De Top 12 van 2010!

posted in: Ander | 0

 

Omdat iedereen het doet van het NOS journaal tot Jeugdjournaal tot MTV tot de krant tot mijn favoriete blogs én omdat als je terugkijkt vaak oude favoriete weer herontdekt, hier mijn top 12 van 2010 (hoe cheesy klinkt dat ;))

Januari

Koekjesdeeg pindakaas koekjes 3 Koekjesdeeg pindakaas koekjes 1

Pindakaas-Koekjesdeeg koekjes (Mag je eindelijk al het deeg eten, want wees eerlijk, dat is toch het lekkerste van koekjes bakken ;))

Februari

Volkorenwafel 3

Volkoren Wafels (zo gezond, je mag ze voor ontbijt!)

Maart

Mueslireep 4

Gezonde geen-oven-nodig mueslirepen (zonder oven, goed voor jou, goed voor het milieu!)

April

Quinoa-Havermout reep 1

Quinoa-Havermout repen (makkelijk, lekker en gezond, kan het beter?)

Mei

Quinoa rozijn muffin 4

Quinoa Rozijn Muffins (Haal nu maar een zak quinoa!)

Juni

kaneelbroodjes 2 Snicker-havermout koekjes 3

 

Vetvrije Koffie Kaneel Broodjes & Snicker Havermout Koekjes (en luchtige variant, zie september) (Ik kan niet kiezen, deze zijn allebei te lekker ;))

Juli

Brownies 4

Volkoren Vetvrije Chocolade Brownies (sinlessly delicious, wie wil dat nou niet? en ja dat is een retorische vraag ;))

Augustus

Gebakken tofu 5

Gebakken Zoet-Zure Tofu (bijna de enige manier om tofu eetbaar te krijgen ;))

September

Luchtige Snicker repen 5

Luchtige Snicker Havermout Repen (misschien nog wel lekkerder dan de gewone variant)

Oktober

Pompoen-Kerrie Curry Saus 4

Pompoen-Kerrie Curry Saus (word je niet alleen al blij van die kleur?)

November

IMG_2759

Speculaas Banaan Blondies (restjes kunnen best lekker zijn ;))

December

IMG_3037

Gezonde Chocolade Mousse Speculaas Taart (wie zij dat gezond niet heerlijk kon zijn, chocolade was toch goed voor het hart ;))

12 heerlijke recepten die een heerlijk jaar samenvatten :) Hopelijk wordt 2011 net zo lekker ;) Fijne jaarwisseling en een SUPER MOOI SPETTEREND GELUKKIG EN SMAKKELIJK 2011 gewenst,

groet I.

 

 

Gezondere soort-van Appelbeignets/ Oliebollen

posted in: Cake, Gebak, Maak het zelf, Snacks | 2

 

Ik kreeg een mailtje van een lezer, had ik nog ideeën voor een gezondere variant van appelbeignets / oliebollen? Nu ben ik zelf niet zo’n fan van oliebollen en appelbeignets en ik heb familie die de lekkerste (en totaal ongezonde) oliebollen bakt. Maar voor een lezer heb ik wel een experimentje en google zoektocht over ;)

Dus na heel wat gegoogle kwam ik erachter dat ik in het Nederlands in ieder geval geen gezondere variant of iets wat ik gezonder kon maken kon vinden. Probleem is namelijk dat oliebollen en appelbeignets in olie gebakken worden wat ze natuurlijk zo lekker maakt ;) Maar toen bedacht dat ik ooit eens een recept voor gezondere donuts had gelezen en die worden normaal gesproken ook gefrituurd. Dus de volgende zoekpoging werd in gang gezet en ik denk dat ik iets heb gecreëerd dat door kan gaan voor een gezondere, in dat het stukken minder vet is, variant van een appelbeignet/ oliebol, maar je moet niet een een perfecte replica van een oliebol of appelbeignet verwachten, het lijkt erop. Dat maakt het niet minder lekker, maar wel anders, het is heel zacht en luchtig en met goed schud poedersuiker erover heel feestelijk en lekker ;)

 IMG_3259

IMG_3263

Nodig:

  • 120g bloem
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 3/4 tl baking soda (toko of apotheek –> zuiveringszout)
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 180g magere yoghurt
  • 1 el appelmoes
  • 2 tl citroensap
  • 2 el vanille-siroop of honing
  • 1 appel
  • 1 tl koekkruiden

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote muffinvorm in (de gaten, maar ook eromheen!).
  2. Meng alle droge ingrediënten.
  3. Meng de olie, citroensap, honing, ei en yoghurt goed in een aparte kom.
  4. Snijd de appel in hele kleine stukjes en meng met de koekkruiden.
  5. Mix de natte ingrediënten door de droge, totdat het nét gemengd is, je wilt alleen geen bloem strepen meer.
  6. Roer de appel erdoor (had ik niet gedaan, maar dan heb je alle appel op de bodem).
  7. Giet het beslag in de vorm, maar doe de gaten niet te vol!
  8. Bak +/- 12 minuten in de oven, totdat de bovenkant lichtbruin is.
  9. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze dan eruit, dit gaat het beste met een lepel die je langs de zijkant steekt en dan rondom gaat en dan de appelbeignet optilt. Laat ze dan verder afkoelen op een rooster.

Geeft 13 stuks.

Per stuk: 70 kcal, 1.9 g eiwit, 14 g koolhydraten, 0.5 g vet

Ter vergelijking

Oliebol: 164 kcal, 4 g eiwit, 27 g koolhydraten, 4 g vet

Appelbeignet: 84 kcal, 2 g eiwit, 15 g koolhydraten, 4 g vet

Chocolade Restjes Banaanbrood

posted in: Brood, Cake, Desserts, Gebak, Snacks, Taart | 3

 

Zoals jullie weten ben ik dol dol dol op bananenbrood, daarom staan er op deze blog al 3 versies:

Maarja ik krijg nooit genoeg van banaanbrood en ik vind het ook saai om één ding meerdere keren te maken, ik moet altijd iets anders doen (het is een tic, ik kan er niks aan doen). Dus toen ik weer eens te rijpe bananen had en ik aan iemand had beloofd bananenbrood te maken, ging ik denken hoe kan ik het weer eens anders doen? En toen viel mijn oog op een aantal zakjes met restjes gebroken M&M’s en gehakte chocolade die in mijn bakdoos (ik heb een schoenendoos met daarin al mijn bakspullen) lagen… En zo was het Chocolade Restjes Banaanbrood geboren, het idee? Neem het basisrecept (zie hieronder) en ga in je huis op zoek naar restjes chocolade: kerstkransjes, chocolade letters, die 3 m&m’s die nog ergens onder in de kast liggen. Hak ze fijn en schep ze door het beslag. Het resultaat een hele kleurige (als je M&M’s gebruikt) heerlijk zoet brood :)

Chocolade Restjes Banaanbrood

IMG_3009

 

IMG_3002

Nodig:

  • 125g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1/2 el lijnzaad
  • 2 bananen, geprakt
  • 4 el appelmoes
  • 90g suiker
  • +/- 2 handen restjes chocolade, fijngehakt

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek de bodem van een kleine springvorm met bakpapier.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en lijnzaad in een grote kom.
  3. Meng de appelmoes, bananen en suiker in een andere kom.
  4. Roer het appelmoesmengsel door de bloem, tot het net gemengd is.
  5. Schep je chocolade restjes erdoor en giet in de springvorm.
  6. Bak 35-40 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.

Geeft 1 kleine spingvorm (diameter 16cm): +/- 6 plakken

Gezondere Chocolade Mousse Speculaas Taart

posted in: Desserts, Gebak, Snacks, Taart, Zonder bakken | 9

Gezonde chocolade mousse?? Dat is onmogelijk toch? Nou dat dacht ik ook altijd totdat ik dit recept tegen kwam.. Chocolade mousse gemaakt zonder room en eieren? Een veganistisch chocolade mousse? En dan ook nog eens gemaakt met avocado! Dat is toch niet mogelijk, denk je! Nu als ik iets zie waarvan ik denk dat het niet mogelijk is dan moet ik het proberen, omdat het heel misschien net als dit recept, super-duper over de top heerlijk is :)
Dus een poging later en het is echt heerlijk! Je moet me beloven niet te sceptisch te zijn en het gewoon te proberen, want de avocado’s zorgen voor een heerlijke romige smaak zonder alle nare verzadigde vetten die in room zitten… En iedereen weet dat je van chocolade heel erg gelukkig word ;) Dus overall een heel gezonde en vooral HELE lekkere taart en daar worden we al helemaal blij van :)

Oja je hoeft natuurlijk niet perse de bodem te maken, je kan het ook gewoon als chocolademousse serveren, giet het dan in glaasjes en zet het een paar uur in de koelkast…
2e Oja dit is natuurlijk een super kerstdessert (als je alle ingrediënten nog kan verzamelen ;))

Gezondere Chocolade Mousse Speculaas Taart
IMG_3035

IMG_3033Nodig:

  • 175g speculaas, vermalen tot kruim.
  • 75g boter
  • +/- 450g avocado vlees (3 medium avocado’s)
  • 80ml melk (soja, koe, rijst wat je wilt)
  • 150g suikerstroop (of honing als het niet vegan hoeft)
  • 1 el pindakaas
  • 1 el maiszetmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 190g pure chocolade
  • 40g cacao
  • Ter garnering: Schuddebuikjes en pure hagelslag

Hoe maak je het:
1. Maak eerst de bodem. Bekleed een springvorm (diameter 22 cm) met bakpapier. Smelt de boter (in de magnetron) en roer de speculaas erdoor. Giet dit mengsel in de bakvorm en duw met de achterkant van een lepel aan. Zet de vorm tot je de chocomousse af hebt in de koelkast.
2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de chocolade in de keukenmachine.
3. Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron (intervals van 30 seconde en tussendoor steeds roeren).
4. Doe de gesmolten chocolade in de keukenmachine en pureer totdat alles gemengd is en je vooral geen groene stukjes meer ziet, het is belangrijk om daarom tussendoor de randen af te schrappen.
5. Giet de mousse op de taartbodem en zet minimaal 2 uur in de diepvries.
6. Haal 15 minuten voor serveren uit de diepvries en snijd dan in stukken en garneer met hagelslag en schuddebuikjes en geniet ;)

Geeft 8 stukken

Wat te doen met te rijp fruit, deel I: Kruidige Peer Spread

posted in: Snacks | 2

 

In Nederland maar overal ter wereld word zo veel eten weggegooid en als ik ergens niet van houd is het eten weggooien. Het is zo zonde de energie die in de productie is gegaan, maar het is ook zonde voor jezelf want 1. je hebt je zuur verdiende geld er aan uitgegeven en 2. je kunt er vaak nog heerlijke dingen mee maken :)

Dus ik ga de komende weken een aantal recepten delen die je kan maken met fruit dat op zijn laatste benen loopt en wat je niet meer zo kan eten. En ik begin met peren, ik had namelijk een enorme zak peren gekregen die al heel erg zacht waren, en ik haat zachte peren (ja ik ben zo iemand die zijn peren kei en kei hard eet ;)). Dus wat doe je er dan mee? Je kan er perensap van maken, is ook heel erg lekker, maar ik had een beter idee, ik was een tijd geleden dit recept tegengekomen en het leek me uiterst geschikt om deze peren daar voor te gebruiken. Resultaat een heerlijke spread, die lang houdbaar is en ook nog eens, met een lintje eromheen, een goed kerstcadeautje is…

Wat te doen met te rijpe peren tot nu toe:

Zoete Aardappel-Peer soep

 

Kruidige Peer Spread

IMG_2995

Nodig:

  • 10 hele rijpe peren
  • 2 el honing
  • sap van 1 sinaasappel
  • schil van 1 sinaasappel, fijngesneden
  • 2 tl koekkruiden

Hoe maak je het:

  1. Ontdoe de peren van hun klokhuis en snijd in stukken (het hoeft niet heel klein).
  2. Doe de peren en de rest van de ingrediënten in een grote pan met dikke bodem en zet op het vuur.
  3. Breng aan de kook en laat 1-1,5 uur pruttelen en roer elke 10 minuten goed, tot een redelijk dik mengsel is.
  4. Schep het in de keukenmachine en pureer tot het fijn is.
  5. Schep terug in de pan en laat nog eens 1/2 tot 1 uur pruttelen.
  6. Schep in een steriele glazen pot en bewaar in de koelkast.

Geeft 1 kleine pot

Zelf 0% Griekse Yoghurt maken

posted in: Desserts, Maak het zelf, Ontbijt | 8
Tags van Technorati: ,,

Ik ben dol op Griekse yoghurt, ik gebruik het met name als vervanger voor zure room of crème fraiche, bijvoorbeeld op wraps, in soepen of een lekkere dikke schep op een warm appeltje uit de oven. Enig probleem daarbij is dat normale Griekse yoghurt (lees: de goedkope variant) bevat 130 kcal en 10g vet per 100g. De gezondere 0% vet Griekse yoghurt (lees de extreem dure a 2 euro per 500g) bevat daarentegen maar 50kcal en 0gram vet per 100 gram.

Dus wat doe je dan als arme, maar gezondheidsminnende student, je gaat op zoek naar een manier om het zelf te maken, en wat blijkt dat is stukken makkelijker dan je denkt…

Je hebt nodig:

 

magere%20yoghurt%20campina%201LIMG_2929

Kom, zeef en een schone (lees nooit gebruikte & nooit gewassen (ivm smaak) zakdoek) en een pak yoghurt (of 1/2 pak, je houdt ongeveer de helft over, dus ligt er een beetje aan hoeveel Griekse yoghurt je wilt hebben).

Bedenk hierbij dat je ook de hele goedkope yoghurt kan gebruiken, maar die is waterig dus je houdt minder Griekse yoghurt over, dus misschien toch maar investeren in Campina of nog beter biologische?

Hoe maak je het:

1. Leg de zakdoek in de zeef en zet de zeef in de kom.

IMG_2930

2. Giet het pak yoghurt in de zeef.

IMG_2934IMG_2937

3. Laat minimaal 1h op een koele plaats staan, roer af en toe even door.

4. Als de yoghurt dik genoeg is (ligt er helemaal aan hoe jij het wilt hebben), schraap/ schep je de yoghurt uit de zakdoek in een kom en je eigen home-made Griekse yoghurt is klaar :)

Pepernoot Banaan Brood

posted in: Brood | 8

Ken je dat, Sinterklaas is voorbij maar zoals elk jaar heb je nog minimaal 2 zakken pepernoten over en aangezien je al kilo’s (nouja beetje overdreven maar je snapt me) hebt gehad, blijven ze liggen totdat ze over datum zijn en je ze weg kan gooien.

Wat nou als ik zou zeggen dat je het dit jaar anders zou kunnen doen en er een heerlijk bananenbrood van kon maken? Dan zou jij zeggen: Graag!

Dus bij deze een recept voor een heerlijk kruidig bananenbrood dat ook nog eens zonder extra toegevoegde boter en suiker is :)

Pepernoot-Banaan Brood

IMG_2954

IMG_2956

IMG_2966

Nodig:

  • 175g pepernoten
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • 2 hele rijpe bananen
  • 70g appelmoes
  • 2 el melk
  • Kleine springvorm

Hoe maak je het:

  1. Vermaal de pepernoten tot poeder.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Meng het pepernoot-meel, bakpoeder en baking soda.
  4. Prak de bananen fijn.
  5. Roer de appelmoes en melk door de bananen.
  6. Roer het bananen-mengsel door de droge ingrediënten en giet in een kleine springvorm.
  7. Bak 25-30 minuten totdat het goudbruin is en een saté prikker er schoon uitkomt.

Geeft 1 kleine springvorm (diameter 16cm): +/- 6 plakken

Zoet Aardappel- Peer Soep

posted in: Hoofdgerecht | 1

Op deze blog zie je met name bak recepten, maar dat wil niet zeggen dat ik alleen maar bak, ik ben ook dol op normaal koken en experimenteer daarin ook heel erg, zoals deze zoete aardappel peer soep. Klinkt raar is heel erg lekker en zowel door mijn vader als door vriendin goedgekeurd. Super makkelijk om te maken, heerlijk kruidig, gezond en super!

Zoete aardappel- Peer Soep

 IMG_2946

Nodig:

  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2 hele rijpe peren (je kunt ook appel gebruiken)
  • 1/2 tl tijm
  • 1 tl paprika-poeder
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1,25l water
  • 60ml melk

Hoe maak je het:

  1. Snipper de ui en snijdt de aardappel, wortel en peer in stukjes.
  2. Fruit de ui en wortel 1 minuut.
  3. Voeg de aardappel, peer en tijm toe en bak 2 minuten.
  4. Voeg de bouillion, water en paprika poeder toe en breng aan de kook.
  5. Laat 15 minuten pruttelen
  6. Pureer in de blender of met een staafmixer.
  7. Voeg de melk toe en laat nog 5 minuten pruttelen.

Heerlijk met een schep Griekse yoghurt erin (binnenkort komt er een zelfmaak recept :))

Genoeg voor 4 porties.

Pindakaas-Banaan Blondies

posted in: Brownies, Cake, Desserts, Gebak, Snacks, Taart | 3

 

Een blondie? Wat is dat? Nou een blondie is een brownie zonder cacoa maar mét basterdsuiker en ze zijn makkelijk en té lekker :) Maarja welk baksel waar pindakaas in zit is niet lekker? Ik eet geen pindakaas op mijn brood en toch gaat er een pot per maand doorheen ;)

Dus blondies waren geïnspireerd door:

1. het feit dat ik gratis te rijpe bananen had gekregen

2. ik iets moest bakken voor een feestje

3. google

4. dit recept

Ze zijn echt heerlijk kleverig en vochtig :) Wil je ze wat minder kleverig, bak ze dan wat langer! En ze zijn het lekkerst koud uit de diepvries of koelkast!

Dit recept is al heel erg lekker, wil je het nog decadenter maken? Roer er nog wat gehakte walnoten of chocolade (wit!) doorheen…

Pindakaas-banaan Blondies

IMG_2733

IMG_2737

Nodig:

  • 3 el = 60g boter
  • 120g pindakaas
  • 170g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el lijnzaad + 3 el kokend water
  • 2 rijpe bananen
  • 80g zelfrijzend bakmeel
  • 80g bloem

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe de pindakaas en boter in een kom en zet 30 seconde in de magnetron, totdat het zacht is en meng goed.
  3. Roer de suiker erdoor.
  4. Prak 1 banaan helemaal fijn en 1 tot er nog stukjes in zitten (tenzij je dat natuurlijk niet lekker vind!)
  5. Roer de banaan en lijnzaad-ei door het pindakaasmengsel.
  6. Roer het zelfrijzend bakmeel en bloem erdoor.
  7. Giet in een bakvorm.
  8. Bak 20-25 minuten, totdat het lichtbruin is en stevig in het midden is.
  9. Laat in de vorm afkoelen en snijdt pas na minimaal 30 minuten in stukken.
  10. Bewaar in de koelkast/diepvries.

Geeft 12 stukken

Rustieke Appel-Peren taart

posted in: Desserts, Gebak, Snacks, Taart | 2

 

Ik volg al een hele tijd de podcast van Cindy Harris (zie hier) en haar recepten zijn altijd heerlijk en goed uitgelegd. Maar dit was de eerste keer dat ik een van haar recepten heb gemaakt, natuurlijk aangepast, maar desalniettemin heerlijk :) zo vonden ook de mensen op de verjaardag die de taart ‘’thumbs up’’ gaven. Deze  is wat minder gezond dat mijn volkoren-havermout appel-taart, maar dat moet af en toe natuurlijk ook kunnen ;)

Rustieke Appel-Peren taart

IMG_2724

Nodig:

  • 225g zachte boter
  • 270g bloem (ik heb gewoon wit gebruikt)
  • 100g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanille-suiker
  • 2 appel
  • 2 peren
  • 2 handjes rozijnen
  • 100g suiker
  • 30g bloem
  • 1 tl kaneel of koekkruiden

Hoe maak je het:

  1. Mix de boter en suiker romig met de mixer.
  2. Voeg het ei en vanille toe en mix tot het gemengd is.
  3. Zet de deeghaken op je mixer en voeg de bloem toe, mix tot er zich een deeg vormt.
  4. Leg het deeg op wat plasticfolie en vorm er een schijf van, wikkel het in de folie en leg 1h in de koelkast.
  5. Wel de rozijnen en snijdt het fruit in kleine stukjes (je kunt de schil er gewoon aan laten zitten). Meng het fruit, rozijnen, suiker, bloem en kaneel in een grote kom.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en laat 5-10 minuten op temperatuur komen. Rol het vervolgens op het plasticfolie uit (ik heb gewoon mijn handen gebruikt) tot je een cirkel met een diameter van ongeveer 15 cm hebt en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  7. Verwarm de oven voor op 205 graden.
  8. Leg het fruit in het midden van de deeg cirkel en laat de een stuk van de randen vrij (het wordt echt een hoop), vouw de randen over het fruit heen.
  9. Bestrijk het deeg met wat melk en bestrooi met een beetje gewone suiker.
  10. Bak de taart +/- 30 minuten totdat hij goudbruin is.

Geeft 8-10 stukken