Chocolade Gember Brood
Misschien is een van jouw goede voornemens dit jaar wel om gezonder te gaan snacken, om de Snickers, Marsen en andere candybars iets vaker aan de kant te laten liggen. Deze zoete chocolade gember brood-cake hybride is een perfecte vervanger van al die heerlijkheden, heerlijk mals en zoet, met een spicy kick van de gember. Dit brood zal iedere 4-uur dip als sneeuw voor de zon laten verdwijnen :)
ps misschien is je voornemen wel om meer plantaardige te eten, dit brood is heel makkelijk te veganizen door suikerstroop en vegan chocolade te gebruiken.
DIY Groente Nuggets
Gezonder dan deze nuggets worden ”vleesvervangers” niet, ze bestaan voor ongeveer 95% uit groenten. Een blend van alleriei heerlijke Hollandse groente: aardappel, brocooli, wortel, pastinaak en biet. Deze groeten koken we beetgaar en blenden we met een beetje peper en kaas tot een heerlijk vulling. We geven ze een krokant jasje met ei en paneermeel, geven ze een korte baksessie in de oven en we eindigen met een heerlijke crispy crunchy licht zoete bite die ik natuurlijk doopte in mijn eigen gemaakte ketchup.
Nodig:
180g wortel (2 middelgrote winterpenen)
180g pastinaak (2 middelgrote)
140g aardappel (2 kleine)
1 kleine rode biet
180g broccoli
1/2 tl gedroogde rode peper
50g geraspte kaas
3 eieren
paneermeel
Hoe maak je het:
1. Snijdt de wortel, pastinaak, aardappel en rode biet in kleine stukjes. Snijdt de broccoli in roosjes.
2. Kook de groente totdat deze gaar zijn, een mes moet er makkelijk ingaan. Ik kookte de wortel, pastinaak, aardappel en rode biet samen ongeveer 10 minuten. Toen voegde ik de broccoli toe en kook het allemaal nog ongeveer 4 minuten.
3. Giet de groenten af en laat afkoelen.
4. Doe alle groenten samen met de rode peper en kaas in de keukenmachine in pulseer tot een redelijk glad mengsel.
5. Spreid het mengel uit op een bakplaat die bedekt is met plasticfolie. Je wilt een plak van ongeveer 1 tot 1.5cm. Zet de bakplaat een half uur in de diepvries.
6. Zet ondertussen een diep bord gevuld met paneermeel klaar en klop de eieren los in een kommetje.
7. Haal het nugget mengsel uit de diepvries, snijdt rondjes uit het mengsel (een borrelglaasje is ideaal). Eventuele restjes kun je weer bij elkaar duwen zodat weer een plak bestaat waaruit je nog meer rondjes kan halen.
8. Haal de nugget door het eimengsel, door het paneermeel, nogmaals door het eimengsel en weer door het paneermeel. Leg de nugget op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal met alle nuggets.
9. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
10. Besprenkel de bovenkant van de nuggets met olie.
11. Bak de nuggets in ongeveer 10 minuten goudbruin, draai om en bak ze nogmaals 10 minuten.
Geeft ongeveer 20-30 nuggets, afhankelijk van de grootte
Aangepast van Macheesmo
Crunchy Vegan Notenburger
Ik heb voor mijn gevoel al duizenden burgers op mijn blog staan; maar nog geen burger op basis van noten. Terwijl nootjes zo lekker zijn en zo gezond. Je weet het vast wel nootjes zitten boordenvol gezonde vetten, de Gezondheidsraad adviseert je zelfs 10-15 gram per dag te eten. Nou met deze heerlijke burgers kom je daar met gemak aan ;) Deze heerlijke burgers zijn super smaakvol en romig, hebben een bite van de noten. Het is een toppertje!
Bloemkool Couscous Aubergine Rolletjes
Ik doe vaker boodschappen bij de Turkse supermarkt en ze hebben vaak zakken groente niet-zo-perfecte-groente liggen voor een heel mooi prijsje (een soort van buitenbeentjes maar dan nog goedkoper ;)). Zo tikte 12 kleinere aubergines op de kop voor 1,30 euro. Maar dan heb je 12 aubergines, wat doe je daar mee? Ik ben dol op gegrilde aubergine en besloot het deze keer eens te vullen met een heerlijke kruidige ‘bloemkool couscous’; lekker, gezond, makkelijk en heel erg leuk om te eten!
Zelfgemaakte Tomaten Ketchup
Ik liep in de Albert Heijn en zag een nieuw product, ketchup zonder toegevoegde suiker (hoewel die nog 6.5g per 100g aan natuurlijke suiker bevat). Zoals je misschien weet zit in normale ketchup namelijk een schrikbarende hoeveelheid suiker (zo’n 22g per 100g!). Maar die suikervrije hippe ketchup van de Albert Heijn had dan weer een schrikbarend hoge prijs (0.99 euro voor 175ml, normale ketchup is 0.85 voor 500ml). Dus dat vond ik een mooi moment om dan maar de ketchup zelf te maken. Ik legde twee blikken gepelde tomaten in mijn mandje en maakt in 30 minuten (waarvan ik het grootste gedeelte niks hoefde te doen) deze heerlijke ketchup: kosten ongeveer 1,00 euro voor 800g, hoeveelheid suiker 8g per 100g. En bovenal, is het gewoon hele lekkere ketchup :)
Rabarber Aardbei IJsjes
Heb je wel eens een rabarberplant gezien? Het is een prachtige plant die echt bizar grote bladeren en nog dikkere stengels kan maken. Zeker 2-3x zo groot als de stengels die je bij de Albert Heijn kan kopen. Ik aanschouwde dit wonder in de prachtige tuin van een vriendin en kreeg prompt 2kg mee naar huis en besloot ook maar een plant in mijn tuin te zetten (voor volgend jaar). Maar toen had ik al die rabarber…. maar wat doe je eigenlijk met al die rabarber? Mijn repertoire aan rabarber recepten beperkt zich een beetje tot compote, crumble en banaanbrood met rabarber… Maar rabarbercompote kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren maken en op heel verschillende manieren gebruiken. Dit maal besloot ik de rabarber met aardbeien te combineren in een compote; de compote combineerde ik met heerlijke volle yoghurt gezoet met honing uit eigen kas (van dezelfde vriendin) tot een heerlijke fris, fruitig en zoet-zuur ijsje.
Vegan Banana Choco Ice Cream Bars
OH MY GOSH. Deze repen zijn zooo Lekker! Ze combineren het beste van heerlijke romig banaanijs (met chocoladestukjes!) een heerlijke koekbodem en bedekt met een crispy laag pure chocolade.
Ik heb maar 2 woorden voor jullie: maken nu :)
Nodig:
50g havermout
50g rozijnen
1 el tahini (of andere notenboter)
1 el chocoloco
2 bananen, bevroren in stukjes
1 el chocoloco
15 g pure chocolade in stukjes
30g pure chocolade
Hoe maak je het:
1. Bekleed een kleine bakvorm of een tupperware bakje met plastic folie.
2. Pureer de havermout, rozijnen, tahini en de chocoloco in de keukenmachine tot een deeg.
3. Schep het deeg in de bakvorm en druk aan.
4. Maak het banaanijs door de bananen te puren in de keukenmachine. Pulseer daarna de pure chocolade in stukjes en de chocoloco erdoor.
5. Verdeel het banaanijs over de bodem, strijk glad en zet in de diepvries totdat het banaanijs helemaal stevig is.
6. Smelt de chocolade en verdeel over het banaanijs. Zet weer terug in de diepvries om op te stijven.
7. Snijdt in stukken en eet op :)
Geeft 6-8 repen. Bewaar in de diepvries.
Vadouvan glutenvrije zaden crackers
Geloof het of niet, ik heb deze crackers 3x moeten maken voordat ik ze op de foto gezet kreeg. Waren ze moeilijk te fotograferen? Nee hoor. Ze waren gewoon te lekker, ik bleef er maar van snoepen en dan waren er weer te weinig over voor een fotoshoot. Deze heerlijke glutenvrije zadencrackers combineren de heerlijke smaak van een aantal zaden, in dit geval pompoen, lijnzaad en chia (maar je kan ook andere gebruiken), met de heerlijke smaak van een van de kruidenmengsel van Green Gipsy Spices. In dit geval gebruikte ik Vadouvan, een mengsel van ui, knoflook, zout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, komijn, kardemom, geelwortel, kaneel, nootmuskaat, chili en kruidnagel; dat voor een heerlijke spicy touch aan de knapperige crackers gaf (je kan natuurlijk ook kerrie gebruiken). Maar wees gewaarschuwt deze crackers zijn echt een gevalletje once you pop you cannot stop!
Nodig:
50g pompoenpitten
50g lijnzaad
50ml chiazaad
150ml heet water
1 el vadouvan kruiden
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Mix alle droge ingredienten in een keukenmachine tot het redelijk fijn is.
3. Roer het hete warm erdoor en laat even staan.
4. Schep het mengsel op de bakplaat en spreid met je handen uit tot een redelijke egale laag van ongeveer 3-5 milimeter.
5. Snijdt de plak in de gewenste vorm in.
6. Bak 15 minuten.
7. Draai de plak om en bak nogmaals 15 minuten.
8. Laat afkoelen in de oven.
Aantal crackers is heel erg afhankelijk van hoe groot je de crackers snijdt ;) Bewaar in een luchtdichte doos.
Vegan Gevulde Aubergine met Linzen in Tomatensaus
Oke dit gerecht is dus een van die gerechten die niet mooi op de foto te zetten is. Je weet het misschien niet als je geen foodblogger bent, maar sommige gerechten willen gewoon niet mooi op de foto. Gerechten in een bruine saus? Onmogelijk. Niet gepureerde soepen? Heel erg moeilijk. Dit gerecht is ook zo’n gerecht, maar laat je niet voor de gek houden. Deze aubergines gevuld met een heerlijk spicy en sausy linzenmengsel ziet er op de foto misschien niet goed uit, maar het is dus heel erg lekker! En heel gezond! En heel makkelijk! (voel je wat ik doe? Ik probeer het te verkopen zodat je het gaat maken ;))
Nodig:
1tl knoflookpoeder (of 1 teentje)
1/2 ui of 1 el uipoeder
1 paprika, zonder zaadlijsters in grove stukken
1 klein blikje tomatenpuree
1 1/2 el (kokosbloesem)suiker
1 el gerookt paprikapoeder
1 tl komijn
1/2 tl koriander
1 tl gember
1/2 tl kurkurma
1/2 tl cayenne
1 el azijn
1 blik tomatenblokjes
zwarte peper
190g groene linzen
480ml water
4 aubergines
40g paneermeel
grote hand walnoten
Hoe maak je het:
- Zet de linzen met het water op, breng aan de kook en kook in 20 minuten gaar.
- Pureer ondertussen de knoflook(poeder), ui(enpoeder), paprika, suiker, alle kruiden en azijn in de keukenmachine glad.
- Doe het mengsel uit de keukenmachine, samen met de tomatenblokje, en gekookte linzen in een grote pan en breng aan de kook, laat 5 minuten pruttelen.
- Doe het paneermeel en de walnoten in de keukenmachine en pulseer kort totdat de walnoten wat kleiner zijn. Schep het paneermeel-walnootmengsel in een bakje en zet even apart.
- Halveer de aubergines en hol ze uit met een lepel.
- Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie, bak de aubergines 4 minuten met de snijkant naar beneden, draai om en bak nogmaals 4 minuten. Waarschijnlijk moet je de aubergines in porties bakken. Leg de aubergine helften in een ovenschaal met de snijkant naar boven.
- Schep het tomaten-linzen mengsel in de aubgerines.
- Top de aubergines met het paneermeel-walnoten mengsel.
- Bak de aubergines in 30 minuten op 180 graden goudbruin.
Serveer eventueel met rijst of bulgur, geeft genoeg voor 2-4 personen.
Aangepast van Minimalist Baker
Creamy Vegan Chocoloco Taartjes
Ik kreeg een mailtje van Kim van Green Gypsy kruiden of ik zin had om een aantal van haar kruidenmengsels uit te proberen. Say what?? Natuurlijk wil ik dat! Ik had de kruidenmengsels vaker via Instagram voor bij zien komen, de kruidenmengsel hebben namelijk nogal geniale en opvallende namen, denk maar aan knoflooksletten, love your chick, of love peace and granola. Hoe leuk zijn die namen?
Ik kreeg een pakketje met onder andere de chocoloco. Een lekkere spicy mix met gember, nootmuskaat, kaneel, cacao en een klein beetje kokosbloesemsuiker, een heel verrrassend en lekker spicy mengsel.
Ik besloot er twee gerechten mee te maken ten eerste deze oprecht heerlijke taartjes. Echt waar elke keer als ik er op werk een uit mijn tas haal om als 10 uurtje te snoepen en ik neem een hap ben ik weer aangenaam verrast, zo lekker! Heerlijke crunchy bodem, romige ‘pindakaasachtige’ vulling en knapperige chocolade, wat wil een mens meer?
Wil je het ook proberen? Je kunt de kruidenmengsel online bestellen: Green Gypsy Spices
Nodig:
50g havermout
25g volkorenmeel
2 el dadelsuiker
1 el pindakaas
1 el chocoloco kruidenmix
300ml kokosmelk
1/2tl agar agar
1 el pindakaas
1 el chocoloco kruidenmix
1-3 el pindakaas
50g pure chocolade
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 Graden Celsius en bekleed een muffinvorm met papieren of siliconen cupcakevormpjes.
2. Meng de havermout, volkorenmeel, dadelsuiker, pindakaas en chocoloco kruidenmix tot een dik deeg. Indien nodig kan je een scheutje plantaardige melk toevoegen.
3. Verdeel het deeg over de muffinvorm holletjes. Druk het deeg plat.
4. Bak de bodems in 15 minuten gaar. Zet daarna aan de kant.
5. Breng de kokosmelk, agar agar en pindakaas in een steelpannetje al roerende aan de kook.
6. Laat het 2-3 minuten zachtjes koken.
7. Giet het kokosmelk mengsel op de bodems en laat 15 minuten in de koelkast opstijven.
8. Leg op alle taartjes een klein hoopje pindakaas.
9. Smelt de chocolade en verdeel over de taartjes.
10. Laat de taartjes minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Geeft 8 taartjes.
Bewaar ze in de koelkast of de diepvries.