Milieuvriendelijker koken – 10 tips

posted in: Uncategorized | 0

Het gaat niet zo goed met het milieu, maar dat wist je vast al ;).
Ik ben een grote voorstander van het principe alle kleine beetjes helpen en als iedereen wat doet dan komen we al heel een eind. En ook in de keuken kun je ‘kleine beetjes’ doe om het milieu te helpen én misschien in een adem ook zelf wat geld te besparen. Ik geef je graag 10 tips om milieuvriendelijker te koken.

Wat zijn jouw tips voor een milieuvriendelijkere keuken?

Herbruikbaar

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van herbruikbare producten om milieuvriendelijker te koken. Ik gebruik bijvoorbeeld:

  • Thee-ei voor losse thee * (en gebruik dus ook losse thee)
  • Metalen rietjes *
  • Herbruikbaar bakmatje, zoals dit bakmatje *
  • Siliconen zakjes, ik gebruik de fijne (en dure) zakjes van Stasher *
  • Glazen bakjes, ik gebruik die van de Ikea, ze lijken veel op deze glazen bakjes *
  • Gebruik herbruikbare zakjes voor je groente, fruit en broodje, ik gebruik de zakjes van de AH, de lidl en katoenen zoals deze katoenen zakjes *.

Energie besparen

Je kunt op verschillende manieren energie (elektra en gas) besparen in de keuken.

  • Als je iets in de oven maakt kan je vaak het er al in zetten vóórdat de oven op temperatuur is en je kan vaak de oven al uit zetten voordat het gerecht klaar is. Zo zetten wij bijvoorbeeld aardappelen om te roosteren al meteen in de oven, hetzelfde doen we voor lasagna en andere ovenschotels. Dit werkt uiteraard niet als je gebak of brood gaat bakken.
  • Als je de oven aanzet probeer dan enkele gerechten tegelijk te maken (of ná elkaar). Zo rooster ik aubergines (voor baba ganoush), rode bieten en zoete aardappelen (voor zoete aardappelpuree) en pompoen (voor pompoenpuree) vaak helemaal onderin de oven wanneer we er bijvoorbeeld een lasagna of aardappelen in bakken. Probeer dit niet te doen bij producten waarbij een precieze temperatuur nodig is zoals gebak en brood.
  • Water voor pasta, rijst en aardappelen kun je beter eerst met de waterkoker aan de kook brengen voordat je het in een pan giet om de pasta, aardappelen, rijst of groenten te koken. En uiteraard kook je de pasta, rijst of aardappelen met de deksel op de pan.

Voedselverspilling

Wist je dat voedselverspilling de grootste milieu-impact heeft van alles omtrent voedsel (dus meer dan seizoen, vervoer, plantaardig vs dierlijk). Voorkom dus voedselverspilling zo veel mogelijk. Hoe?

wat kan je invriezen
25+ dingen die je kan invriezen
  • Gebruik je vriezer. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt (zie ook 25+ dingen die je kan invriezen). Twijfel je of je het op krijgt voordat het bederft? Vries het in.
  • In de winkel. Als het kan kies dan voor producten met de bekende 35% korting (of equivalent) stickers. Deze producten kan je overigens thuis ook nog prima invriezen.
  • Denk ‘outside the box’. Droog producten (Dehydrator / voedseldroger/ droogoven kopen? Waar moet je op letten?), weck producten, maak van restjes een lekkere soep of vegaburger.
  • Doe een ‘eet-de-voorraad-leeg-week’. Probeer eens één week lang alleen het hoogst noodzakelijk te kopen en maak de half lege verpakking couscous, speltpasta en kikkererwten op.
  • Probeer eens Too Good To Go, via deze app kun je een verrassingsdoos kopen met producten die anders weggegooid zouden worden. Wij zijn fan van de doos van de Lidl (groente en fruit) en de lokale bakker. De dozen zijn vaak snel weg, dus zorg ervoor dat je klaar zit op het moment dat de doos online komt. Wanneer de doos online komt kan je zien in app, er staat ‘uitverkocht om xx:xx’ de doos komt dan meestal vlak voor dat moment online. De doos van de Lidl komt bij ons in ieder geval om 19.15 online.

Nieuwe spullen

Als je op zoek bent naar nieuwe keukenspullen neem dan eerst eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Heel veel van mijn servies komt uit de kringloopwinkel, maar ook mijn citruspers, popcornmaker, snelkookpan en slacentrifuge vond ik voor een klein prijsje bij de kringloopwinkel. Je kunt uiteraard ook een kijkje nemen op Marktplaats.

Minder verpakkingen

Gember muffins
Gember Muffins
  • Maak je eigen snacks. Veel snacks zitten verpakt in heel veel verpakkingen, terwijl je ze vaak heel makkelijk zelf kan maken. Muffins, popcorn, en crackers je kan het allemaal heel makkelijk zelf maken.
  • Kook je eigen bonen. Bij de Turkse supermarkt kun je grote zakken gedroogde bonen kopen, ik week deze een nachtje, kook ze in de snelkookpan en vries ze vervolgens in.
  • Maak je eigen dips en spreads. Hummus, pesto, muhammara en baba ganoesh zijn heel snel te maken en ook nog eens heel voordelig.
  • Doe je boodschappen op de markt en bij de Turkse of Aziatische supermarkt hier vind je veel groente en fruit zonder verpakkingen.
  • En dan neem je natuurlijk je eigen herbruikbare groente, fruit en brood zakjes mee. En als je de verkoper aardig aan kijkt wil hij of zij vast ook de olijven en noten in een eigen meegebracht bakje doen.
  • Koop kruiden en specerijen in grote verpakkingen bij de Turkse of Aziatische supermarkt en maak daarmee je eigen kruidenmixen: Zelf Kruidenmixen maken: 5 recepten

* Dit zijn affliate links, dit wil zeggen dat als je via deze link iets koop ik een klein percentage krijg, het kost jou geen cent meer en je ondersteund De Bakparade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.