melk is tegenwoordig met de gigantische selectie aan melkvervangers heel erg makkelijk geworden. Hoe je het doet? Je loopt naar de winkel en kiest er een ;) Nee grapje. Voor veel baksels kun je alle melkvervangers gebruiken, alleen van vla weet ik dat het niet te maken is met bv amandelmelk of rijstmelk omdat deze te weinig eiwitten bevatten. Vraagt een recept trouwens om karnemelk dan voeg je 1 el azijn toe aan 250ml sojamelk en laat je even staan, voilà plantaardige karnemelk!

Boter hoe vervang je dat?

rabarber crumble 2-min

Rabarbercrumble met kokosboter in plaats van  boter 

Afhankelijk van hoe je de boter gebruikt in het recept kun je verschillende vervangers gebruiken. Gebruik je de boter in zijn harde vorm (zoals bijvoorbeeld bij scones), dan kan je de boter vervangen door koude (en dus harde) kokosboter of gewoon voor plantaardige margarine uit de winkel kiezen. Gebruik je de boter gesmolten in bv een cake dan kan je er voor kiezen om plantaardige olie te gebruiken.

wafel

Wafel met vegan ”karnemelk”

Een ingrediënt dat je niet heel veel in bakrecepten ziet, maar wel kan voorkomen is yoghurt. Yoghurt is wederom iets wat heel makkelijk te vervangen is. Of je gebruikt vegan yoghurt (let er wel op dat je een suikervrije variant hebt of de hoeveelheid suiker in het recept vermindert) of je zuurt melk aan. Melk aanzuren doe je door 1 el azijn bij 250ml melk te doen, let wel op gebruik iets minder melk dan yoghurt in het recept.

6 Responses

 1. astrid

  Hoi Inge, handige tips, mijn oudste dochter eet vegan dus als ze thuis komt kook ik ook vegan. Dit maakt het weer makkelijker.
  Gisteren liet ik je weten dat ik niet op je blog kon, ondanks je bericht op facebook dat het weer in orde was. Vandaag lukt het weer zoals je ziet!

  • Inge

   Graag gedaan :) Wat raar dat je er niet op kon, maar volgens mij heb ik geen bericht van jou gehad?

 2. Tannie

  dank je wel Inge. Het meeste wist ik inmiddels wel, omdat ik me er ook al veel in verdiept heb, maar ik denk velen nog niet. Heel handig zo’n lijstje. Fijne dag! Tannie

 3. w.

  Een bekend lijstje! Melk vervangers zijn ook goed zelf te maken, je hoeft daarvoor niet eens een goede blender te hebben. Aquafaba werkt, heb er al aquafaba-naise, avocado mayonaise zonder olie, kokosmakronen en eierkoeken zonder ei! en neem eens een kijkje facebookpagina: Vegan meringues hits en misses en Aquafaba everything. Daar komen heerlijke creaties voorbij en er staan recepten van blogs en lezers.

  • Inge

   Wat cool dat je zo ver bent in het gebruik van aquafaba, maar grote vraag was het ook lekker? Raad je aan om er mee te experimenteren?

   • w.

    uhm..Misschien gewoon simpele meringues? dat is eigenlijk hetzelfde als je dat bij een normaal recept zou doen maar dan niet met eiwit maar aqaufaba (kan van alle bonen). De kokosmakronen die ik had gemaakt vond ik ook erg lekker alleen was het recept voor mij veel te zoet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.