Zelfgemaakte Nasi en Bami Kruiden

posted in: Ander | 2

Ik heb thuis een flinke kruiden en specerijenvoorraad. Ik koop altijd groot verpakkingen bij de Turkse of Aziatische supermarkt, want de specerijen gaan er in huize De Bakparade in fikse hoeveelheden doorheen. In het gemiddelde Allerhande recept gaat misschien een theelepel kerrie en een halve theelepel gemberpoeder. Bij mij gaat er al snel van ieder een eetlepel door. Je snapt zo’n mini potje van de Steegman is er zo door heen. Dus dat is meteen een tip voor jou wil je voordelig grote hoeveelheden specerijen en kruiden inslaan neem eens een kijkje bij de Turkse supermarkt, Aziatische supermarkt of op de markt. Voor een goede basis collectie zou ik de volgende specerijen aanraden:

  • Kurkuma
  • Gemalen koriander
  • Gemalen komijn
  • Kaneel
  • Chilivlokken
  • (Gerookt) Paprikapoeder
  • Kerrie
  • Gemalen gember
  • Zout
  • Zwarte peper

En met deze kruiden kan je dan heel makkelijk zelf kruidenmixen maken. Zo kan je zelf koekkruiden maken, zelf fajita kruiden maken, zelf shoarma kruiden maken en vanaf vandaag ook zelf nasi en bami kruiden maken! Gebruik onderstaande recept vooral als inspiratie en pas het aan naar jouw eigen smaak. Houd je van meer pit, voeg dan wat extra chilivlokken en gember toe. Pittig niet jouw ding, laat ze dan weg.

Je kan met dit recept zoveel of zo weinig kruidenmix maken als je wilt. Het recept is namelijk in verhoudingen aangegeven. Als er bijvoorbeeld staat 1 deel gember en 2 delen kurkuma, dan gebruik je 1 theelepel, eetlepel of kopjes gember en 2 theelepels, eetlepels of kopjes kurkuma. Om het voor jezelf makkelijk te maken kun je gebruik maken van maatlepels*, dat zijn gestandaardiseerde eet- en theelepels die je leven een stuk makkelijker maken als je zelf kruidenmixen wil maken.

Nodig: 

2 delen gember
1 deel gemalen koriander
1 deel gemalen komijn
1 deel kurkuma
1 deel gedroogde chilivlokken

Hoe maak je het:

  1. Meng alle kruiden.

Ik gebruik ongeveer 1 eetlepel kruidenmix per persoon; maar gebruik het vooral naar smaak.

2 Responses

  1. Ellen

    Ik ga meteen aan de slag om het uit te proberen.
    Bedankt voor je info en recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.