Supermakkelijk (kerst) toetje: chocolade-hazelnoot parfait
Een parfait het klinkt heel chique alsof je het in een echt chique Frans restaurant te eten zou krijgen, maar eigenlijk is het specief heel erg makkelijk en snel (ik ben ongeveer 15 minuten bezig geweest), maar wel hemels lekker, een ideaal kersttoetje dus!
Overigens komt dit recept uit het Chocolade volgens Cote d’or receptenboek, een heel leuk koekboek over chocolade waarbij je spontaan 3 kilo aankomt als je er naar kijkt :), maar desaltniettemin als je hem nog ziet liggen zeker meenemen! Overigens heb ik het recept natuurlijk aangepast, je kan natuurlijk precies doen wat een koekboek zegt, ik in ieder geval niet ;)
Nog wat tips. Bij het stijfkloppen van de eiwitten is het heel erg belangrijk dat de kom en de deeghakken van de mixer vetvrij zijn, dit kun je heel makkelijk bereiken door wat citroensap op een vel keukenpapier te doen er hiermee alle oppervlakte af te vegen.
Het scheiden van eieren is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, zelfs als je geen eierscheider hebt. Ik doe het altijd als volgt, tik het ei tegen de rand van een kom en breek hem open zodat de dooier in de onderste helft van de schaal blijft, laat het eiwit uit de bovenkant eruit lopen in een kom. Vervolgens giet je de onderste schaal leeg in je hand, die je in de vorm van een kom houdt, dan kun je het eiwit tussen je vingers laten lopen en vervolgens de eidooier in een andere kom leggen. Oke het voelt een beetje vies, maar dan heb je wel perfect gescheiden eieren ;) mocht het nou toch mis gaan en er komt wat eidooier bij het eiwit dan is dat geen ramp schep gewoon met een lepel de gemorste eidooier en het omligde eiwit weg dan zou het eiwit nog wel stijf moeten worden!
Chocolade-hazelnoot parfait
Nodig:
– 175g pure chocolade
– 80g suiker
– 4 eieren
– zout
– 100g boter
– 125 ml slagroom
– 100g hazelnoten
– chocoladecake (zie recept hieronder)
Hoe maak je het:
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn, laat ze afkoelen en hak ze grof, zet weg.
Breng 1 dl water aan de kook met 40g van de suiker.
Breek ondertussen de chocolade in stukjes en snijdt de boter ook in kleinere blokjes (het hoeft niet piepklein, maar zodat het wat makkelijker smelt)
Als het water kookt, zet je het vuur heel laag en roer je de chocolade en boter erdoor zodat deze smelt.
Klop ondertussen de slagroom lobbig (nog net niet stijf) en bewaar in de koelkast.
Snijd de cake in kleine blokjes.
Scheid de eieren en voeg de eidooiers bij het cholademengsel, terwijl dit van het vuur af is.
Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker.
Roer eerst een klein beetje van het eiwit door het chocolademengsel, en spatel dan de rest van het opgeklopte eiwit erdoor voorzichtig je wilt namelijk een zo luchtig mogelijk mengsel
Spatel de slagroom en de hazelnoten door het mengsel. Zorg dat het een gladde creme wordt.
Doe de cake onderin mooie glazen en giet de creme op de cake
Laat opstijven in de diepvries zeker 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
Seveer ijskoud en garneer eventueel met gehakte chocolade en een toef slagroom.
Genoeg voor 6-7 personen.
Chocoladecake
Nodig:
– 250g zelfrijzend bakmeel
– 200g boter
– 200g suiker
– 3 eieren
– 50 ml melk
– 150g pure chocolade, fijngehakt
– 2 el cacoa
Hoe maak je het:
Vet een cakeblik in en bestuif met bloem (ik doe het altijd met bak en braad insmeren, dat is het makkelijkst!)
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Klop de boter romig met de mixer.
Doe de suiker erbij en mix tot het een goed gemengd is.
Doe de eieren er één voor één bij en mix telkens totdat het voorgaande ei helemaal opgenomen is, mix na het laatste ei 5 minuten op de hoogste stand zodat je een luchtig beslag krijgt.
Roer het meel, de melk en cacoa in delen erdoor.
Roer de chocolade erdoor.
Doe het beslag in de cakevorm
Bak de cake in het midden van de oven 60-70 minuten, hij is klaar als een tandenstoker er droog uitkomt.
Geeft 1 cake
Fijne kerstdagen én italiaanse broodstengels
Om te beginnen allemaal hele fijne feestdagen!
En ten tweede een heerlijk recept voor italiaanse broodstengels, dat klinkt heel (nouja niet echt :)) saai, maar terwijl ik deze aan het maken was bedacht ik me dat je er echt hele leuke dingen mee kan. Je kunt deze stengels in elke vorm draaien die je wilt dus dit is wat ik er mee heb gedaan…
Nodig:
– 225 g volkorenbloem
– 1/2 tl zout
– 1 tl gedroogde gist
– 315 ml lauwwarm water
– 1 el olijfolie
– 1 1/2 tl Italiaanse kruiden
– 2 teentjes knoflook
Hoe maak je het:
Meng de bloem en het zout in een grote kom.
Roer de gist erdoor en maak een kuiltje in het midden.
Giet het lauwwarme water in het kuiltje.
Voeg de olijfolie, Italiaanse kruiden en knoflook toe en roer totdat er een zacht deeg ontstaat.
Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte en kneed ongeveer 10 minuten totdat er een zacht en elastisch deeg ontstaat (als het deeg nog blijft plakken, moet je nog wat bloem toevoegen).
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een theedoek of plastic folie en laat op een warme plek 1-1,5 uur rijzen, totdat het volume ongeveer verdubbeld is.
Sla de lucht uit het deeg (gewoon een vuist in het deeg duwen) en kneed het nog eens 2-3 minuten.
Trek vervolgens een beetje deeg van de deegbal en rol er lange slierten van. Vervolgens kun je die natuurlijk elke vorm geven die je wilt! Leg de slierten op een bakplaat en laat nog eens 15-20 min. rijzen. Bak de broodstengels 15 minuten op 220 graden.
Eet smakelijk
Pita over? Maak pita-kaneel-vingers
Na het maken van pita-pizzabroodjes donderdag had ik pitabroodjes over en je kan ze natuurlijk wel invriezen, maar na het zien van dit recept op ohsheglows.com wist ik wel wat ik met die overgebleven pita’s ging doen?
Dez pita-kaneel vingers, zijn heerlijk knapperig en zoet wat is een betere combinatie? Ik weet het niet hoor :)
Overigens ik noem het vingers omdat ze een beetje op lange vingers lijken, door de suiker erop en omdat ze lekker knapperig zijn!
Pita-kaneel-vingers
Nodig:
– 2 afbak pitabroodjes
– 4 el bastardsuiker
– 1/2 el koekkruiden
– olijfolie
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden
Meng de suiker en koekkruiden
Knip de pita doormidden zodat je 2 broodjes krijgt (dit gaat trouwens makkelijker als je de pita even 1 minuut in de broodrooster stopt)
Knip de pita vervolgens in reepjes.
Besmeer de reepjes met een kwastje met olijfolie.
Giet de suiker op een bord en wentel de reepjes erdoor, je kunt eventueel de suiker met je vingers aanduwen (en er nog meer opduwen :) )
Leg de pita op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak 4 minuten, draai om en bak nog eens 5 minuten, ze zijn dan nog niet helemaal hard, maar ze worden harder naarmate ze afkoelen!
Eet smakelijk! Nog een tip: gedipt in appel-kaneel-kwark (Optimel) of vanille-yoghurt zijn ze ook heel lekker ;)
Herfstige pompoen rozijnen scones
Ik heb een nieuwe liefde en nee het is geen persoon, maar een groente! Het is
Pompoen!
Ik kwam voor het eerst in aanraking met pompoen door blogs, ik volg heel veel met name Amerikaanse blogs en wat een appel is voor ons is zo’n beetje de pompoen voor hen, het is echt hét herfstvoedsel bij voorkeur. En ik kwam zoveel lekkere recepten tegen met pompoen (tenminste ze leken me heel erg lekker) dat ik er wel wat moest uitproberen, zo heb ik onder andere pompoenbrood, pompoenrisotto (heerlijk!) en pompoen scones gemaakt. En dat laatste recept wil ik met jullie delen.
Maar terug naar de scones, zij had dus rozijnen-pompoen scones gemaakt en aangezien we pompoen overhadden van de pompoenrisotto en deze scones er super lekker uitzagen besloot ik deze te maken. Het is een beetje gedoe omdat je eerst pompoenpuree moet maken, terwijl Amerikanen het gewoon in de winkel kunnen kopen (als iemand een idee heeft waar het in Nederland te krijgen is please laat een comment achter, ik ben echt verslaafd en puree maken kost heel veel tijd :(). Maar ik zou ze zeker maken want deze scones zijn in één woord HEERLIJK! Ik heb ze nu 4 dagen achter elkaar gegeten geroosterd met een beetje boter als ontbijt en ik moet zeggen het is wel een groot lichtpunt in deze duistere, regenachtige dagen (hebben jullie daar ook niet zo’n hekel aan?)
Pompoenpuree
Nodig:
– pompoen, geschild en in blokjes (gewoon wat je overhebt of een hele)
Hoe maak je het:
Doe de pompoen met een bodempje water in een pan en zet het op het vuur. Breng aan de kook en laat koken totdat de pompoen heel erg zacht is.
Als je er een vork insteekt zou de pompoen uit elkaar moeten vallen (hoelang dit duurt hangt heel erg af van hoe groot de stukjes pompoen zijn, hoe kleiner hoe sneller)
Giet de pompoen af en doe terug in de pan.
Pureer de pompoen met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een gladde puree.
Oke dat was stap 1, nu het echte recept :)
Herfstige pompoen rozijnen scones
Nodig:
- 60g suiker
- 200g volkoren meel
- 150g meel
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 1/2 tl gembersiroop
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 el koek en speculaaskruiden
- 1 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl vanille-extract
- 30g appelmoes
- 200g pompoenpuree
- 85g rozijnen, geweld
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht op 210)
- Meng alle droge ingrediënten (suiker, meel, bakpoeder, maagzout, nootmuskaat, koekkruiden en kaneel) in een grote kom.
- Roer de appelmoes erdoor, tot het een kruimelig mengsel is.
- Roer de gembersiroop, vanille, pompoen en rozijnen erdoor.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte en kneed het totdat je een stevige deegbal heb gekregen (als het deeg te nat is voeg je wat meer meel toe, is het te droog dan wat meer appelmoes).
- Vorm het deeg in een cirkel en snijdt het deeg in, zodat de cirkel in 8 stukken verdeeld is.
- Leg de deegbal op een met bakpapier bekleden bakplaat.
- Bak de scones 25-30 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster
Geeft ongeveer 8 scones
Bijna vetvrije nectarine cakejes
Na mijn geweldige aankoop op de markt vorige week zat ik met veel te veel nectarines in mijn maag (figuurlijk natuurlijk!) en ik wist niet zo goed wat ik er mee moest doen, want ik zou ze nooit allemaal opkrijgen voordat ze zouden bederven. Dus dacht ik eens diep na en bedacht ik me dat ik een recept voor vetvrije cakejes op Fatfreevegan had zien staan! Dat leek me de een zeer goede oplossing :)
Enige aanpassingen die ik heb gemaakt zijn dat ik vanillesuiker in plaats van gewone suiker heb gebruikt en dat ik melk in plaats van sojamelk heb gebruikt. Je kunt die wijzigen natuurlijk weer ongedaan maken, maar aangezien ik heel erg van vanille hou maakte die extra toevoeging van vanille voor mij dit een geweldig cakeje. Ik zou overigens deze wel maken in siliconen cakevormpjes, want ik had ze in een muffinvorm gemaakt en ze waren erg klein geworden zoals je op de foto kan zijn.
Maar alle 5 de mensen die het cakeje hebben geproefd vonden het erg lekker, daar doe je het toch voor :)
Bijna vetvrij Nectarine Cakejes
- 165 g nectarine (het maakt niet zo heel veel uit, ongeveer 2 stuks)
- 8 g lijnzaad
- 1 el warm water
- 1/2 vanilleboon
- 1 tl vanille
- 1 tl citroensap
- 155 ml melk
- 135 g bloem (ik heb volkoren gebruikt)
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zuiveringszout (= natriumbicarbonaat of 1/2 tl extra bakpoeder)
- 1/8 tl zout
- 65 g suiker
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een muffinvorm in of gebruik siliconen muffinvormpjes (geen papieren!)
- Ontvel de nectarines door aan de onderkant er een kruisje in te snijden, ze te overgieten met kokend water en 1 minuut te laten staan en dan af te koelen onder koud water. Snijdt de nectarine in kleine stukjes en zet weg.
- Meng in een andere kom het lijnzaad en het water.
- Haal de merg uit de vanilleboon.
- Voeg de merg, vanille-extract, citroen en melk aan het lijnzaad toe en roer goed.
- Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en suiker.
- Voeg de vloeistof toe aan het bloemmengsel en roer tot het net gemengd is (het maakt niet uit als er nog klontjes zijn!). Vouw nu voorzichtig de nectarine erdoor.
- Vul de vormpjes redelijk vol (ik had de mijne niet helemaal vol gedaan en ik kreeg erg kleine muffins) en bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin. Een satéprikker zou er schoon uit moeten komen.
Geeft +/- 8-9 muffins
Kokos-ijsjes
Wat is er lekkerder op een warme dag dan een lekker verfrissend ijsje? Ik zou het niet weten :) En nadat ik op heel veel blogs zelf gemaakte ‘popsicles’ tegenkwam en zelf ook een set vormpjes gekocht had (na lang zoeken gevonden bij de xenos voor 2 euro) besloot ik zelf aan de slag te gaan. Ik had op Baking and Books een spannend recept gevonden voor kokos-ijsjes gevonden en aangezien ik dol ben op kokos besloot ik die te maken. Enige aanpassing die ik heb gedaan is dat ik light kokosmelk gebruikt heb en de kokos eerst geroosterd heb (dan smaakt ie nog lekkerder vind ik)
Kokos-ijsjes
Nodig:– 200 ml melk
– 4 el suiker
– 1/2 tl vanille-extract
– 375 ml kokosmelk
– 70 g geraspte gedroogde kokos
Hoe maak je het:
Verwarm de melk en suiker in een steelpannetje zachtjes voor ongeveer 5 minuten totdat de suiker opgelost is. Roer de vanille-extract erdoor en laat het mengsel afkoelen.
Meng de kokos, kokosmelk en het melkmengsel. Doe in de vormpjes en laat ten minste 6 uur bevriezen.
Genoeg voor 6 vormpjes (afhankelijk van hoe groot de vormpjes zijn)
Saffraan en basilcum Soepstengels
Soepstengels dat is toch wat voor kinderen zul je misschien denken, maar deze broodstengels zijn zeker weten niet voor kinderen ze hebben een hele bijzondere smaak en nog veel mooiere kleur door de saffraan en ook de smaak van basilicum maakt het een hele lekker en ook nog gezonde snack!
Saffraan-basilicum soepstengels
Nodig:
5-6 saffraandraadjes
1 el warm water
225 g bloem (ik heb volkorenbloem gebruikt: vezels!)
1/2 tl zout
2 tl gedroogde gist
150 ml warm water
1 1/2 el olijfolie
3 tl gedroogde basilicum
Hoe maak je het:
Doe de saffraandraadjes in een kommetje en voeg het warme water toe, laat staan voor 10 minuten.
Zeef de bloem en zout in een grote kom. Roer de gist erdoor en maak dan een kuiltje in het midden van de droge ingredienten. Giet het warme water en het saffraanmengsel in het kuiltje.
Voeg de olie en basilicum toe en meng met een pollepel tot een glad deeg.
Leg het deeg op een met bloem lichtbestoven oppervlakte en kneed voor ongeveer 10 minuten totdat het deeg glad en elastisch is.
Leg het deeg in een kom die je met olie hebt ingevet, dek af met een theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen (let op als je volkorenmeel gebruikt moet het 1.5-2 uur rijzen) totdat het deeg verdubbeld is.
Duw de lucht uit het deeg en kneed het op een lichtbestoven oppervlakte ongeveer 2-3 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel het deeg in 16 stukjes (ongeveer) en rol het tussen je handen tot lange stengels.
Leg op een bakplaat die bedekt is met bakpapier en let op dat ze niet te dicht op elkaar liggen. Laat ze nog een 15-20 minuten rijzen onder een theedoek..
Bak vervolgens 15 minuten in het midden van de oven totdat ze knapperig en goudbruin zijn.
Fruitige witlofsalade (met appel, rozijn en walnoot)
Witlof is echt zo’n groente waar je niet echt weet wat je er mee moet doen. Het koken is zo saai en ik persoonlijk vind dat niet echt lekker, je kunt het natuurlijk met kaas (en ham voor vleeseters) in de oven maken, maja dat maakt het weer zo bewerkelijk en vettig. Dus wat er dan mee te doen? Probeer deze heerlijke salade eens! Witlof is natuurlijk een beetje bitter van nature en door dat te combineren met zoetige appel en rozijn en een honing-dressing, merk je van dat bittere niks meer en zou ik zelfs durven beweren dat kinderen het lekker zullen vinden.
Daarbuiten is witlof natuurlijk supergezond zoals voor elke groente geldt! Het bevat maar 2 (!) kcal per 100g en veel vezels en vitamine c.
Wist je trouwens dat:
* Witlof pas in 1873 ontdekt is door de Belgen?
* En pas vanaf 1913 daadwerkelijk te koop is?
* Witlof wordt in het donker gekweekt waardoor het bladgroen geen kans krijgt om zich te ontwikkelen
Fruitige witlofsalade
Nodig:
– 6 stronkjes witlof
– 2 appels
– 2 handen rozijnen, geweld
– +/- 10 halve walnoten
– 8 el yoghurt
– 2,5 el azijn
– 4 tl honing
– 1 tl mosterd
Hoe maak je het:
Snijdt de witlof door midden in de lengte richting en snijdt vervolgens weer door midden en dan in dunne reepjes (je kunt eventueel de bittere kern verwijderen).
Snijdt de appel in kleine stukjes en hak de walnoten grof.
Doe de appel, rozijnen en witlof in een grote kom.
Roer een dressing van de yoghurt, azijn, honing en mosterd.
Verdeel de dressing over de salade en zet de salade tot serveren in de koelkast, de salade is het lekkerst als hij koel is.
Roer voor het serveren de walnoten door de salade.
Voor 4 porties
Cafe au Lait Havermout
I’m back! Na een belachelijk lange vakantie (5 weken *shame*) ben ik eindelijk weer terug in Nederland en dus op de baking parade :)
Om weer in de ‘kookmood’ te komen begin ik met nog een recept voor havermoutpap. Ik weet dat ik er al heel veel heb, maar ik blijf nieuwe dingen met havermout te bedenken :)
Dus deze keer leek me het lekker om in plaats van de koffie bij de havermout te drinken de koffie erdoor te doen, in plaats van melk of water en wat bleek het is erg lekker:)
Cafe au Lait Havermout
Nodig:– 30 g havermout
– 200 ml koffie
– suiker/ zoetstof / honing na smaak
– scheut melk
– 1 el geraspte kokos (voor de garnering)
Hoe maak je het:
Doe de havermout, koffie en zoetstof in een steelpan. Breng het mengsel op een middelhoog vuur aan de kook, zet het vuur zacht en laat pruttelen totdat de havermout alle vloeistof heeft opgenomen.
Doe de pap in een kom. Giet er een scheut melk overheen (zoveel als je wilt) en garneer met de geraspte kokos.
Smakelijk!
Volkoren Parmesaans brood
Wederom een heerlijk Italiaans-geinspireerd brood. In dit brood wordt Parmezaanse kaas verwerkt dat het een heerlijke lichte kaas-achtige smaak geeft, een beetje oregano zorgt voor het ultieme Italiaanse gevoel. Ik gebruik in dit recept verse gist omdat ik dat nog had liggen, maar als je gedroogde wil gebruiken kan dat natuurlijk ook neem dan 5,5g in plaats van 11g. En in plaats van oregano kan je natuurlijk ook basilicum of gemengde Italiaanse kruiden of iets dergelijks gebruiken.
Volkoren Parmesaans brood
Aangepast van Sugarlaws
Nodig:
– 185g volkoren meel
– 125ml warm water (+/- 50C)
– 1/2 el suiker
– 1/2 tl zout
– 30 g geraspte Parmezaanse kaas (ik heb gewoon voorgeraspte gekocht)
– 2 tl gedroogde oregano
Hoe maak je het:
Meng het meel, de suiker en zout. Voeg daar het water aan toe en roer totdat het gemengd is. Voeg de kaas en oregano toe en roer tot het een deeg is.
Leg het deeg op het aanrecht en kneed het ongeveer 2-3 minuten. Leg het deeg in een kom, dek af en laat op een warme plek 45-60 minuten rijzen.
Sla de lucht uit het deeg en rol het uit tot een dunne rechthoek. Rol die rechthoek op tot een rol en maak deze weer dunner door er met je handen over te rollen. Snijdt deze rol in twee-en. Maak diepe diagonale inkepingen in de 2 rollen. Leg de op een bakplaat minimaal 7cm uit elkaar en dek af, laat ongeveer 40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190C. Plaats een schaaltje water op de bakplaat naast de broden en bak 20-25 minuten totdat de bovenkant net bruin wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Geeft 2 kleine broden