Kastanjemeel zelf maken – glutenvrij

posted in: Ander | 11

Het is oktober, dus de herfst is in alle hevigheid losgebarst. Het is de tijd van regenbuien, windbuien, vroeger donker worden en thee met een dekentje. Maar natuurlijk ook herfstwandeling in het bos met prachtige paddestoelen en natuurlijk kastanjes! Die kastanjes gaan je bij de volgende boswandeling mee nemen, want dan kan je namelijk kastanjemeel zelf maken!
Kastanjemeel zelf maken is even een klusje, vooral het pellen van de kastanjes is even werk, maar als je de bak met kastanjes op schoot zet en je jouw favoriete tv-programma op zet, is dat ook zo gedaan.

Je vraagt jezelf misschien af, wat je met dat kastanjemeel kan maken? Je kan het kastanjemeel in principe in de plaats van elk ander (glutenvrij)meel gebruiken.  Ik maakte bijvoorbeeld deze heerlijke kastanjemeel chocolade muffins.

zelf Kastanjemeel maken

zelf Kastanjemeel maken

zelf Kastanjemeel maken

zelf Kastanjemeel maken

Recept

Nodig:

Tamme kastanjes

Hoe maak je het:

  1. Snijdt een kruisje in de zijkant van de kastanjes, maak het kruisje niet de klein, een grote kruis maakt dat het makkelijker te schillen is.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  3. Bak de kastanjes 30 minuten.
  4. Pel de kastanjes zo snel mogelijk als ze uit de oven komen, hoe warmer de kastanjes zijn des te makkelijker ze te schillen zijn. Als je merkt dat ze te veel afgekoeld zijn kun je ze 1.5 minuut in de magnetron opwarmen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zowel de harde bruine schil als de dunne bruine schil verwijderd. Als het pellen niet goed lukt, kun je de kastanje ook met een lepeltje uitlepelen. Als het niet lukt de zacht bruine schil te verwijderen dan is dat niet zo erg, probeer zoveel mogelijk te verwijderen.
  5. Halveer de grote hele kastanjes.
  6. Leg de gepelde kastanjes terug op de bakplaat en laat ze nog 1 uur drogen in een oven op 50 graden Celsius of gebruik een droogoven.
  7. Blend de kastanje zo goed als het gaat. Leg ze vervolgens nogmaals 1 uur in de oven op 50 graden.
  8. Schep de gedroogde kastanjes in een blender, keukenmachine of blender en maal tot meel.
  9. Zeef de bloem in een kom. Je kan het meel voor de zekerheid in een diep bord schepen en nog 1 of 2 dagen in de buurt van de verwarming laten staan om zeker te zijn dat het meel droog is. Bewaar het meel in de koelkast of diepvries.

Dit recept verscheen eerder op 2 oktober 2016 en werd geüpdatet op 1 november 2020. 

11 Responses

  1. Hartstikke leuk! Maar het moeten toch wel de tamme kastanjes zijn?

  2. Wat gaaf! Het klinkt wel als veel werk, zelf kastanjemeel maken, maar die tussendoortjes zien er prachtig uit. Ben benieuwd naar het recept!

    • Het viel wel mee je hoeft niet zoveel zelf te doen … recept voor de brownies komt dinsdag online :)

  3. Hoeveel kastanjes heb je nodig om kastanje meel te maken.

    m.v.g.

    Anneke

  4. Ik weet dat dit al een oude post is maar hoelang kun je het meel bewaren?

    • Ik zou het of in de koelkast of in de diepvries bewaren dan is het zeker 1 of 2 maanden te bewaren :)

  5. Hoi!
    Echt gaaf zelf zo meel te maken.
    Ik heb het zelf ook gedaan, maar houd echt niet van de binnen schilletjes.
    Daarom heb ik de schillen er al af gehaald en de kale kastanjes (met de bittere schil er nog om) een dag geweekt in wei voordat ik ze in de oven op 70 graden deed.
    De bruine schilletjes worden dan knapperig en gaan helemaal los zitten zodat je ze er zo af kunt halen na een uur of drie in de oven.
    Daarna in de blender en als alles grof gemalen is, nogmaals in de oven voor een paar uur op 50 graden.
    Daarna weer in de blender en dan heb je meel. Je kunt het dan nogmaals in de oven doen zodat je meel goed droog word maar dat hoeft niet altijd.
    Mooi natuurlijk dat meel, maar nu wil ik er graag een cake van maken. Weet je ook of dat op dezelfde manier kan dan een cake van ‘gewoon’ meel?
    Groetjes, Heidi

    • Wat leuk dat je het zelf hebt geprobeerd! Ik bewaar het in de koelkast/diepvries en dan blijft het toch wel een tijdje goed :)

Leave a Reply